Pora zaprezentować mój nowy nabytek
Co tu dużo mówić, poliftowa wersja 159 SW w czarnym kolorze, z bezpiecznym motorem 1.9 JTD 120KM, rocznik 2008. Całkiem dobrze zadbana, kilka drobnostek do podłubania: linki hamulca ręcznego, szyba kierowcy, manetki przy kierownicy (od komputera). Wcześniej jeździłem Laguną 2 2.2 dCi i muszę przyznać, że wszystkie opowieści o tym samochodzie są prawdziwe.Liczę że 1.9 JTDm mnie nie zawiedzie 
Wyposażenie:
- tempomat
- climatronic
- blue & me
- tapicerka skórzana
Plany na najbliższy czas:
- koła na lato 18' szprycha
- na wiosnę profesjonalna polerka lakieru
- detale: nakładki metalowe na pedały, kierownica z TI, końcówka wydechu, emblematy na tylną klapę
- jeżeli się uda to przełożenie audio z wersji BOSE (o ile w ogóle warto - muszę pojawić się na jakimś zlocie, może ktoś akurat ma i udostępni posłuchać)
Jakie wrażenia:
Po przesiadce z francuskiego kombi jestem zaskoczony jak samochód może być pewny na drodze, sztywny... Sporo ciężej pracujący układ kierowniczy, skrzynia biegów zupełnie inna, wszystko to sprawia że czuję się dużo pewniej na drodze. Aż chce się jeździć po płaskich, krętych drogach
Silnik 120KM wrażenia na nikim nie zrobi, ale całkiem cicho pracuje (zdecydowanie najciszej spośród wszystkich oglądanych przeze mnie 159). Wbrew pozorom jeździć się tym da, nawet całkiem sprawnie. Wiadomo, że nie jeździ tak jak 2.4 (to zupełnie inne auto), ale nie oczekuje od niego tego. Liczę na w miarę bezawaryjną, oszczędną jazdę. W poprzednim samochodzie miałem dCi 150KM w serii przerobione na 180KM, przejechałem nim sporo kilometrów, więc jakieś pojęcie o jeżdżeniu mocnym dieslem mam. Co zupełnie mnie zaskoczyło, to dużo mocniejszy dół 1000-1500 obrotów, niż w dużo mocniejszej Lagunie.
Zawsze chciałem mieć Alfę Romeo i w końcu ją mam. Idealny samochód dla entuzjasty motoryzacji, każdy o niego pyta, chce oglądać, inne Alfy na mieście przepuszczają i w ogóle jest fajnie
Wyposażenie:
- tempomat
- climatronic
- blue & me
- tapicerka skórzana
Plany na najbliższy czas:
- koła na lato 18' szprycha
- na wiosnę profesjonalna polerka lakieru
- detale: nakładki metalowe na pedały, kierownica z TI, końcówka wydechu, emblematy na tylną klapę
- jeżeli się uda to przełożenie audio z wersji BOSE (o ile w ogóle warto - muszę pojawić się na jakimś zlocie, może ktoś akurat ma i udostępni posłuchać)
Jakie wrażenia:
Po przesiadce z francuskiego kombi jestem zaskoczony jak samochód może być pewny na drodze, sztywny... Sporo ciężej pracujący układ kierowniczy, skrzynia biegów zupełnie inna, wszystko to sprawia że czuję się dużo pewniej na drodze. Aż chce się jeździć po płaskich, krętych drogach
Zawsze chciałem mieć Alfę Romeo i w końcu ją mam. Idealny samochód dla entuzjasty motoryzacji, każdy o niego pyta, chce oglądać, inne Alfy na mieście przepuszczają i w ogóle jest fajnie
Załączniki
Ostatnia edycja: