• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Unidiag alez to bardzo proste

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
autor przyznaje że trochę nie dopracował nowych definicji, ponizej łatka do czasu pojawienia sie nowych plików definicji.

--
"Exception EconvertError in module .... '(((X*1000)' is not a valid
floating point value.
- i'll try this old section od def. file

RDBLI_2000, 0x21, 0x41, "Lambda sensor voltage", 1, "Lambda sensor
voltage", 1, "#scaling unsigned 2 (X*1000-54385)/204 mV";
"
- na emulatorze te definicje działają.
--

Ostatnia edycja:
Mostek napewno sie nie sprawdza, kolega z forum uk juz pare kabli zalatwil, dobrze ze tylko kabli. Przelacznik kosztuje pare zlotych to po co kombinowac. Slyszalem ze przy mostkowaniu i kasowaniu np bledu poduszek ecu zalapalo jakies bledy co nawet aso mialo problem z usunieciem, jakies nieprawidlowe wpisy itd. ale tego nie potwierdzam bo tylko z forum

Mostek napewno sie nie sprawdza, kolega z forum uk juz pare kabli zalatwil, dobrze ze tylko kabli. Przelacznik kosztuje pare zlotych to po co kombinowac. Slyszalem ze przy mostkowaniu i kasowaniu np bledu poduszek ecu zalapalo jakies bledy co nawet aso mialo problem z usunieciem, jakies nieprawidlowe wpisy itd. ale tego nie potwierdzam bo tylko z forum
W swojej starej 2.4 i w 166 2.4 mostkowalem, bledy skasowane, kabli nie 'zalatwilem' :)

- instrukcja jak należy wykonac pliki *.def dla modeli nie ujetych w plikach napisanych przez autora.

--
With UnidiagKWP2000 it is possible to show realtime data, for data
that is read with function 0x21 'read data by local id' or function
0x22 'read data by common id'.

Next line reads data with function 0x21 'Read Data By LocalID'=RDBLI_2000 from 'local id' 0x30.
This is given the name 'engine speed' and consists of 1 variable named 'engine speed', for which
there is 1 string for the definition of the data. This data consisting of 2 bytes (unsigned) is
converted to realtime data by calculating X*40. The value is expressed in 'Rpm':

RDBLI_2000, 0x21, 0x30, "Engine speed", 1, "Engine speed", 1, "#scaling unsigned 2 X*40 Rpm";

Using function 0x22 for common id 0x0f10 is similar:
RDBCI_2000, 0x22, 0x0f10, "Engine speed", 1, "Engine speed", 1, "#scaling unsigned 2 X*40 Rpm";

also some other #define statements examples:
Set the DTR:
#define SetDTR on
#define SetDTR off

Set the Com Port:
#define port COM3

Set the Initialization Type:
#define inittype 0/1
#define addressmode 0/1
#define headertype 0/1/2

Sander
--

autor dalej nie uwzglednia przesłanych poprawek , poniżej korekta oraz przykład jak zobaczyc w jakim stanie jest moje ECu, ma immobilizer wgrany , czy nie ma.
- moge ubezpiecząć samochód , czy lepiej wyczyścic ECU z immobilizera.
- poprawki 44 to lambda sensor integrator, 5b to lambda Regulation row 1.
"
RDBLI_2000, 0x21, 0x44, "Lambda sensor integrator", 1, "Lambda sensor Pre-Cat integrator", 1, "#scaling unsigned 2 X/128.0";
RDBLI_2000, 0x21, 0x5B, "Lambda Regulation Row 1", 1, "Lambda Regulation Row 1", 1, "#scaling unsigned 2 X/128.0 ";
"
- Virgin-ECU
RDBLI_2000, 0x21, 0x01, "Immo State", 1, "Immo-Virgin", 1, "#scaling unsigned 1 X ";

niestety nie umiem na razie tego zrobić aby pokazywał TRUE lub FALSE.
- na razie wyswietla 73 " TRUE" jesli mamy Virgin-ECU, czyli czyste, wyzerowane, bez iimobilizera wgranego.
- oraz 81 "FALSE" jesli mamy wgrany immobilizer i mozna ubezpieczac samochód.
i

dalszy ciąg instrukcji pisania własnych plików *.DEF.
"Hello,

Something like this could be used:

