[156] Unidiag alez to bardzo proste

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
- mam pytanie, czesto pada stwierdzenie " faluja mi obroty", co to znaczy ?
- norma to 850 +/- 30 obr/min, nie ustawialne, kontrolowane przez ECU ( podaje za AutoDATa wersja 3.16, dotyczy ECU M1.5.5 2.0 TS '99 ).

- ja przyjąłem sobie definicję "falowania " obrotów +/- 100 obr/min.

- proszę także pamietać, ze wersje ECU które nie byly upgradowane przez ASO podczas akcji wymiany oprogramowania bedą zawsze falować, tego się nie zmieni.
- niestety nie ma danych z ASO jakie wersje oprogramowania miały ten problem.
- zwykle podczas reklamacji pracy silnika w ASO, było wgrywane nowsze oprogramowanie, czesto nawet bez wiedzy użytkownika.

elektromagnes wariatora == elektrozawór wariatora, ten zawór sprawdza tylko alfadiag, mój komputer pokładowy , a unidiag nie potrafi tego zrobić, a szkoda.

-- KWP71 + airbag na M1.5.5 , MY97 airbag

Ostatnia edycja:
jesli to wariator pozmianowy to też ma zawór, tzw. zawór zwrotny.
- po 2000 roku, musi mieć ten zawór.
- a jak ten olej w wałku rozrządu jest tam podawany, sterowany, cały czas.

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nie ma zaworu w wariatorze. Olej dostaje z wałka rozrządu :)

Oczywiście, tylko że w zakresie do ok 2800 rpm następuje zmiana fazy rozrządu i ów elektromagnes steruje ciśnieniem oleju. To olej zmienia fazę/wymusza pracę wariatora. Po przekroczeniu tych 2,8krpm olej jest dalej podawany ale tylko w celu smarowania i pod niższym ciśnieniem (choć tego nie jestem pewien)

Rozumiem bubu321 że ustawienia które pokazane są na załączonej fotce są odpowiednie do podłączenia się do systemu SRS i wykasowania jego błędów?
A jak ma się sprawa wykorzystania starszych definicji z nowszą wersją programu Unidiag?
Czy oprogramowanie ECU można jeszcze upgradować? Mi obroty falują momentami nawet w większym zakresie niż +/-100 obrotrów.

parametry wariatora i zaworu dwu-komorowego. ( zdjęte podczas jazdy ).

- VVT , wariator reaguje dynamicznie od 1.800 obrotów do 2.600.
- VVT statycznie włącza sie od 2.600 do 7.600 i działa w zakresie 7.600 do 2.600.
- dynamicznie działa w zakresie 2.600 do 1.800 obrotówe.

- VIM , zawór dwukomorowy działa od 2.900 do 5.300 dynamicznie, nie aktywny od 5.300 do 7600 obrotów.
- przy spadku obrotów od 7.600 do 4.400 , zaczyna działać dynamicznie od 4.400 do zakresu 2.760 obrotów.

- powyższe ważne dla 156 TS 2.0 99 rok, 0.24 wersja softu, 103735 9651, 948.
- statycznie to znaczy po osiągnięciu obrotów zaczyna działać,
- dynamicznie to znaczy że bez osiągnięcia danych obrotów wciskamy gaz, zmuszając ECU do pracy.

ekran ściągnięty podczas pracy z airbagiem MY97 ( nie z MY99 ), używaj tylko read faultcode , clear faultcode.

- można spróbować starsze definicje z nowszym programem, a czemu nie ściągnąć starszej wersji programu, tylko ona słabo trzymała komunikację.
- z upgradem wersji jest mały kłopot bo może masz już wersję najnowszą, pokaż ekran informacyjny z dowolnego programu diagnostycznego.
- upgradować można zawsze tylko mało warsztatów to robi.

Oczywiście, tylko że w zakresie do ok 2800 rpm następuje zmiana fazy rozrządu i ów elektromagnes steruje ciśnieniem oleju. To olej zmienia fazę/wymusza pracę wariatora. Po przekroczeniu tych 2,8krpm olej jest dalej podawany ale tylko w celu smarowania i pod niższym ciśnieniem (choć tego nie jestem pewien)

Wiem :)
Zagadnąłem po to żeby nikt nie szukał elektrozaworu w wariatorze :rolleyes:

Dzięki bubu321 za podpowiedzi :). Jak tylko dostanę kabel to dam znać co i jak. Co do starszej wersji programu to szukałem po internecie i nie mogę jej znaleźć. Próbowałem na forum unidiaga ale tam też nie znalazłem. Może szukam nie tam gdzie powinienem :confused:.

