[159] 159 sw 2,4 jtd korbotronik )

marcin713

Nowy
Auto
156 2.5 v6,159 2.4
Witam,postanowiłem w końcu przedstawić wam 159 ,alfa na wszystkie możliwe sposoby dawała mi to do zrozumienia hehe,lepiej późno niż wcale.
Pochodzi z Danii,końcówka 2006r 2.4jtd w manualu,wersja bieda z korbotronikiem.W okolicy były full wersje ale wszystkie z automatem.
2015 czerwiec
-Pakiet startowy,filtry,płyny,ori rozrząd,millers ee longlife 5w40

Po roku bezawaryjnej jazdy postanowiłem zrobić program,jak się okazało na hamowni ubytek 25KM w stosunku do serii i wtedy się wszystko zaczęło.
-wymiana 3 wtryskiwaczy oraz 2 końcówki,regeneracja pompy cb,świece,dpf,egr,klapy off,delikatny program 220km 440Nm,całość robiona pod Gliwicami)

W między czasie dwa wahacze górne oraz tuleje dolnych, 4 sprężyny,wymiana zbiorniczka od wspomagania,co jednak nie pomogło,regeneracja magla,koło pasowe,oleje,filtry itp.

Pod koniec 2017 wymiana głowicy,regeneracja turbo.Jak się okazało poprzednia głowica była spawana,regenerowana nieudolnie, i tym razem Marcin bezbłędnie ogarnął temat. Żeby nie było, że alfa mechanicznie jest ok to na początku lutego jakiś jegomość z pod ciemnej gwiazdy, postanowił zostawić czymś ostrym swoje autografy na połowie auta.
Dzisiaj odebrałem 159 całą polakierowaną ,myślę że z powodu założenia tematu jak i nowego ubrania alfa na dobre porzuciła fochy )
W poniedziałek eibach -30 oraz poszukiwania 19 cali na lato.

IMG_20180217_101421.jpg IMG_20180217_101433.jpg IMG_20180217_101444.jpg IMG_20180217_101500.jpg IMG_20180217_101507.jpg IMG_20180217_101537.jpg IMG_20180217_101601_1.jpg IMG_20180217_103949.jpg

Witam,postanowiłem w końcu przedstawić wam 159 ,alfa na wszystkie możliwe sposoby dawała mi to do zrozumienia hehe,lepiej późno niż wcale.
Pochodzi z Danii,końcówka 2006r 2.4jtd w manualu,wersja bieda z korbotronikiem.W okolicy były full wersje ale wszystkie z automatem.
2015 czerwiec
-Pakiet startowy,filtry,płyny,ori rozrząd,millers ee longlife 5w40

Po roku bezawaryjnej jazdy postanowiłem zrobić program,jak się okazało na hamowni ubytek 25KM w stosunku do serii i wtedy się wszystko zaczęło.
-wymiana 3 wtryskiwaczy oraz 2 końcówki,regeneracja pompy cb,świece,dpf,egr,klapy off,delikatny program 220km 440Nm,całość robiona pod Gliwicami)

W między czasie dwa wahacze górne oraz tuleje dolnych, 4 sprężyny,wymiana zbiorniczka od wspomagania,co jednak nie pomogło,regeneracja magla,koło pasowe,oleje,filtry itp.

Pod koniec 2017 wymiana głowicy,regeneracja turbo.Jak się okazało poprzednia głowica była spawana,regenerowana nieudolnie, i tym razem Marcin bezbłędnie ogarnął temat. Żeby nie było, że alfa mechanicznie jest ok to na początku lutego jakiś jegomość z pod ciemnej gwiazdy, postanowił zostawić czymś ostrym swoje autografy na połowie auta.
Dzisiaj odebrałem 159 całą polakierowaną ,myślę że z powodu założenia tematu jak i nowego ubrania alfa na dobre porzuciła fochy )
W poniedziałek eibach -30 oraz poszukiwania 19 cali na lato.

Pokaż załącznik 241705 Pokaż załącznik 241706 Pokaż załącznik 241707 Pokaż załącznik 241708 Pokaż załącznik 241709 Pokaż załącznik 241710 Pokaż załącznik 241711 Pokaż załącznik 241712
Korbotronik? Jeszcze nie widzialem 159 z korbkami do szyb z tylu

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ja widzialem :-)) jak była wersja impression to nawet radia nie bylo i nawiewu na tylną kanapę:-)

Ja widzialem :-)) jak była wersja impression to nawet radia nie bylo i nawiewu na tylną kanapę:-)

Jestem niepocieszony że istnieją bardziej wypasione wersję( Niestety ale moja posiada nawiew na tylną kanapę,klimatronic......tempomat.Wbrew pozorom korbotronik posiada wiele plusów m.in pozycjonowanie tematu na 1 miejscu w google )
Sprężyny wymienione,puki co na 225/45/17 w 4 osoby nigdzie nie zaryłem.Wiem że korbki w 159 to egzotyka,jak tylko środek lekko odświeżę to zrobię kilka zdjęć bo na razie aura nie pozwala.

Nie przejmuj się. Brak elektrycznych szyb z tylu to jeszcze nie tragedia. Grunt żeby auto się spisywało jak trzeba pozdro

Coż, korbo ma się dobrze, w miedzy czasie regenerowane turbo się wysypało,tym razem poszło nowe od garretta z wersji 210 do tego korekta programu na 245km,490Nm.Po remapie sprzęgło zaczęło puszczać, wpadł komplet z dwumasą. Obecnie stoi na felgach 19 produkcji azjatyckiej ;) które wyłapały niekiedy większe nierówności, ale jak na złość są nadal proste. Po wymianie połowy osprzętu mogę polecić 2.4 :sarcastic:
IMG_20191218_150138.jpg

Jak połowy, skoro wg opisu nie ruszałeś tylko bloku silnika;)

Pokaż te korbki czy ładne.

Coż, korbo ma się dobrze, w miedzy czasie regenerowane turbo się wysypało,tym razem poszło nowe od garretta z wersji 210 do tego korekta programu na 245km,490Nm.Po remapie sprzęgło zaczęło puszczać, wpadł komplet z dwumasą. Obecnie stoi na felgach 19 produkcji azjatyckiej ;) które wyłapały niekiedy większe nierówności, ale jak na złość są nadal proste. Po wymianie połowy osprzętu mogę polecić 2.4 :sarcastic:
Pokaż załącznik 271323

Nieźle. Teraz to prawie jak nowa! Żeby tylko głowica nie poszła (tfu, tfu), bo ostatnio jest jakiś wysyp postów "pęknięta głowica w 2.4, ktoś przerabiał? Co robić?".

159 troche nalotu jednak maja. W mojej poprzedniej 159 glowica tez byla peknieta na 4 garach jak ja biegly sadowy rozbieral ale byla szczelna. Podejrzewam ze polowa ma pekniete glowice ale nawet nic o tym nie wie bo jest jak koronawirus. Bezobjawowe w sensie pekniecie nie doszlo do kanalow wodnych

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Jak połowy, skoro wg opisu nie ruszałeś tylko bloku silnika;)

Pokaż te korbki czy ładne.

Screenshot_2020-07-22 alfa 159 korbka do szyby – Szukaj w Google.png Ale trzeba przyznać że ta korbka nie mogła wyjść z innej ręki niż Giugiaro.

Gdyby nie program to pewnie wtryski,turbo,sprzęgło by do tej pory hulało.

@ Annatar Nowa głowica wleciała w 2018 Gdybym miał jakąś biedną wersje Distinctive czy TI wtedy mógłbym się zastanawiać nad wymianą głowicy itp.)

Amortyzatory
Powrót