% #list listname statusbit(s), mask, text
#list LI01state, 0x10, 0x10, "Engine startup Not allowed";
#list LI01state, 0x00, 0x10, "Engine startup Allowed";
#list LI01state, 0x08, 0x08, "Injection control unit Not programmed";
#list LI01state, 0x00, 0x08, "Injection control unit Programmed";
#list LI01state, 0x28, 0x28, "Universal code Received";
#list LI01state, 0x08, 0x28, "Universal code Not received";
#list LI01state, 0x00, 0x28, "Universal code Not enabled";
#list LI01state, 0x20, 0x28, "Universal code Not enabled";
#list LI01state, 0x40, 0x40, "Dedicated line Not present";
#list LI01state, 0x00, 0x40, "Dedicated line Present";

RDBLI_2000, 0x21, 0x01,"LI01 Start Status",1,"Start Status", 2,
"#scaling bitmask 1", "#list LI01state";

In the list, the second hex number is the mask and the first hex
number is the code that has to be matched (after the mask is applied)
to show the text of that ".

- no to zmieniamy i po polsku ( jeśli tylko tłumaczenie jest dobre ).
- dodajemy ( w odpowiednim pliku definicji modelu)

% #list listname statusbit(s), mask, text
#list LI01state, 0x10, 0x10, "start silnika - zezwolony";
#list LI01state, 0x00, 0x10, "start silnika - zabroniony";
#list LI01state, 0x08, 0x08, "kody kluczy z ECU - nie porównane";
#list LI01state, 0x00, 0x08, "kody kluczy z ECU - porównane";
#list LI01state, 0x28, 0x28, "Uniwersalny kod immo - odebrany";
#list LI01state, 0x08, 0x28, "Universalny kod immo - nie odebrany";
#list LI01state, 0x00, 0x28, "Universalny kod - nie dopuszczony";
#list LI01state, 0x20, 0x28, "Universalny kod - dopuszczony";
#list LI01state, 0x40, 0x40, "dedykowana linia immo - nie obecna";
#list LI01state, 0x00, 0x40, "dedykowana linia immo - obecna";
#list LI01state, 0x49, 0x49, "ECU wyczyszczone z immo - TAK";
#list LI01state, 0x51, 0x51, "ECU wyczyszczone z immo - NIE";

#list LI44state, 0x00, 0x07, "Lambda sensor status- w dolnym zakresie";
#list LI44state, 0x01, 0x07, "Lambda sensor status- w dolnym zakresie";
#list LI44state, 0x02, 0x07, "Lambda sensor status- mieszanka uboga";
#list LI44state, 0x03, 0x07, "Lambda sensor status- sonda zimna";
#list LI44state, 0x04, 0x07, "Lambda sensor status- mieszanka bogata";
#list LI44state, 0x05, 0x07, "Lambda sensor status- gorny zakres";
#list LI44state, 0x06, 0x07, "Lambda sensor status- "w gornym zakresie;
#list LI44state, 0x07, 0x07, "Lambda sensor status- "w gornym zakresie;

- oraz dodatkowo dwie linie
RDBLI_2000, 0x21, 0x01,"LI01 Start Status",1,"Start Status", 2, "#scaling bitmask 1", "#list LI01state";

RDBLI_2000, 0x21, 0x44,"LI44 Lambda sensor Status",1,"Lambda sensor Pre-cat Status", 2, "#scaling bitmask 2", "#list LI44state";
- nie wiem co z tego wyjdzie , na symulatorze ECU było dobrze, tak jak na zrzutach.

--

--

Podlaczylem sie pod moja alfe unidiagiem, polaczenie nawiazalem udaje sie odczytac parametry pracy silnika z tym ze u mnie tez temp jest podawana jest w wartosciach ujemnych wiec pytanie co mam z tym zrobic?:P
Druga sprawa ze nie pokazuje mi zadnych błedow wszystkie pola sa puste pomimo wielokrotnych prob odczytania. Jakos nie chce mi sie wierzyc ze nie mam błędów...

Druga sprawa ze nie pokazuje mi zadnych błedow wszystkie pola sa puste pomimo wielokrotnych prob odczytania. Jakos nie chce mi sie wierzyc ze nie mam błędów...

Gdyby wszystko dzialalo perfekt to bym pewnie uwierzyl :P A jak przerobic kabelek aby sie podlaczyc do ABS, Klimy, IMMO ? i czy to tez w to samo zlacze sie wpinam?

