[159] 159 3.2 JTS V6 Q4 Distinctive

Bartek G

Nowy
Auto
Alfa 159 3.2 JTS, Alfa 156 1.9 JTD
I tym sposobem Alfa 159 z tego wątku:
/nasze_belle/161590-159_3_2_v6_nero_oceano.html

trafiła ze wschodu Polski na zachód, do Zielonej Góry, obok swojej nieco starszej poprzedniczki 156 1.9 JTD. To dopiero drugie moje auto i druga Alfa.
Po przejechaniu pierwszych ~800km mogę powiedzieć, że to był świetny wybór no i ciesze się, że po dobrych kilku miesiącach poszukiwań 159 z tym
konkretnym silnikiem trafiłem właśnie na tą od magila (polecam tego forumowicza)

Trochę pierwszych wrażeń na świeżo po przesiadce z 1.9 JTD na 3.2 V6 Q4. Od razu po uruchomieniu silnika, w garażu poprzedniego właściciela, gęba
uśmiechnęła się szeroko :D Bardzo pasuje mi jak to auto reaguje: zmiana biegów jest przyjemna i satysfakcjonująca - powiedziałbym że trzeba wiedzieć,
że chce się wrzucić ten bieg i zrobić to pewnie, nie potrzeba mocowania się i grzebania lewarkiem, ale pewnie i zdecydowanie. Kierownica i wspomaganie
dają taki opór jakiego bym oczekiwał, nie jest za lekko, nie jest za ciężko. Całe auto sprawia wrażenie zwartego i fajnie sztywnego co daje sporą pewność
w prowadzeniu. Zasobów mocy jeszcze nie udało się dobrze wypróbować (noc, mgła + śnieżyca na A2, no i pierwsze km, więc jazda nawet nadmiernie
ostrożnie), ale czuć że wkręca się chętnie i żwawo, momentu jest pod dostatkiem nawet już przy 2,000-2,500 rpm. No i ten soczysty dźwięk uaaa!

Spalanie. Czytałem sporo odstraszających opinii o nieproporcjonalnie dużym spalaniu, czytałem wpisy magila z jego wynikami. U mnie jak na razie
komputer pokazał, na odcinku do Warszawy (355km, średnia 56km/h) 10.9l/100km i z Warszawy do ZG (463km, 82km/h) 10.5l/100km, przy załadowaniu
po brzegi - dodatkowy komplet kół, 2 pasażerów i bagaże. Zobaczymy jak to wyjdzie w mieście, ale też tu w Zielonej jakichś strasznych korków nie uświadczy.

Na pewno znajdzie się kilka drobnych rzeczy do ogarnięcia (grzanie foteli, czujnik temp. oleju, zaczątki korozji na osłonie termicznej podłogi). Ogólnie nie
zamierzam uskuteczniać jakichś dziwnych przeróbek. Może uda się kiedyś wymienić kilka rzeczy na te z wersji TI (zegary, kierownica no i fotele, chociaż
te w jasnej skórze raczej trudno osiągalne). Dopieszczanie i utrzymanie możliwie maksymalnie w oryginalnym fabrycznym wydaniu i dobrym stanie. Mam
nadzieję, że uda się to chociaż częściowo tak dobrze jak robił to magil. No ale na początek emblemat na klapie bagażnika. Musi wrócić do swoich właściwych
barw, nie może być zamalowany na czarno ;)

[przebieg: 169,000km]

Alfa156_159.jpg

Ostatnia edycja:
Gratulacje, fajnie że ta akurat Alfa trafiła w dobre ręce.
Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Auto jak widać trafiło w dobre ręce :)
3.2 JTS jak na lekarstwo, warto dbać.

