[159] 159 SW 1.9 JTDm 8V Nero Carbonio

khazar

Nowy
Auto
159 SW 1.9 JTDm 8V
Pora zaprezentować mój nowy nabytek :-) Co tu dużo mówić, poliftowa wersja 159 SW w czarnym kolorze, z bezpiecznym motorem 1.9 JTD 120KM, rocznik 2008. Całkiem dobrze zadbana, kilka drobnostek do podłubania: linki hamulca ręcznego, szyba kierowcy, manetki przy kierownicy (od komputera). Wcześniej jeździłem Laguną 2 2.2 dCi i muszę przyznać, że wszystkie opowieści o tym samochodzie są prawdziwe.Liczę że 1.9 JTDm mnie nie zawiedzie :-)

Wyposażenie:
- tempomat
- climatronic
- blue & me
- tapicerka skórzana

Plany na najbliższy czas:
- koła na lato 18' szprycha
- na wiosnę profesjonalna polerka lakieru
- detale: nakładki metalowe na pedały, kierownica z TI, końcówka wydechu, emblematy na tylną klapę
- jeżeli się uda to przełożenie audio z wersji BOSE (o ile w ogóle warto - muszę pojawić się na jakimś zlocie, może ktoś akurat ma i udostępni posłuchać)

Jakie wrażenia:
Po przesiadce z francuskiego kombi jestem zaskoczony jak samochód może być pewny na drodze, sztywny... Sporo ciężej pracujący układ kierowniczy, skrzynia biegów zupełnie inna, wszystko to sprawia że czuję się dużo pewniej na drodze. Aż chce się jeździć po płaskich, krętych drogach :-) Silnik 120KM wrażenia na nikim nie zrobi, ale całkiem cicho pracuje (zdecydowanie najciszej spośród wszystkich oglądanych przeze mnie 159). Wbrew pozorom jeździć się tym da, nawet całkiem sprawnie. Wiadomo, że nie jeździ tak jak 2.4 (to zupełnie inne auto), ale nie oczekuje od niego tego. Liczę na w miarę bezawaryjną, oszczędną jazdę. W poprzednim samochodzie miałem dCi 150KM w serii przerobione na 180KM, przejechałem nim sporo kilometrów, więc jakieś pojęcie o jeżdżeniu mocnym dieslem mam. Co zupełnie mnie zaskoczyło, to dużo mocniejszy dół 1000-1500 obrotów, niż w dużo mocniejszej Lagunie.

Zawsze chciałem mieć Alfę Romeo i w końcu ją mam. Idealny samochód dla entuzjasty motoryzacji, każdy o niego pyta, chce oglądać, inne Alfy na mieście przepuszczają i w ogóle jest fajnie :-)

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    81.9 KB · Wyświetleń: 150
  • 2.JPG
    2.JPG
    84 KB · Wyświetleń: 162
  • 3.JPG
    3.JPG
    96.2 KB · Wyświetleń: 165
  • 4.JPG
    4.JPG
    35 KB · Wyświetleń: 165
Ostatnia edycja:
Piękna! Mam Bose u siebie, jak będziesz na następnym warszawskim zlocie to posłuchasz, nie wiem jak gra standardowe, ale Bose zdecydowanie daje radę :)

Kolego gratuluję fajnego zakupu:) Swoja Alfinkę w takim samym silniku mam już rok, zrobiłem 33tys km i powiem Ci szczerze, ze robię tylko sprawy eksploatacyjne i mam nadzieję, że tak pozostanie. Oczywiście olej wymieniam jak w każdym swoim aucie co 10 max 12 tys km. 1.9 120km jakis tam mega wolny nie jest, i wg mnie cichy tez nie, w końcu to I gen. CR. Jeździłem francuskim 2.0hdi w Peugeocie 508 i tam jest dużo większa kultura pracy. :) To co 159 daje od siebie co mnie przekonało to właśnie dobre opinie, urok no i pewne prowadzenie:) Pozdrawiam.

Ciemny lakier i czerwone wnętrze, pięknie się prezentuje :) oby długo słuzyła

A tam nie jest właśnie już CR 2 gen? Przejechałem póki co 8k km i jest ok

Świetnie się prezentuje :)

Dużo lepiej. Ten kolorek felg fajnie pasuje do czarnego nadwozia.

Bardzo ładna, choć na zdjęciu trochę pieje (wysoko siedzi). Na jakich masz oponach?

