[156SW] Czarna perła "Niunia" by Czisi

czisi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156sw
Witam chciałem Wam przedstawić moją kochaną "Niunie" jest to Alfa Romeo 156 SportWagon z 2001 roku w kolorze Czarna perła .Autko mam od dwóch miesięcy , jestem bardzo zadowolony nic się nie dzieje wszystko działa i jest super . Niunia jest obowiązkowo myta raz w tygodniu , pastowana i odkurzana. Ani jednej nocy nie spędziła pod chmurką . Dbam o nią jak o oczko w głowie bo wiem że jak sie obrazi to z nią nie wygram :] (wszystkie babeczki tak mają:))

Wyposarzenie

ABS
4x air bag
klima
2 szyby elektryczne
elektryczne lusterka
centralny zamek
alufelgi 15'' Alfa Romeo

Audio

radio SONY GT 929
skrzynia basowa CLARION (tymczasowo)
wzmacniacz CLARION (tymczasowo)

Zmiany
Pomalowanie wkładów lamp na czarno (a'la GTA)
Polerowanie szkieł reflektorów papierami od 400 do 2000 a potem pasta tempo i flanela

Plany na rok 2010
Pomalowanie tylnych lamp na czarno (zrobione)
wymiana bocznych kierunków na dymione
(zrobione)
montaż halogenów
pospawanie końcówek tłumika na dwie proste chromowane rury o śr. 80mm
montaż czujników parkowania
skończenie zabudowy bagażnika (opisana na forum)
wymiana zarówek na philips
BlueVision Xenon effect
montaż alarmu współpracującego z seryjnym centralnym zamkiem
wymiana oleju i filta
wymiana filtra paliwa i powietrza
wymiana rozrządu
nabicie klimy

Wydatki
No jak narazie brak

Ostatnia edycja:
Dzisiaj kupiłem końcówki wydechu . Są to 2 sztuki ultera o średnicy 55mm . Moim zdaniem idealnie przypasują do zderzaka . Teraz tylko trzeba je wspawać a to zapewne nie będzie łatwe . Myślicie ze dźwięk sie zmieni jak w seryjnym zamiast jednej rury będą dwie??

Widzę że za bardzo niema zainteresowania moim autkiem ale może ktoś wyrazi swoją opinie na temat przyciemnionych lamp tylnych .??

Ostatnia edycja:
Witam oto relacja z wypadu plenerowego zapraszam do obejrzenia.

ładna sztuka, ale halogeny by się przydały

Dzisiaj kupiłem końcówki wydechu . Są to 2 sztuki ultera o średnicy 55mm . Moim zdaniem idealnie przypasują do zderzaka . Teraz tylko trzeba je wspawać a to zapewne nie będzie łatwe . Myślicie ze dźwięk sie zmieni jak w seryjnym zamiast jednej rury będą dwie??

Widzę że za bardzo niema zainteresowania moim autkiem ale może ktoś wyrazi swoją opinie na temat przyciemnionych lamp tylnych .??

ja mogę wyrazić - nie przyciemniaj! jak już coś chcesz zrobić, a masz wyblaknięte czy uszkodzone to kup nowe. Soczysta czerwień pięknie na czarnym lakierzy wygląda.
Ciemne lampy przednie wewnątrz no to owszem, i faktycznie halogeny by nie zaszkodziły.

Dzięki za komentarze i opinie . Co do halogenów to moja alfa została z nich najprawdopodobniej ogołocona przez wcześniejszego właściciela bo cała instalacja jest .(wiązka, włącznik i nawet kontrolka sie zapala) . Obecne felgi będę chciał zostawić na zimówki a 17' kupić na przyszły sezon .