Gratulacje, niech służy! A sprzedającego to lepszego nie mogłeś chyba trafić ;)

Dzięki za miłe słowa!
Dzisiaj dotarło kilka ładnych drobiazgów :) Zastanawiam się czy zakładać z powrotem napis "159", z samym Q4 też wygląda całkiem dobrze.
Przy okazji udało się zdobyć książkę z instrukcją obsługi po polsku, można się uczyć.
nowe_emblematy.jpg

a więc to Ty mi ją sprzątnąłeś sprzed nosa! :D
Niech służy :) na szczęście ja już swoją też mam. Czekam tylko na ładną pogodę żeby napstrykać zdjęć i pojawi się nowy temat na forum (:

Gratulacje z zakupu. Jestem stosunkowo nowym posiadaczem Alfy Spider 3.2 JTS. Zainteresowało mnie Twoje spalanie. Ja spalam około 15L/100 w mieście. Na trasie nie udało mi się zejść poniżej 14L.:mad: Może jestem za szybki :-) Pzdr

Jazda w zakorkowanym popołudniami mieście to w moim przypadku 20-23 l/100 km. Mam automat.

Jazda tym autem po prawie pustej S3 to czysta przyjemność :cool: Po pierwszych ~1,500km jedyne co się przytrafiło, to zapaliła się kontrolka niedostępnego VDC/Hill Holder. Spróbowałem doraźnie z poruszaniem wiązką w tylnej klapie i jak na razie pomogło. Przynajmniej jeśli chodzi o samą kontrolkę, bo czy sam system działa i czy błąd nie będzie się pojawiał pozostaje do przetestowania. Po zimie szybkie mycie, na nowe tablice Alfa jeszcze musi trochę poczekać.

IMG_20210223_142523.jpg IMG_20210223_142942.jpg IMG_20210223_142926.jpg IMG_20210223_142950.jpg

Te błędy to częsta i uprzykrzająca życie przypadłość. Powodów może być wiele (czujnik ABS, wiązka, rozrusznik, akumulator, regulator napięcia...)

Akumulator i alternator prawie nowe :P
Chyba że długo stała niejeżdżona?
Bo ta felerna wiązka do klapy też możliwa. Jeśli błąd nie wyświetla się na desce to systemy działają.
Ta myjnia nie rysuje lakieru? :D

Jeździ raczej regularnie ale krótko, dziennie ~10km, ciekawe, na razie cisza.
Kurczę, mam nadzieję, że nie drapie po lakierze, aż się muszę przyjrzeć teraz!
A na foto takie tam drobiazgi, ale robią różnicę :)
front01.jpg front02.jpg back01.jpg back02.jpg

Trzy zaślepki na śrubę za klamką, trzy próby. Jak każda po kolei pęknie przy zakładaniu to pierdzielę i przyklejam :P

[MENTION=25095]magil[/MENTION] pewnie zawału dostał jak zobaczył te ściery nazywane "myjnią". Rys do podkładu automat nie zrobi, natomiast na czarnym spustoszenie jest już konkretnie widoczne. Ale jak już raz tam wjechałeś, to po zawodach. Na pocieszenie dodam, że jak na poprzednich swoich autach nie widziałeś swirli po korzystaniu z automatów, to na tym też nie zobaczysz :D

Rzeczywiście, na mocnym słońcu pod odpowiednim kątem widać taki efekt tu i tam. Jeśli nie miała tego wcześniej i wyszło to po jednym myciu automatem to zrypałem :/ A niby szczoty filcowe, wymienione w zeszłym roku...
No cóż, kilka innych defektów lakieru też jest, więc w swoim czasie pojedzie na jakiś konkretny detailing, ale na to jeszcze przyjdzie pora. A tymczasem wybiło 170,000 km. Ostatnio moją uwagę zwrócił jeden "wolny" gwint na jednym z elementów, zaznaczony na pierwszym zdj. Ktoś podpowie czy coś tam powinno być dokręcone a nie jest?
IMG_20210326_115236.jpg IMG_20210326_115404cut.jpg

moja była:D super, że została na forum, mocno się biłem z myślami czy by jej nie odkupić... do dziś za nią tęsknie... szerokości!

raczej ten element nie ma tu fabrycznego zastosowania ;)
Może być i tak ;)

159 wreszcie na letnim zestawie. Chciałoby się zrobić tylne zaciski na taki sam kolor jak z przodu. Kompletny brak doświadczenia i umiejętności przy takich pracach, ale kiedyś się podejmę.
Screenshot from 2021-04-28 11-36-00.jpg Screenshot from 2021-04-28 11-33-25.jpg

Amortyzatory
Powrót