[156] tarcze jakie wybrać do EBC green stuff

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b.pawelek

Guest
Witam
założyłem podobny watek na innym forum ale musze sie dopytac bo bardzo zalezy mi w tej sprawie na czasie. Kupiłem za rozsądne pieniądze klocki EBC green stuffy. Na tarcze sportowe mnie juz nie stac a te które sa na aucie sa raczej mocno zuzyte. Tak że szkoda mi zakłądac na zajezdzone tarcze nowe klocki. Gdzie kupić nowe tarcze takie jak seryjne? W ASO czy w jakims sklepie w internecie? jaki mniej wiecej bedzie koszt takiej zabawy? Chyba że ktoś poleci inne podobne cenowo rozwiązanie. Bo cena ponad 600 pln jest dla mnie zaporowa a nie mam praktycznie hamowania w aucie.
Dzieki

Ja zakupiłem tarcze Mikoda ( żenująca cena 130 zł za sztukę po jakichś tam rabatach magicznych..) i w kombinacji z klockami EBC Green Stuff ładnie się sprawdzają. Cudów nie ma się jednak co spodziewać po tarczach gładkich, natomiast tarcze nacinane lub dziurkowane szybciej się zużywają (oraz klocki), poza tym mają z założenia wyższe parametry ale również przy wyższej temperaturze, więc hamując na zimno mogą nawet trochę gorzej od serii działać. Ogólnie rzecz biorąc nie baw się w salon, bo oni mają ceny z innej planety. Jeśli bym nie kupił tarcz Mikoda to rozsądne wydają się Ate, Brembo, Zimmerman. Nie wiem jak u Ciebie sprawa wygląda w okolicy ale mi praktycznie każde oferowano w cenie niższej niż 160 zł za sztukę. Oczywiście o tarczach i klockach dużo by można napisać ale pewnie ktoś już to robił, więc nie będę sie produkował. Pozdrawiam.

Nie wiem Panowie jak w 156.... ale w przypadku 146 warto było podjechać do ASO po tarcze na tył... za 2 szt org zapłaciłem tyle co za 1 ate, brembo, ferodo czy trw... może dlatego, że takie same są na przodzie w SC 1.1... :?: :wink: oczywiście to nie reguła, ale czasem warto sprawdzić...

Re: tarcze jakie wybrać do EBC green stuff

b.pawelek napisał:
Witam
założyłem podobny watek na innym forum ale musze sie dopytac bo bardzo zalezy mi w tej sprawie na czasie. Kupiłem za rozsądne pieniądze klocki EBC green stuffy. Na tarcze sportowe mnie juz nie stac a te które sa na aucie sa raczej mocno zuzyte. Tak że szkoda mi zakłądac na zajezdzone tarcze nowe klocki. Gdzie kupić nowe tarcze takie jak seryjne? W ASO czy w jakims sklepie w internecie? jaki mniej wiecej bedzie koszt takiej zabawy? Chyba że ktoś poleci inne podobne cenowo rozwiązanie. Bo cena ponad 600 pln jest dla mnie zaporowa a nie mam praktycznie hamowania w aucie.
Dzieki

Kupiłeś klocki do lekkich aut sportowych do codziennej jazdy i teraz mówisz, że na tarcze cię nie stać, to po co kupiłeś? Sprzedaj je na allegro skoro okazyjnie kupiłes i kup inny zestaw. Wg mnie gdybym musiał coś dać do EBC to albo EBC albo Zimmerman. 600zł - za co? Ja za Zimmermany dałem 300zł (2szt. wentylowane)

A i o seryjnych to racej zapomnij, bo to co idize na montaz to nie to samo co w pudełka Ricambi Orginalli. Ja miałem wcześniej tarcze HART i nie powiem złego słowa o nich.

GG: 7326260
Z tym gościem gadaj.

Ja jezdze na serii green stuff natomiast tarcze mam najtansze kupilem tutaj: http://sklep.intercars.com.pl/. Spisuja sie znakomicie, hamulce sie nie przegrzewaja, tarcze tez wygladaja dobrze, przejechalem na nich 30kkm i nie wygladaja jakbym mial je wymianiac w ciagu nastepnych 10-20kkm. Czasami wiec warto "przeplacic" za klocki, bo wychodzi bardziej ekonomicznie.

cysio napisał:
Kupiłeś klocki do lekkich aut sportowych do codziennej jazdy i teraz mówisz, że na tarcze cię nie stać, to po co kupiłeś?
Moze dlatego, ze kupil 3x drozej niz najtansze klocki a wymieniac bedzie 5x rzadziej

cysio napisał:
Kupiłeś klocki do lekkich aut sportowych do codziennej jazdy i teraz mówisz, że na tarcze cię nie stać, to po co kupiłeś? Sprzedaj je na allegro skoro okazyjnie kupiłes i kup inny zestaw. Wg mnie gdybym musiał coś dać do EBC to albo EBC albo Zimmerman. 600zł - za co? Ja za Zimmermany dałem 300zł (2szt. wentylowane)
no takie kupiłem i na ich bazie cos bede majstrował. Firma gdzie dzwoniłem podała mi taka cene ok 640 pln za dwie tarcze. Ale to w zasadzie bez znaczenia w tej chwili. Wezme i tak mikody. Znajomy sprawdzał na torze w 2.5 v6 i podobno rewelacja. Mam po drodze do sklepu. Wiec podjade i zamówie. Tam cena jest ok 120-130 pln za jedna tarcze. 20 pln sie dopłaca do nawiercanych czy nacinanych. Zdam relacje jak juz kupie:)

odswieże temat:)
czy którys z kolegów mi podopowie jakie mam tarcze w 1.8 ts z 98/99 roku??
Wentylowane??

b.pawelek napisał:
odswieże temat:)
czy którys z kolegów mi podopowie jakie mam tarcze w 1.8 ts z 98/99 roku??
Wentylowane??