Felgi zakupiłem od forumowicza alces1 - jeżeli ktoś szuka felg to śmiało walić do niego, dobry kontakt, można się ze wszystkim dogadać no i nie wiem skąd ma taki dobry towar :-) - kupiłem od niego opony i felgi, polecam tego Allegrowicza! :-) Tak felga wygląda na lepszym zdjęciu:

Przechwytywanie.jpg

Muszę zrobić lepsze zdjęcia (lepsza lokalizacja, światło, itp.) bo to co wrzuciłem niezbyt oddaje urok tych felg. W rzeczywistości felga wydaje się większa a opona mniejsza :-) Założone mam opony 18/225/45/ - zawias jest standardowy (nie mogę zamontować nawet od TI bo na felgach 16' czasami zahaczałem przy wyjeżdżaniu z tego garażu). Na żywo prezentuje się dobrze, wcale nie jest za wysoko, przestrzeń w nadkolu jest równomiernie wypełniona przez oponę. Kolor felg grafitowy. Ładnie widać tarcze hamulcowe a grafitowy kolor sprawia, że felga wydaje się z jeszcze większymi "dziurami". Następny krok to malowanie proszkowe zacisków hamulcowych na czerwono. Być może jeszcze dojdą te tarcze:

brakes.PNG

http://www.brakes.pl/product_info.p...776?cPath=43608_43609_43641_43740_43743_43749

Muszę zrobić lepsze zdjęcia (lepsza lokalizacja, światło, itp.) bo to co wrzuciłem niezbyt oddaje urok tych felg. W rzeczywistości felga wydaje się większa a opona mniejsza :-) Założone mam opony 18/225/45/ - zawias jest standardowy (nie mogę zamontować nawet od TI bo na felgach 16' czasami zahaczałem przy wyjeżdżaniu z tego garażu). Na żywo prezentuje się dobrze, wcale nie jest za wysoko, przestrzeń w nadkolu jest równomiernie wypełniona przez oponę. Kolor felg grafitowy. Ładnie widać tarcze hamulcowe a grafitowy kolor sprawia, że felga wydaje się z jeszcze większymi "dziurami". Następny krok to malowanie proszkowe zacisków hamulcowych na czerwono. Być może jeszcze dojdą te tarcze:

http://www.brakes.pl/product_info.ph...40_43743_43749

W sprawie tarcz lepiej sobie zobacz na brakeparts.pl, mają lepsze ceny na te same tarcze do Belli. Sklep jest forumowicza, więc też na pewno coś doradzi :)

Tarcze chyba jednak pójdą zupełnie inne, na te podobno ludzie narzekają, krzywią się baaardzo szybko i powstają mikropęknięcia. Czyli dyskwalifikuje to tarczę w samochodzie, który ma być jeżdżony regularnie ok. 35k rocznie.

Tak to wygląda w świetle dziennym, moim zdaniem nie jest za wysoko :-)
12714064_1106561436023690_1691942767_n.jpg

Bardzo ładnie się prezentuje :) Zawias masz seryjny?

Zawias jest seryjny (przynajmniej tak myślę). Na tym zdjęciu akurat tak wyszło... Swoją drogą, ile cm pomiędzy przednim i tylnym zderzakiem a ziemią powinno być na seryjnym zawiasie? Może jednak ktoś dołożył coś innego...

Zawias jest seryjny (przynajmniej tak myślę). Na tym zdjęciu akurat tak wyszło... Swoją drogą, ile cm pomiędzy przednim i tylnym zderzakiem a ziemią powinno być na seryjnym zawiasie? Może jednak ktoś dołożył coś innego...
Ładnie wypełnia nadkole, szczególnie tył dobrze siedzi. Chyba, że wiozłeś worki cementu :D Ja mam identyczne felgi tyle, że opona 235/40. Ciekawe czy będzie podobnie :)

Przy tych obrotach koło dwumasowe niszczy się w każdej sekundzie, także nie polecam...

Oczywiście, ale ja nie jeżdżę zwykle poniżej 2000 obr., ewentualnie w zakresie 1500-2000 gdy faktycznie nie dodaje gazu. A ten zakres 1000-1500 miałem na myśli przy ruszaniu itp (jedynka i dwójka).

Małe usprawnienia :-)

Filtr oleju UFI, filtr paliwa UFI, olej Millers EE 5W40, zregenerowane dwa wahacze, dwa sworznie, sprężyny Eibach -35/-30, tarcze Zimmerman Sport na przód, gładkie na tył + klocki Ferodo Premier.

IMG_20160909_184819.jpgIMG_20160909_184452.jpg

hej, masz może jakieś fotki jak wygląda Twoja bella na zimówkach 215/60 R16 ? Jestem przed kupnem nowych zimówek i zastanawiam się nad tym rozmiarem na swoje 16* tym bardziej że tak samo jak Ty mam obniżoną bellę Eibachem ;) Pozdr

Amortyzatory
Powrót