Czesc, a ja zakupilem na allegro: VAG COM KKL 409.1 OBD2 NAJTANIEJ+SOFTpl DOSTAWA24h (568735300) - Aukcje internetowe Allegro

Chciałem przetestować unidiaga (0.3.3.1) i alfadiaga i niestety bez efektu... Probowalem na kilku roznych driverach ftdi, stosujac ustawienia http://home.wanadoo.nl/sanderqv/diag/FTDI_COMsettings.jpg :/ Ponizej przedstawiam .log z unidiaga. Dodam, ze podpinam interfejs, przekrecam kluczyk na MAR i probuje START/START+ID z odpowiednimi definicjami zaladowanymi oczywiscie... Oto ten log:
Log file Iso9141Thread 15:28:35
0 COM port: COM5 set
24 COM port: COM5 opened
24 COM port: COM5 timeouts set
27 COM port: COM5 RTS and DTR set/cleared
40 baudrate switched to: 10400
40 25ms pulse fast init start
65 25ms pulse fast init stop
91 send: 81
92 echo: 81 OK
97 send: 10
98 echo: 10 OK
104 send: F1
105 echo: F1 OK
111 send: 81
112 echo: 81 OK
117 send: 03
119 echo: 03 OK
5102 rcvd: nothing/error
5117 COM port closed

W przypadku alfa diaga wyglada tak jakby otrzymywal smieci (answer too short itd.). Czy znajdzie sie magik ktory bedzie w stanie cos pomoc? Browar dla tego kogoś :) Dzieks.

*** DODATEK ***
Hej, czy moglby ktos sprawdzic u siebie ze sprawnym interfejsem KKL ten programik: http://marwell.pl/~ravi/storage/OBD.exe ... Wyczytalem gdzies, ze po otwarciu wlasciwego portu na ktorym jest interfejs, piszac w to czarne okienko powinny sie wyswietlac znaki ktore wprowadzilismy - u mnie tak nie jest...

Ostatnia edycja:
program działa nawet ECU coś odpisuje.
- z logu wynika że nie ma tramsmisji, stosowałes FTClean dla sterowników.

--

II część instrukcji pisania własnych plików *.DEF.
- na dzisiaj mamy immobilizer i jego diagnostyka , naprawa.
- trochę teorii

tor immobilizera składa się z cześci tak jak poniżej:
transponder z kluczyka, antenka immo przy stacyjce, puszka immobilizera , ECU samochodu.

- kody kluczyka trzyma puszka immo oraz ECU.
- jeśli teraz jest uszkodzona antenka immobilizera lub puszka immo to można serwisowo uruchomić auto za pomocą kodów z karty kodowej.
- potem należy sprawdzić co zostało uszkodzone.
- graficzne programy diagnostyczne ( alfadiag, fiatDiag, Unidiag ) podają parametry toru immobilizera.
a. separate line used ( puszka immobilizera sprawna.)
b. no code received or link interrupted ( antenka immo brak styku lub uszkodzona ).

Naprawa:
1. jeśli uszkodzona antenka, wyczyszczenie i/lub wymiana.
2. jeśli uszkodzona puszka immobilizera, wymiana eepromu 93c56 oraz wyzerowanie ECU.
Do eepromu 93c56 wpisujemy dowolny kod, programujemy nowe transpondery, wymieniamy je w kluczykach.
Jeśli mamy kartę kodową to do eppromu wpisujemy kody w karty kodowej w tym przypadku nie zerujemy ECU .
Wyzerowane ECU przy pierwszym włączeniu auta przyjmnie kody kluczyków z puszki immobilizera.

- bardzo żadko ulega uszkodzeniu sama puszka immo, sypie się bardzo często eeprom.
- a zerowanie ECU to 10 minut roboty.
- powyższe dotyczy ECU z motronikiem M1.5.5.

Ostatnia edycja:
Jest jakaś możliwość, żeby mieć ten program po Polsku, powiedzmy jakieś spolszczenie. Idzie się trochę domyśleć co jest co lub tlumaczyć, ale nie chce nic namieszać, co może być spowodowane niewiedzą i nie zrozumieniem niektórych rzeczy. Przyznam, że dopiero zaczynam zabawę z tym programem.

- chyba tylko w komunikatach i plikach definicji.
- pisałem do autora w tej sprawie ale autor odpowiedził że obecnie nie ma czasu na wersje językowe.

Ostatnia edycja:
czy mógłby ktoś wrzucić link z unidiagiem do ściągnięcia? ten link coć nie działa

szukałem w googlu ale stare wersje tylko znalazłem.

to jest link do nowej wersji.
- ale brakuje plików definicji, bez nich to nic nie odczytasz z parametrów.

poki co to tylko to rozpakowałem i byly niby defnicje. bubu321 jak coś i jak masz to może udostępnij je prosze

Amortyzatory
Powrót