bubu321 tak właśnie o tą wersję mi chodzi lecz dostępna jest ona tylko dla członków forum. Narazie wysłałem prośbę o zarejestrowanie mnie na forum do administratora i czekam na odpowiedź. Druga sprawa teraz dla mnie bardziej istotna. Dostałem zakupiony przeze mnie kabel taki jak podany na początku tego tematu i trochę jestem zdziwiony bo ma on zupełnie inną końcówkę niż są u mnie w AR145. W zakupionym kablu jest końcówka trapezowa a u mnie są końcówki owalne :confused:. Czy mam kupić jakąś przejściówkę czy muszę kupić inny kabel, a może nie możliwe jest podłączenie unidiaga do mojej AR145 :(. Proszę o szybką odpowiedź bo mam tylko 10 dni na ewentualny zwrot zakupionego kabla. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

tak, czasami podpis nie wystarczy.
- cały temat "Unidiag ale to..." jest oparty na modelu AR 156 TS, czyli trapezowe gniazdo obdII, 16 pinowe.
- chyba musisz mieć przejściówkę, tak mi się wydaje.
- na forum Unidiaga jest zdjecie tej przejściówki, sorry że wczesniej tego nie zauważyłem

--

bubu321 właśnie dzwoniłem do firmy Viaken i niestety z tą przejściówką nie połączę się do mojej AR145. Więc informacja dla urzytkowników AR z owalnymi łączami - nie mam możlwości korzystania z programu Unidiag przy użyciu kabla Niebieski VAG USB KKL line we wtyku OBD2 :mad:

dwa lata temu też mi odpowiedzieli że ten kabel VAG KKL to tylko do samochodów grupy VAG.

- M1.5.5
145/146 1.4 TS
145/146 1.6 TS
145/146 1.8 TS
145/146 2.0 TS

- M2.10.4
145/146 1.4 TS
145/146 1.6 TS
145/146 1.8 TS
145/146 2.0 TS

- M2.10.3
145/146 1.7
145/146 2.0TS
- jesli to M1.5.5 to stosujemy Unidiaga , jesli to m.2.10.x to stosujemy KWP71
- kabel za każdym razem taki sam ( VAG KKL + przejsciówka )

--

- poniżej informacja od użytkownika z forum Unidiaga,

"Hello,

I own a alfa Romeo 145
-1600 twinspark
-built 1997

I use the KWP71 software for the motormanagement which works perfectly.
but for reset of het airbag light it doesn't work.
I got the message:

-error rcv wait time out
-init ready
-no keybytes Init not ok.

The settings are:

-airbag unit (0X00)
-bautrate 4800"

korzystam z takiej przejściówki i działa z KWP71 i Fiat Bravo Diag.
Niestety nie potrafię ustawić z Alfadiagiem :)

bubu321 z tego co rozumiem to z tą przejścówką połączę się z moim silnikiem a co do poduszek to rozumiem, że mogę mieć problem. Ja mam 4 poduchy i rok produkcji mojej AR145 to 1999. Ty bubu321 w swojej AR ile masz poduszek i jaki wtyk do ich diagnozy OBD2 czy owalny? Czy ktoś z użytkowników forum połączył się z pomocą KPW71 z systemem SRS w AR145, jeżeli tak to jakie powinny być ustawienia?

w dziale Zrób to Sam zamieściłem opis modyfikacji interfejsu VAG KKL w celu poszerzenia funkcjonalnosci o obsługę ABS oraz AIRBAG-u.

--

bubu321 szukałem w dziale Zrób to Sam opis modyfikacji interfejsu VAG KKL w celu poszerzenia funkcjonalnosci o obsługę ABS oraz AIRBAG-u twojego autorstwa ale nie zlokalizowałem go. Jeśli nie sprawiłoby Ci to kłopotu to podaj linka ;).

moja wina, trochę sie pośpieszyłem.
- w tamtym dziale temat pojawia się po akceptacji administratora, a wiadomo wakacje.
- należy dać administracji trochę czasu.
- a już wszytko masz do diagnostyki ?
- proszę opisz potem swoje zmagania z 145, niekoniecznie w tym dziale ale może w dziale 145 .
- z tą przeróbką to problemem są koszty, jeden przełącznik kosztuje 0.35 zł a transport wynosi 14 zł.
- może ktoś z Gdynii podejdzie do firmy zakupi 20 sztuk i potem roześle w listach do chętnych.

--

Ostatnia edycja:
Ja zapytam czy nie mają identycznego u mnie w dówch elektornicznych sklepach w Gliwicach. Podobno takie są też w Scalaku w Zabrzu.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót