• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Wartość przepływu

Sky~

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8TS 144KM B+G
Witam.

Pamiętacie z badań własnych ile wynosi u Was przepływ powietrza i żądany przepływ powietrza?
Pamiętam, że jakiś czas temu były u mnie wartości 11 do 13 kg/h dla rzeczywistego i oczekiwanego, a teraz mierzy mi przepływ 17 kg/h do oczekiwanego (desired) 5 kg/h.
Wszystko poprawnie mam spięte a zaczęło mi szarpać, no a też pamiętam, że inne te wyniki u mnie były.

nie skupiaj się na wynikach, tylko szukaj przyczyny.

Prosty sposób... Odłącz przepływke i zobacz co się stanie, jeżeli auto pojedzie lepiej to masz winowajce. Sprawdź też odmy, jak nic z tego to szukaj dalej po zapłonie itd

najszybciej będzie podpiąć pod komputer, tam jak na talerzu masz podane potencjalne błędy...

No tak, ale przepływka niekiedy nie daje błędu do ECU. Miałem tak w 147, auto szło jak gówno, a błedów nic, parametry ok. Odłączyłem przepływke, poszedł lepiej i przestał się telepać, więc kupiłem za 20zł używkę z allegro do testu i autko poszło jak burza...

Wiem od czasu zakupu że przepływka powoli traci swój żywot, bo miała zakres do 280kg/h i oby od dołu nie zawężała...
Błąd mam stale jeden 1173 (przepływka, sonda, wtryski itd) z czego wtryski i kalbe WN dobre, sondę mam nową, no poza przepływką i świecami nic innego być nie może.
Świece chcę sobie kupić jakieś tańsze na 10-20k km pod gaz, bo możliwe że siadła mi świeca kiedy odpięła mi się wtyczka od cylindra.
Moja nie zapali bez przepływki. Dlatego szukam kogoś z wynikami sprzed choćby x-lat temu :) Sam takowe posiadam i różnice małe dostrzegam. Tylko czy przez za dużą dawkę tlenu auto może się telepać przy 1,5-2k rpm tylko przy przyśpieszaniu na gaziorze?

Amortyzatory
Powrót