• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Wibracje auta przy przyspieszaniu

• Autor wątku Autor wątku Szymczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzisiaj Jade wymienic opony na zimówki wiec okarze się czy były wyważone itd i może będzie lepiej. W nastepnej kolejności poduszka silnika bo juz popękana konkretnie i koncówki drażka bo zawias stuka jak szalony. Jeszcze mam takie pytanie, cieknie mi najprawdopodobniej ropa z pompy wysokiego cisnienia, czy to jakias powazna sprawa czy kwestia uszczelnienia??

Ja wymieniłem przegub wewnętrzny prawy od strony pasażera. Ma tzw przegub krzyżowy który wchodzi w taką puszkę(prawdopodobnie dlatego że mam 6-cio biegową skrzynię, przy 5-cio przegub wygląda normalnie). Trzęsienie wyraźnie przystało, aaaaalllleeeee...nie do końca jak wjadę w zagłębienie nadal czuje jak zaczyna pod obciążeniem na chwile trząść i przestaje przy równej drodze. I zastanawiam się czy to drugi przegub? czy to wina tej puszki, może jest wyrobiona? Opony wyeliminowałem bo kupiłem nówki opony i wyważyłem u zaufanego wulkanizatora.

Miałem 156 SW 2.4 jtd ze skrzynią 5-bieg. i też miałem taki przegub.
Przegub z drugiej strony też może już być wyrobiony, ale również sprawdziłbym półoś i poduszkę skrzyni biegów to wszystko może przenosić wibrację.

Ja przeguby mam wymienione wiec zostaje poduszka silnika ewentualnie poduszka skrzyni co jesli to nie pomorze może to być spowodowane dwumasą. Z tego co wiem auto ma orginalna dwumase a przebieg 230 tyś. ale nie strzela, przy gaszeniu spokojnie silnik gasnie.

Zmiana i wywazenie opon troche pomogło

Miałem 156 SW 2.4 jtd ze skrzynią 5-bieg. i też miałem taki przegub.
Przegub z drugiej strony też może już być wyrobiony, ale również sprawdziłbym półoś i poduszkę skrzyni biegów to wszystko może przenosić wibrację.

A powiedz mi kolego czy ta puszka do której wchodzi ten przegub krzyżowy też może być wyrobiona? Czy jest ona wymienna?

często wymiana samego krzyżaka nie likwiduje problemu bo właśnie kielich jest troszkę wyrobiony i nawet nowy krzyżak będzie łapał luzy a nie sprawdzisz go dopóki nie wyciągniesz krzyżaka, wyczyścisz ze smaru i paluchem sprawdzisz czy występują na ślizgowych częściach kielicha jakieś rowki wyżłobienia itp.

przy wymianie kielicha poleci olej ze skrzyni ;) hmm wszyscy mówią że to przegub wewnętrzny a ja natomiast bym sprawdził łożysko na długiej półosi delikatny luz i masz nie złe drgania ;)

Odgrzeje trochę kotleta...
Spotkał się ktoś, że winowajcą trzęsienia przy przyśpieszaniu był mechanizm różnicowy w skrzyni biegów?

Witam. Chłopaki za 55 euro w dobrym stanie mogę załatwić kompletne polosie (kielichy) do każdej Alfy długa krótkie wszystko sprawne zero luzow
Z aut rozbitych nadesłanych mój nr tel.
666307544

witam panowie. mam alfe 156 2.4jtd 175KM kupujac wymienilem przednie wahacze kpl. po jakims czasie zaczely sie drgania kabiny myslalem ze dwumasa ale mechanik stwerdzil ze przeguby wewn wymienillem 2wa oraz przeguby zewn. podczas przyspieszania gwaltownego na 2 biegu byly ogromne drzenia kabiny..po wymianie przegubow ustalo natomiast na 2 biegu w okolicach 1500obr/min przy delikatnym poziomie gazu sa nadal juz lzejsze wibracje przez chwile. chwile wczesniej bylo wymienione spprzeglo cale ale bez dwumasy,natomiast mechanik stwierdzil ze 2masa jest w dobrym stanie. pytanie moje brzmi czy to nie przypadkiem poduszka silnika jedna z 3?

Ja miałem talizman problem przez rok cZasu. Od razu wytypowałem przeguby wewnętrzne. Faktycznie miały luz. Wymieniłem 3 z lewej strony i 2 z prawej. Co około 15 tys powstawały luzy wiec wymieniałem znowu. Aż w końcu zdecydowałem się na wymianę zawieszenia z przodu. Co prawda nie brałem nawet tego problemu pod uwagę. Ale moje zdziwienie po jeździe próbnej po wymianie tego - bezcenne. Prawdopodobnie tak były wywalone wahacze dolne ze przez krzywo usadowiona zwrotnice rozciągało pół oś i z tego powodu powstawały drgania, a co za tym idzie - wybijało przeguby. Tak wiec powodzenia w szukaniu przyczyny.

Miałeś trzy przeguby wewnętrzne z lewej strony? Toż to jakiś przegubowiec.

Ostatnia edycja:
Okay, źle napisałem . 3 razy wymieniałem ...

ponownie zapytam po wymianie wszytskich przegubow wewn i zwen. wymienie poduszki silnika jest zupelnie lepiej ale drzenia delikatne czasem(nie zawsze) wystepuja czy to mocniej wcisne pedal gazu czy delikatniej tylko na 2 biegu w okolicach 1500-1900obr/min. pytanie moje czy to wina wtryskow? na wolnych obrotach silnik pracuje rozno ale czaaaasem jakby sie chwile zacial badz przebral .

Witam,

U mnie w 156 2.4 JTD 175 PS. drżenia były przy przysieszaniu. Diagnoza: przeguby wewnętrzne. Wymieniłem całe półosie (SKF). Niestety drżenia pozostały choć dużo mniejsze.
Półosie były ponownie wyciągane pół roku później przy wymianie koła dwumasowego. Po złożeniu całości (u innego mechanika) drżenia przy przyspieszeniu ustały. Można by podejrzewać dwumas ale przez pół roku od założenia nowych półosi dwumas był ten sam i coraz słabszy a drgania były dużo niższe niż na starych półosiach. Więc co? Może półosie zamontowano nie do końca dokładnie za pierwszym razem?
Potwierdzeniem tej tezy może być to, że po pół roku znów muszę wyciągać dwumas bo trzęsie autem (niestety założyłem regenerowany w CRM zamiast regenerowanego fabrycznie lub nowego i to się zemściło) ale teraz drgań przy przyspieszaniu nie ma.

Pozdrawiam

Przerabiałem temat. Wymieniłem przegub wewnętrzny (ciężko z dostępnością) u mnie lewy i wibracje przeszły.

Jak można nie właściwie zamontować polos?

Amortyzatory
Powrót