[156] wahacz górny

• Autor wątku Autor wątku Arek 146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek 146

Guest
Czym się objawia zużycie górnych wahaczy w 156. Zawieszenie mi nie wali, ale jak wjadę w dziurę to wtedy jest takie walnięcie (takie jakby felga dobiła), czy to wina wahaczy górnych?. Pomijam fakt że skrzypią

skrzypi to na tulejach, a co do walniecia to bardziej przyjzal bym sie poduszce przy skrzyni biegow i podwieszenie silnika, tam czesto tlucze a wahacze gorne to za duzo nie pracuja wiec walic nie beda a juz na pewno nie tak...
a piszczenia ciezko sie pozbyc nawet po zmianie na nowe, te tuleje tak maja ;//

Ostatnio jak wymieniałem komplet klocków hamulcowych i tarcz diagnostyka pokazała że zawieszenie jest jeszcze w nienagannym stanie - choć czasem te skrzypienie jak stara wersalka potrafi być naprawde upierdliwe :evil:

U mnie było tak samo, wahacz dolny uderza o przegub wewnętrzny z winy zerwanej poduszki między skrzynia a silnikiem.

Re: wahacz górny

Arek 146 napisał:
Czym się objawia zużycie górnych wahaczy w 156. Zawieszenie mi nie wali, ale jak wjadę w dziurę to wtedy jest takie walnięcie (takie jakby felga dobiła), czy to wina wahaczy górnych?. Pomijam fakt że skrzypią

Wahacze górne jak skrzypią głośniej niż twoja kobieta to do wymiany. Ha ha ha.
A stuki - ja obstawiam stabilizator, łączniki lub wahacz dolny (w takiej kolejności).

Polecam sprawdzenie zawieszenia w ASO - koszt około 40zł.

Robiłem przegląd kilka dni temu bojąc sie że alfa nie przejdzie przeglądu bo wahacze powybijane. O dziwo diagnosta mnie zaskoczył sprawdzając na szarpaku, że żadnych luzów nie widzi. Mam jednak tak samo.Jak wpadnę w dziurę to jest głośne głuche walnięcie, jakby ktoś młotem przywalił w podłogę.

tomkap napisał:
Robiłem przegląd kilka dni temu bojąc sie że alfa nie przejdzie przeglądu bo wahacze powybijane. O dziwo diagnosta mnie zaskoczył sprawdzając na szarpaku, że żadnych luzów nie widzi. Mam jednak tak samo.Jak wpadnę w dziurę to jest głośne głuche walnięcie, jakby ktoś młotem przywalił w podłogę.

W takim razie pozostaje drążek stabilizatora, a dokładnie mówiąc jego gumy. Jestem na 99% pewien. Na szarpakach to nie wyjdzie.

żaden szarpak one nic nie wykrywaja.
tylko łyzka, łom, brecha i mocarne dłonie mechanika.
taka metoda nigdy nie zawodzi i daje gwarancje 100 % pewności.

przemo_156 napisał:
http://www.allegro.pl/item339974128_kpl_wahacze_alfa_romeo_156_147_nowy_okazja_.html
co sądzicie o tych wahaczach, mam do wymiany dwa dolnei jeden górny. Ile w aso wołają za każdy?? Czy warto wstawiać zameinniki?? No i czy te z allegro są czehoś warte??
Dzięki za odpowiedzi.

cos strasznie tanio, 560zł za dwa dolne to jeszcze ale za komplet, ja w takie okazje nie wierze.

Czyli mam rozumieć, że wszyscy kupują wahacze w aso tak?? czyli nie opłaca się zakładać zamienników?? No a jeżeli tak to jakie, jakiej firmy??

Co jak co ale na wahaczach bym nie oszczędzał.
Najlepiej kupić orginały ale oczywiście że nie w ASO. chyba że nie masz co robić z kasą :)Zerknij przykładowo na Allegro.
Pozdrawiam

csscss napisał:
Co jak co ale na wahaczach bym nie oszczędzał.
Najlepiej kupić orginały ale oczywiście że nie w ASO. chyba że nie masz co robić z kasą :)Zerknij przykładowo na Allegro.
Pozdrawiam

No, ok ale oryginalne czyli jakiej firmy, czy np firmy delphi są ok??

Orginały to:
dolne wahacze z czerwoną nalepką alfa romeo ,
górne wahacza z kolei pakowane w pudełka z napisem orginalne cześci zamienne w wielu językach ( biało szare paski )
dolny wahacz ok 320zl, górny ok 170zł.

Po pierwsze nie polecam koledze Vemy, miałem cztery górne wahacze i wytrzymywały rok i to nie po polskich drogach. Obecnie założyłem oryginały czyli TRW góra kosztuje na Allegro ok 170 zł a dół 320. Co do reszty czyli poduszki miedzy szkrzynią a silnikiem o której piszecie - chciałem spytać czy ktoś z Was już to wymieniał i ile to kosztuje.
Pozdrawiam

Witam,
Przymierzam się do wymiany wahacza górnego i chciałem odświeżając przy okazji temat zapytać co z doświadczenia polecacie. Generalnie myślałem o TRW, ale znajomy jeszcze bardzo zachwala Lemforder`a. Prosiłbym o jakieś sugestie, propozycje co kupić, żeby było dobrze i na w miarę długo :)

Kolego raido, czy aby na pewno oferowane przez ciebie wahacze są firmy Lemforder? Kiedyś jak dostawców pytałem się, to Lemforder był dużo droższy od trw i trochę dziwne, że lemforder to made in italy, jeszcze takich nie widziałem, nie odbierz tylko mojego pytania źle, chcę się tylko upewnić :)

Amortyzatory
Powrót