minciu
Nowy
A jak wygląda sprawa resetowania ECU, adaptacji ustawień przepustnicy, przepływomierza i takie tam? Identycznie będzie się to robiło jak w 1.5.5?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Również chciałem prosić o pomoc w ocenie kondycji auta.
Zacznę od tego, że posiadam AR 156 2.0TS ( model upgradowany do Euro 3 niestety )
Wszelkie pomiary przeprowadzałem za pomocą programu Unidiag KPW2000 v.0.4.0.3 używając pliku definicji: AlfaLancia_ME731.def Może mi ktoś podpowiedzieć czy dobry plik wybrałem? ME731 jako jedyne wskazywały poprawnie obroty silnika, inne zawyżały je o jakieś 2500rpm.
Przy okazji to są dane mojego auta znalezione po nr VIN w Eperze:
![]()
Wszelkie pomiary robione były na biegu jałowym (ok. 850rpm) Poniżej podaję link do prawie wszystkich pomiarów ( pomijając przepływkę na razie)
Chociaż na biegu jałowym Air flow rate wynosiło u mnie około 14kg/h - chyba za dużo? :/
GALERIA
http://img504.imageshack.us/gal.php?g=nowyobrazmapabitowa5.gif
Jeśli te wszystkie pomiary są bez sensu i muszę np połączyć jakieś dwa na jednym wykresie to proszę o podpowiedzenie, które z którymi połączyć. Oraz podpowiedzcie mi które parametry sprawdzić podczas gazowania auta?
ps. unidiag zaniża mi wskazania napięcia akumulatora o ok. 1V - sprawdziłem miernikiem bo wystraszyłem się, że nie mam ładowania dobrego
pss. jak dokonać adaptację parametrów w moim kompie? tak samo jak w M1.5.5?
A jeśli pobiorę parametr TRA z innych definicji? Czy nie ma to sensu i powychodzą głupoty?
Błędów ECU nie mam. A w sprawdzić kondycję silnika mam ochotę, ponieważ auto w ogóle mi nie ciągnie i szarpie poniżej 2000rpm.