Tarcze masz niewentylowane, najlepiej sprawdź sam. W czym problem?

Polecam zimemanna podwojnie wentylowanego ja do swojej v6 spisuja sie na prawde swietnie jak na mozliwosci oczywiscie alfy 156 bo nie jest zadna tajemnica ze hamulce to najslabszy punkt alfy niestety ...twutloczkowe zaciski cudow nie zdzialaja mnie udalo sie nieznacznie poprawic fabryke i to bez zmiany zaciskow czyli calego ukladu jest maximum nic wiecej sie nie zdziala koszt zimermana do v6 500 zl komplet na przod . 7326260 TO NR GG GOSCIA CO MA SKLEP INTERNETOWY GDZIE JE KUPILEM - polecam i sklep i goscia bo na prawde wie co jest grane a nie jakis tam filozof grecki.POZDRO

Tacka, a jakie założyłeś do tych tarcz klocki?
Co do EBC mam je z tyłu i przodu na zwykłych tarczach.
Z przodu mam redy a z tyłu greeny. Jeżeli chodzi o wygląd tarcz to wyglądają fatalnie, jest na nich masę rowków, ponoć to normalne ale jeżeli chciałbym wymienić same klocki to przetoczenie jest niestety konieczne. Niestety to efekt zastosowania ceramiki w hamulcach. Szczerze to mnie podoba się to co widze na innych samochodach - idealna gładź :)
Jeżeli chodzi o skuteczność hamowania to jest gorzej niż w serii, mam je już 2 lata i o dziwo dopiero teraz mam wrażenie że się dotarły!
Fakt ździerają się wolno ale zwykłe tarcze niszczą niesamowicie a do tego hamowanie nie jest idealne.
Prawda jest taka - jeżeli kupujesz sportowe, półsportowe klocki musi iść za tym dobra tarcza, najlepiej od tego samego producenta. Inaczej osiąga się tylko półśrodki a na dodatek pogarszasz osiągi w stosunku do serii.
Pozdrawiam!

Prawda wyglada nieco inaczej niz sie powszechnie przyjelo...a wiec tak lepiej zalozyc do lepszych czyli pol sportowych czy sportowych tarcz zwykle standardowe klocki niz na odwrot.Czesto jesli do standardowych tarcz zalozysz usportowione klocki efekt jest gorszy niz zwykle a i nawet tarcze potrafia sie niszczyc.W ALFIE najlepiej sie sprawdza kombinacja typu dobra tarcza a miekki klocek np zwykly fabryczny ew ferodo premier np. Ja mam z przodzie zimermana podwojnie wentylowanego a z tylu brembo w podstawowej ze tak powiem wersji i na obu osiach ferodo premier zmienilem tez plyn z wyzszym dot-em.Efekt- polepszylem nieco fabryczne hamowanie no i bardzo wazne jak najwiecej zbijac predkosc biegami bo w ALFACH na prwde nie trudno zagrzac i pogiac tarcze a juz ebc gniesz w moment jeszcze lepiej wiem ze sprawuja sie tarcze taroxa ale duzo drozsze POZDRAWIAM

W pełni się z Tobą zgadzam i dzieki za odpowiedź, moja technika jazdy powoduje że własnie nie używam hamulców zbyt często, dlatego mechanicy mówią mi że i tarcze i klocki są w świetnym stanie, co nie zmienia faktu że zrobiłem źle ładując EBC na zwykłe tarcze. Cieszę się że jesteś zadowolony z Ferrodo, ja też o nich myslę, Cysio takie założył i czekam na jego opinię, ja jednak spróbuję jeszcze ewentualnie poszukać Textara bo słyszałem dobre opinie.
Pozdrawiam!

W pełni się z Tobą zgadzam i dzieki za odpowiedź, moja technika jazdy powoduje że własnie nie używam hamulców zbyt często, dlatego mechanicy mówią mi że i tarcze i klocki są w świetnym stanie, co nie zmienia faktu że zrobiłem źle ładując EBC na zwykłe tarcze. Cieszę się że jesteś zadowolony z Ferrodo, ja też o nich myslę, Cysio takie założył i czekam na jego opinię, ja jednak spróbuję jeszcze ewentualnie poszukać Textara bo słyszałem dobre opinie.
Przykro mi to pisać ale B.Pawełek chyba bedzie miał zgrzyt ze swoim kompletem, ale oczywiście mu tego nie życzę.

Amortyzatory
Powrót