• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] 156 V6 Busso by Woda83

Status
Ten wątek został zamknięty.
8 miesięcy temu kupiłem od tego samego gościa swoją 156 V6 SP2 (chociaż mogą się różnić sprzedawcy, bo wystawia na dwóch kontach na allegro). To co piszesz Woda83 - to i u mnie się zgadzało: byłem w szoku w jakim stanie jest to auto. W pozytywnym szoku...
Rozrząd, klocki, niektóre płyny i parę innych dupereli miałem nowe. Środek wygląda jak nigdy nie używany. W moim przypadku to była krótka piłka: biorę.
Oglądałem też pozostałe jego auta w tamtym czasie: BMW, Audi etc. i wyglądały tak samo niesamowicie zadbanie.

Zresztą cały ten wątek o "samochodach z Radomia sprowadzanych ze Szwajcarii" lekko mówiąc wyśmiałem. Na forum przedstawiłem zdjęcia z aukcji i chyba tylko jedna osoba napisała: jedź i zobacz. A reszta pisała komentarze wyssane z palca o "klasyce z Radomia". Także tak :)

Woda83 - ciesze się Twoim szczęściem. Obserwowałem tą Alfe na allegro i zastanawiałem się kiedy ktoś ją łyknie :) Wbrew temu co piszą powyżej, stała na allegro ok. miesiąca ;)
Aha - jeszcze pytanko - ty tam masz ori ksenony?

nobodyspecial - jak widzisz auta ze Szwajcarii sprzedawane w PL mogą być zadbane i nie składane z 4 innych. A sprzedawcy się opłaca...bo jeszcze targować można się sporo ;)

8 miesięcy temu kupiłem od tego samego gościa swoją 156 V6 SP2 (chociaż mogą się różnić sprzedawcy, bo wystawia na dwóch kontach na allegro). To co piszesz Woda83 - to i u mnie się zgadzało: byłem w szoku w jakim stanie jest to auto. W pozytywnym szoku...
Rozrząd, klocki, niektóre płyny i parę innych dupereli miałem nowe. Środek wygląda jak nigdy nie używany. W moim przypadku to była krótka piłka: biorę.
Oglądałem też pozostałe jego auta w tamtym czasie: BMW, Audi etc. i wyglądały tak samo niesamowicie zadbanie.

Zresztą cały ten wątek o "samochodach z Radomia sprowadzanych ze Szwajcarii" lekko mówiąc wyśmiałem. Na forum przedstawiłem zdjęcia z aukcji i chyba tylko jedna osoba napisała: jedź i zobacz. A reszta pisała komentarze wyssane z palca o "klasyce z Radomia". Także tak :)

Woda83 - ciesze się Twoim szczęściem. Obserwowałem tą Alfe na allegro i zastanawiałem się kiedy ktoś ją łyknie :) Wbrew temu co piszą powyżej, stała na allegro ok. miesiąca ;)
Aha - jeszcze pytanko - ty tam masz ori ksenony?

nobodyspecial - jak widzisz auta ze Szwajcarii sprzedawane w PL mogą być zadbane i nie składane z 4 innych. A sprzedawcy się opłaca...bo jeszcze targować można się sporo ;)

Jest dokładnie tak jak piszesz. Ksenon oczywiście ori, przecież to Szwajcaria.
Jak się nie pojedzie i nie zobaczy to nie ma co gdybać i marudzić. Ja tam trafiłem lepiej niż nie jeden kupując auto z forum.
Z dokumentów wynika, że opłacona była 20.06.2013r. a ją kupiłem po miesiącu od wystawienia.
Każdy kto ją widział, znajomi, mechanik, diagnosta na pierwszym przeglądzie czy ludzie w pracy są w szoku jak to auto wygląda i w jakim jest stanie.

Dziś wracając z pracy z ul. Szaserów na Gocław, zrobiłem test. Zzerowałem komputer i sprawdzałem spalanie. Nie cisnąłem, aczkolwiek jechałem tak jak wszyscy, cały czas lewym pasem , korków nie było, ale parę świateł zaliczyłem Spalanie mi pokazało 11,5 l.

Aha. Radia prawie wogólę nie słucham :D

Jest dokładnie tak jak piszesz. Ksenon oczywiście ori, przecież to Szwajcaria.
Jak się nie pojedzie i nie zobaczy to nie ma co gdybać i marudzić. Ja tam trafiłem lepiej niż nie jeden kupując auto z forum.
Z dokumentów wynika, że opłacona była 20.06.2013r. a ją kupiłem po miesiącu od wystawienia.
Każdy kto ją widział, znajomi, mechanik, diagnosta na pierwszym przeglądzie czy ludzie w pracy są w szoku jak to auto wygląda i w jakim jest stanie.

Dziś wracając z pracy z ul. Szaserów na Gocław, zrobiłem test. Zzerowałem komputer i sprawdzałem spalanie. Nie cisnąłem, aczkolwiek jechałem tak jak wszyscy, cały czas lewym pasem , korków nie było, ale parę świateł zaliczyłem Spalanie mi pokazało 11,5 l.

Aha. Radia prawie wogólę nie słucham :D

to prawda ,dźwięk tego silnika jest niesamowity. Podoba mi się nawet bardziej niż moja 3.0 busso. I ta lekkość w prowadzeniu ,i wyprzedzaniu......
Choć dylematem jest: wybrać niesamowite BOSE,czy przepiękne pomrukiwanie motoru.....................

