• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

159 2,4JTDM 200KM vs 2,4JTDM 210KM

Witam.
Kiedy dokładnie wszedł 210KM do produkcji seryjnej? 2007 rok? Jaki miesiąc, czy autko z 11.2007 będzie miało 200KM, czy 210km?
Podaję nr VIN ZAR93900007150327

Ostatnia edycja:
autko o podanym VIN'ie ma 210 KM wyprodukowane 8/11/2007 z napędem na obie osie.

2.4 JTDm 200 km i 210 km - porównanie silników

Cześć!

Jak w temacie... W jakich konkretnie latach produkowano AR159 z tymi silnikami?

Dlaczego w ogłoszeniach pl i de 90% 2.4 to AR159 200km?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159

Dlaczego 90% to 200-konne? Pytaj tych, co kupowali w salonach, czemu nie chcieli mocniejszej wersji ;) Może cena była wyższa, a 10 koni dupy nie urywało? A może ludzie nie wiedzą do końca co tam mają i piszą tak, żeby nie było rozczarowania? Warto pytać o VIN i sprawdzać na bieżąco używając darmowych dekoderów w necie.

Akurat wikipedia nie jest bardzo precyzyjna, każdy przecież może tam coś od siebie dodać, ludzie nieraz wrzucają tam bzdury. BTW w angielskiej wersji, bardziej precyzyjnie podano dane:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159

Z tego wynika, że od 2008 roku 200 konna 2.4 jtdm została tylko w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów.
Za to piszą, że Q4 zawsze miała 210 km (?), już od 2005 roku, a w drugiej tabeli piszą, że 210 konna była tylko od 2007 roku.
Ja swojej wiedzy w tym zakresie nie opierałbym na wiki. Niestety, to nie jest wyrocznia.

edit:
krótki research:
Q4 zawsze miały 210 KM
Q-tronic (automatyczna skrzynia) zawsze miały 200 KM
Pozostałe wersje (FWD + manual) – do 2007 roku były 200 KM, od 2008 (pewnie MY2008, więc data produkcji późny 2007) były 210 KM

Pozostaje pytanie – czy to prawda, czy coś było jeszcze inaczej.

Ostatnia edycja:
2005-2009 byly produkowane 200 i 210 konne 159tki

po lifcie w 2010 przestali klepac 210tki, jeszcze na 200 konna szlo sie zalapac

Czyli bankowo nie ma szans na 210KM i Q-tronic?

No tak, kolejny przypadek pt. "wiem, bo w wikipedii tak jest napisane". Tak, jak Koledzy pisali - poza przypadkami typu q4, q tronic wersje 200 i 210 konne nie były oferowane rownolegle na poszczególnych rynkach. Konia z rzędem temu, kto np w 2008 roku chcąc kupić np w polskim salonie "zwykłą" 2.4 jtdm miał wybór pomiędzy 200 a 210 km.

@Kenobi - nie mogły być produkowane w latach, jak to napisales, 2005-2009, ponieważ wersja 210 konna ujrzała swiatło dzienne w 2007 roku.

Udowodnij zatem

Udowodnij zatem

Jak z dzieckiem...no, ale proszę - specyfikacja polskiej oferty 159 z 2008 roku - jak widać 200 KM jest tylko już przy Q-tronicu:

file.php

A jak już koniecznie jesteś takim "dzieckiem wikipedii", to polecam szukać u źródła - włoska strona jest najbardziej wiarygodna, a kwestia 2.4 JTDm i wariantów jego mocy jest tam dosyć ładnie wytłumaczona - no, ale do tego trzeba znać język Viscontich.

No i wyszło na moje- obie wersje silnikowe były oferowane w tym samym czasie... więc nie kumam o co Ci chodzi?

nie odnioslem sie do oferty TYLKO polskich salonow :) napisalem ogolnie i jest jak wspomnialem

Komuś chyba nadepnąłem na odcisk :) hehe
Oczywiście, że nie odnosimy się tylko do polskich salonów. Może kolega ma cenniki i katalogi zagraniczne?

Wikpedia nie kłamie w tym przypadku- obie wersje silnikowe były dostępne w jednym czasie, więc skąd atak na mnie, że "bo na wiki napisane, to wiem"?

Ostatnia edycja:
Drodzy, proponuję przejść na bardziej wyrozumiały, pokojowy ton wypowiedzi, bez zaczepek – znów zrobi się pyskówka, a nie o to tutaj chodzi.

Zrobiłem kolejne badanie, przejrzałem kilkadziesiąt aut i posprawdzałem według numerów VINów. I potwierdza się to co pisałem wcześniej:
Q4 = 210 KM
Qtronic = 200 KM
pozostałe wersje przed liftem 2007/8 to 200 KM, po lifcie 210 KM - choć faktyczna zmiana była tuż przed liftem, czyli 210 km było w przedliftowych FWD manual, a czy 200km w poliftowych nie-Qtronicach było - tego nie zbadałem.
Dodatkowo – nie znalazłem żadnego auta po 2010 roku z 2.4 i manualną skrzynią biegów, co zgadza się chyba z tym co jest w ePerze (choć ciężko go pod tym kątem przeszukiwać) i tym co napisałem wyżej oraz tym co jest w cennikach. Dla mnie to raczej sensowne i trzyma się kupy.

Ostatnia edycja:
Dokładnie to jest to, co podawałem na początku w linku na wikipedii... rozumiem, że nie byłoby żadnej dyskusji, gdyby link prowadził do innego źródła z tymi samymi informacjami?
Wkurza mnie takie czepialstwo i wyzwiska... nie podawałbym linka z wiki gdybym nie miał pewności, że tak właśnie było. Szkoda, że tak łatwo ludzie dają się trollować.

OK, ale nie chcę ciągnąć tematu, bo wiem, że to nic nie da. Myszkin się czepił, że 200 konna wersja była tylko z Qtronikiem, a pytanie dotyczyło:
CZY 200 I 210 KONNA WERSJA BYŁA RÓWNOLEGLE OFEROWANA NA RYNKU?

ODPOWIEDŹ BRZMI: TAK I MOŻNA TO SPRAWDZIĆ M.IN. NA WIKI...

... a że te samochody różniły się skrzyniami, napędami itd to inna bajka.

To by było na tyle z mojej strony, mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości Myszkin'a.

Nie używaj wyłącznie wielkich liter.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
2.4 JTDm 200 km i 210 km - porównanie silników

Witam Panowie, od kilku dni czytam o silnikach montowanych w ww alfie, jednak nie dowiedziałem się kilku rzeczy nt. tej jednostki:)
No więc czym tak naprawdę różnią się te silniki, a raczej silnik i jego wersje - czyli 200 i 210 konna. Nie licząc faktu że 200 konna jest produkowana od 2005 roku, a 210 konna od 2007 roku. Nie licząc też faktu że wersja 210 konna jest nieco żwawsza (zdaniem pewnego użytkownika z forum).

Druga sprawa to z wiki wynika że w brerze 200 konne silniki były tylko z skrzynią q-tronic, a 210 z manualną - co chyba jest błędem, bo wiekszość z alledrogo ma 200km w manualu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Brera

Do tych którzy mnie spławią..Powiedzą że taki temat już był i został doszczętnie wyczerpany:
Proszę podać link bo ja przewertowałem chyba wszystkie tematy które mają jakiś związek z tymi silnikami - nie tylko na polskich forach:)

Amortyzatory
Powrót