Zapraszam do obejrzenia dzisiejszej "SESJI LETNIEJ "
Na fotografiach można zaobserwować małe zmiany jakie dokonałem w ostatnim czasie .(przerobiony grill i przyciemnione światłą tylne )

A tu zdjęcia które najbardziej mi się podobają

no niestety czarne lampy z tyłu zostają , przynajmniej do czasu aż nie będzie czarnych lamp na ledach .mam zamiar takie zrobić , ale najpierw trzeba znaleść gładkie przeźroczyste klosze a z tego co wiem na razie takich niema . Myślałem o kloszach z lexów ale one nie są gładkie niestety .

ps . dzięki że wyraziłeś swoje zdanie

zmień znaczek sprzodu, a tylne lampy mi nie podchodzą. A wiesz, że jeśli weźmiesz udział w kolizji to policja się przyczepi do lamp, sprawdzą ci przepuszczalność i będzie lipa... konsekwencje moga być poważne...

Dzisiaj moja NIUNIA dostała nowy olej Castrol 10w40 filterek oleju i powietrza . Muszę powiedzieć ze te rzeczy wymagały wymiany już jakiś czas temu ale chyba poprzedni właściciel zapomniał o tym .Przyznam ze teraz moja alfka odżyła i jeździ dużo lepiej .

Przepraszam ze nie pisałem nic . Moja niunia w tym czasie dostała nowy olej castol 10W40 diesel nowy filtr oleju i paliwa . Dzisiaj wywoskowałem ją calą woskiem ice turtle , 4 godziny roboty ale auto wygląda jak nowe z salonu jutro porobię zdjęcia . Specjalnie autko będzie stało w garażu cały dzień żeby sie nie zakurzyło a do pracy pojadę matizem .

Witam postanowiłem troszkę zaktualizować temat o moim autku . A więc najpierw troszkę z rzeczy które zostały wymienione .

- kompletny rozrząd (najlepszy jaki mieli w IC) 400 zł po moich zniżkach
-wachacz dolny TRW 312 zł normalna cena 520zł
-płyn chłodzący
-opony zimowe Michelin alpine A4 195/65/15 nowe komplet 1064 zł

Niestety miałem też przykry wypadek , nie wychamowałem przed polonezem truckiem i lekko uszkodziłem przód . Porysowałem zderzak i lewy reflektor , połamałem grill i lekko zagiołem maskę . na szczęście było AC i czekam teraz na pieniążki z odszkodowania .

Witam żeby dokończyć dzieła dzisiaj zawiozłem moją piękność do zakładu zajmującego się profesjonalnym przyciemnianiem szyb . Koszt takiej usługi 600zł jak na razie (będe negocjował jakiś rabat jako że już drugie auto robię u tego pana) przyciemniam całe auto tył wraz z przedziałem pasażerskim folią sun guard SX 10 druga od końca z najciemniejszych a przednie kierowcy i pasażera sun guard SX 30 czyli najjaśniejsza jaka jest (ok 3% przyciemnienia ) .Odbieram niunie jutro i porobię zdjęcia jak wyszło , jestem pewien że będzie wyglądało obłędnie w komplecie z czarnym lakierem i światłami .Rozpatruje jeszcze nakleić napisy"cuore sportivo. na tylnych szybach pasażerów na samym dole przy uszczelce na cała szerokość szyb . Ale to jeszcze jest tylko plan , muszę przede wszystkim znaleść firmę która wykona taką naklejkę w kolorze chromu (lustra).

Ps. dla wszystkich którzy zaraz powiedzą ze przyciemnianie przednich szyb jest niedozwolone , odpowiadam że zdaję sobie z tego sprawę i w zakładzie w którym robię podpisuje oświadczenie że zrobione to jest na moje ryzyko .

sam zastnawiam sie nad przerobiniem moich lampek tylnich tylko musze kupic jakeis do zabaway ale nawet nawet one wygladaja mi sie podoba a jak by tak patrzac co policja na to to bysmy jexdizli taczkami a nei autami :)

No i co z tymi zdjęciami? Muszę rzec, iż nie jestem zwolennikiem takich czarnych szyb. Gdy miałem swoje poprzednie kombi to przyciemniłem cały tył ale foliami raczej w kolorze jasny szary - tak na 20-30% i naprawdę dobrze to wyglądalo. Dodatkowo nie miałem problemów z obserwacją obiektów będących z tyłu mojego auta. No ale cóż - rzecz gustu.

Amortyzatory
Powrót