Czyli Twoim zdaniem gosc uprawia dzialalnosc charytatywna bo sprzedaje samochody po oplatach ponizej ceny szwajcarskiej. Okej. Myśl co chcesz, wolno Ci. Ponizej wklejam tak dla przykladu aukcje dwoch najtanszych v6 2002 w sedanie na autoscoucie szwajcarskim.

http://www.autoscout24.ch/de/d/alfa...ice_asc&vehid=1748012&vehtyp=10&yearfrom=2002
4500fr = 20 tyś zł po oplatach
http://www.autoscout24.ch/de/d/alfa...ice_asc&vehid=1127182&vehtyp=10&yearfrom=2002
4900fr = 21500 po oplatach

Dwa najtansze 156 v6 2002r na autoscoucie. Zeby handlarz mogl sprzedac auto za 12 tys, liczmy 2000 zarobku czyli samochod 10000 zl, z czego oplaty 4000zl, wychodzi 6000zl za samochod czyli 1800franoli. Na bank za ta kase same igielki w szwajcarii sprzedaja.

Nie ma co się spinać. Moja też idealna nie jest. Dziś na spocie chłopaki zauważyli, że coś było robione z tylnymi błotnikami. Pewnie była bita i spawana z 4 :D

No i sprzęgło w drodze na spota powiedziało papa. Wiedziałem, że się skończy, ale nie sądziłem, że tak szybko.

Ale mimo wszystko i tak mi się podoba moja Vka i nie chce już diesela :P

Gratulacje zakupu. Ładna sztuka. Co do spalania to nie popadaj w zachwyt to co pokazuje komp to w V6 trzeba dorzucić ze 2l/100km. Taki myk makaronów, że komputer nie zlicza spalania na postoju i przy małej prędkości :D.

Co do dźwięku to V6 busso i bose powinno chodzić na zmianę w zależności od nastroju :P

Niski, a może liczy z xxx km?? W Focusie liczy nie z całego zbiornika a z ostatnich 300km więc wynik zgadza się tylko wtedy gdy jeździsz zawsze tą samą trasą.

byłem,widzialem :D i jest bardzo ladna! pozdro!

byłem,widzialem :D i jest bardzo ladna! pozdro!

Byłem,widziałem i jest zajebista;) V6:P

Dzięki chłopaki. Sprzęgło kupione, w poniedziałek/wtorek jak dojdzie wymiana.

Dziś razem z Adamem Klimkiem z Motoricus zdjąłem tylną kanapę, uszczelki, tapicerkę w bagażniku i oglądaliśmy podłogę, mastyki, i te nieszczęsne tylne błotniki. Według niego jeżeli cokolwiek było robione z nimi to jakiś czas temu i napewno nie w Polsce. Ogólnie mnie uspokoił i pozytywnie się wypowiadał o Vce :)

Niski, a może liczy z xxx km?? W Focusie liczy nie z całego zbiornika a z ostatnich 300km więc wynik zgadza się tylko wtedy gdy jeździsz zawsze tą samą trasą.
Kasztelan akurat w moim przypadku to ostatnie 300km to jest zarazem pierwsze :P. Za długo ją mam, żeby się mylić. No ale jak ktoś chce się pocieszyć, że auto pali tyle co komputer pokazuje no cóż... :D dystrybutor to zweryfikuje.

V6 to pali przy normalnej jeździe od 12l w górę, a przy wleczeniu się od 10l w górę. Tylko po co się kupuje paliwożerne V6??? U mnie ostatnio średnia wychodzi coś koło 17l, ale sporo jeżdżę teraz po mieście.

Otóż to :)
Na trasie przy obciążeniu 3/4 i spokojnej jeździe (do 140) udało mi się uzyskać 12l LPG (włączona klima). Ale po mieście jeżdżąc samemu wychodzi mi 19-20l LPG :D

No widzisz.Nie ma co się na zapas martwić:D
Teraz jeszcze tylko jakąś ładną felę założyć trzeba,zrobić wydech i ogieeeeń!;):P

u mnie komp pokazał spalanie 10 .8 - dystrybutor niestety nie chciał tak pokazać:) spaliła 16 l. :?) /oczywiście LPG.

hehe :D
mi spalanie w miarę się zgadza na trasie: do tego co podaje komp dodaję 10-15% (LPG) i wychodzi na równo przy dystrybutorze. Niestety w mieście jest to nie do sprawdzenia (przynajmniej w praktyce).

Antenę z dachu możesz wymienić na taką o krótkim bacie. Twój model powinien mieć jeszcze FM w tylnej szybie, a na dachu tylko GPS.
Po wymianie np na taką 10cm auto zyska na wyglądzie :)

Antenę z dachu możesz wymienić na taką o krótkim bacie. Twój model powinien mieć jeszcze FM w tylnej szybie, a na dachu tylko GPS.
Po wymianie np na taką 10cm auto zyska na wyglądzie :)

Dobry pomysł. A podesłałbyś jakiegoś linka do takiej krótkiej anteny?

A tak poza tym dziś odebrałem Belle z warsztatu. Wymienione sprzęgło ori Valeo, wysprzęglik, uszczelniacz i zalana Motulem, także skrzynia zrobiona na tip-top :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót