• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Plyn do wspomagania

Auto
Alfa Romeo 159 ti
Witam,mam Alfę 159ti i zauważyłem że w zbiorniczku do wspomagania jest płynu poniżej minimum, koloru żółtego a powinien chyba być koloru czerwonego,może się mylę. Pytanie, czy mogę dolać płyn a jak tak to który jest koloru żółtego ?... czy muszę się udać do serwisu żeby mi wymienili na nowy?

Lepiej wymień płyn na nowy z płukaniem układu. AR nie praktykowało żółtego płynu, więc nie ma pewności co zostało wlane.
Ti to pakiet stylistyczny i nie ma wpływu na mechanikę silnika, zawsze więcej podpowie typ silnika.

Na forum jest kilka tematów o wspomaganiu. Przed lftem był tutela GI E - CZERWONY. Po lifcie tutela GI R zielony. Plyny są niemieszalne. Pewnie masz ten poliftowy, który mozexsiexwydawac żółty

Czy można zmieszać czerwoną tutellę z czerwonym mobilem?

Teoretycznie tak jeśli spełnia te sama klasę dextron. Tylko po co? Koszt tuteli nie jest jakiś astronomiczny

Mam wlaną tutellę, ale podobno mobil lepszy i boję sìę, że nie wyleję całej z układu. Jak najlepiej zmienić płyn. Ktoś mi powiedział, żeby odpiąć węże od zbiorniczka i wsadzić je do butelki i na chwilę odpalić auto, ale boję się o pompę.

Do solidnego przepłukania układu potrzebne są najlepiej dwie osoby.

Cześć
Ile wchodzi tego oleju, i ile do płukania trzeba wykorzystać?

Do układu wchodzi niecały litr. Do przepłukania z uzupełnieniem układu ja zużywam 3 litry.

Dzięki, wątków setki odnośnie rodzaju, to ostatecznie Mobil atf 320 czy tutela GI/R? 159 2.0 2009 rok

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Wedle uznania. Ja jestem za Mobilem, bo jest dobry i tani. Ostatnio wlałem nawet Shell Spirax S4 i też nie zauważyłem nic niepokojącego.

Też polecam Mobil ATF320. Bez zarzutu od 4 lat.

Amortyzatory
Powrót