• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Landirenzo w 159 1.8 MPI

krzyh

Nowy
Auto
159 Sportwagon 1.8 MPI
Witam,

Alfinka doczekala sie gazu. Wybralem Landirenzo Omegas i montaz w zakladzie, ktory stroi instalacje na hamowni - szczegolnie zalezy mi na bezawaryjnosci.

Zbiornik Stako 680 x 240 mm. Tylko lekko podnosi podloge przy progu, jednak mysle, ze podloga sie dopasuje. Przy pierwszym tankowaniu weszlo 52 litry, przy kolejnym 50 litrow.

Konieczna byla wymiana swiec, ktore byly od nowosci - auto ma 104 000 km przebiegu.

Galeria zdjec z montazu i wykres z hamowni mozecie zobaczyc tutaj:
http://www.godula.pl/?page=galeria&id=31

Wrazenia? Zadnej roznicy w zachowaniu samochodu. Jedyna niedogodnosc to wskaznik poziomu paliwa. Jednak to jest do rozwiazania.

Polecam te instalacje, zaklad jak i samo LPG wogole :).

Miałem Omegas w Mondeo, dawno temu. Było pooprawnie, ale bez szału. Z ciekawości: wrzuć proszę kreski.

Płynu chłodniczego na zdjęciu jest zdecydowanie za mało....

Witam
[MENTION=49404]krzyh[/MENTION] mógłbyś napisać jak wrażenia po pół rocznym użytkowaniu??
Własnie szukam 159 1.8mpi i rozmyślam o lpg skoro nie ma spadku mocy ;)

Hej.
Dołaczam się do prośby poprzednika, instalowałeś lubryfikacje? regulacja zaworów/ kontrola przed instalacją?

Czesc,
Po polrocznym uzytkowaniu wykonalem przeglad gwarancyjny po 15 000 km od montazu. Wszystko dziala jak nalezy. Zadnych problemow nie ma.

Nie instalowalem lubryfikacji. Przy wystrojonej instalacji nie ma takiej potrzeby - mieszanka jest odpowiednio bogata i wypalenie nie wystepuje.

Regulacji zaworow jeszcze nie robilem. Mam to w planach przy najblizszej okazji. Rozmawialem na ten temat w wyspecjalizowanym w oplach zakladzie i mechanik powiedzial ze w praktyce zaleca kotrole luzu po przejechaniu 150 000 km w tych silnikach.

Jedna mala uwaga. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale jezdzac na gazie spalanie rosnie okolo 1 - 2 litry, i nie mowie tu o roznicy miedzy LPG a benzyna :). Po prostu jadac na gazie noga jest ciezsza i pozwalam sobie na znacznie wiecej :). Roznica miedzy LPG a benzyna to 20 % wiecej LPG przy normalnej jezdzie i 25 % wiecej przy jezdzie na autostradzie.

dzięki ale jak byś jeszcze napisał jakie były całkowite koszta montażu instalacji temat byłby chyba wyczerpany ;)
Sam poluję na 1.8 mpi sedan i ceny są z kosmosu jak się trafi coś ciekawego, predzej w jakiejś mocnej benzynie dostaniesz niż w najsłabszym silniku a tak wszyscy narzekali na ten motor.. :/

dzięki ale jak byś jeszcze napisał jakie były całkowite koszta montażu instalacji temat byłby chyba wyczerpany ;)
Sam poluję na 1.8 mpi sedan i ceny są z kosmosu jak się trafi coś ciekawego, predzej w jakiejś mocnej benzynie dostaniesz niż w najsłabszym silniku a tak wszyscy narzekali na ten motor.. :/

Czesc,

W pierwszym poscie masz link do zakladu Godula, a tam wszystkie cenniki. Mnie to kosztowalo okolo 4 000 zl.

Dzięki WIELKIE, temat bardzo pomocny, pozdrawiam ;)

Potwierdzam, że trudno jest upolować 159 z silnikiem 1.8 z gazem (lub pod gaz) w fajnym stanie. A rzeczywiście niby silnik taki słaby i nikt nie poleca. To czemu nie sprzedają? ;)

Amortyzatory
Powrót