[156] Swiała przód, wymiana żarówek

• Autor wątku Autor wątku Korczu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no to poszlo.
udalo mi sie wymienic 4 szt w 20 minut. Z akcesoriow - waskie i dlugie lusterko :)
Pozycyjne - jutro.
robota generalnie wykonalna, ale na trasie po ciemku mogloby byc niefajnie.

ja wymienialem w swoim doslownie kilka chwil niewiem z czym sie tak meczycie chyba ze w dieslu jest lepszy dostep:D

no u mnie powiem, ze dostep taki sobie, szczegolnie po stronie kierowcy. Poza tym - jak robi sie to pierwszy raz, to niestety trzeba sobie podejrzec. Wrozka nie jestem, a macac to sorry, ale wole inne miejsca ;)
na plus - dosc dlugie kabelki, pozwalajace swobodnie operowac kostkami lamp.

A gmeral ktos w halogenach?
na razie jest zimno i pozno, wiec nie chce mi sie zlazic juz na dol (z okna tez moge popatrzec...) - i niech zgadne: trzeba odkrecac oslone silnika? Niemozliwe, zeby bylo tak latwo i dawalo sie wymienic zarowke od frontu... wymienial ktos? przyznawac sie :D

Dokładnie, po wyjęciu płyty spod silnika dostęp jest bardzo dobry.

Korczu napisał:
sarniak11 napisał:
Też wymieniałem H& na ala xenony,

i jak ci swiecia te ala xenony??i jakiej firmy zalozyles te zarowki??

Firym Philips Blue Vision

Bardzo sympatycznie, bialo niebieskawe swiatlo, a nie zolte fujj .
No i widocznosc o jakies 15m wieksza.

Naprawde warto.

Pozdrawiam

potwierdzam warto infestowac w visiony terza testuje 3 gaude czy jakos tak tez philipsa na alegro chyba najtaniej

Hello :-)
Nie chcąc zakładać nowego tematu, napiszę tutaj coś na temat żaróweczek pozycyjnych...
W ciągu trzech miesięcy wymieniłem dwukrotnie pozycyjne, gdyż z powodu wiadomego ich mocowania w reflektorze (co najmniej do dupy) drgania powodowały utrącanie żarników...
Teraz kupiłem na Allegro odpowiedniki LED...

Z wymianą nie było większych problemów. Świeci całkiem ładnie (białe, nie żółte światło), jednak ze względu na kierunkowość świecenia LED, światło jest widzialne dopiero przy lekkiej szarówce. Mimo to, diody nie mają niczego do utrącenia, więc powinny służyć długo.

I teraz pytanie:
Alfa sygnalizuje mi przepaloną żarówkę... Widać diody nie przepuszczają prądu w taki sposób jak żarówki. Odkryłem Amerykę :-) Czy jedynym sposobem na zgaszenie lampki kontrolnej jest jej wyjęcie???

Druga sprawa... Musiałem wczoraj zostawić auto na poboczu i chciałem sobie zapalić światła pozycyjne. Okazało się, że działają one dopiero po włączeniu zapłonu! Co za bzdura! Tak jak przy światłach drogowych jest to bardzo dobre (nie trzeba pamiętać o włączeniu świateł), to w przypadku pozycyjnych jest to do bani...
Jak to rozwiązać? Przerabiać układ u elektryka?

pozdrawiam

vito100 napisał:
I teraz pytanie:
Alfa sygnalizuje mi przepaloną żarówkę... Widać diody nie przepuszczają prądu w taki sposób jak żarówki. Odkryłem Amerykę :-) Czy jedynym sposobem na zgaszenie lampki kontrolnej jest jej wyjęcie???

sprawdź najpierw czy za świecenie kontrolki jest faktycznie odpowiedzialna dioda a nie np podświetlenie tablicy rej. z tyłu.

vito100 napisał:
Druga sprawa... Musiałem wczoraj zostawić auto na poboczu i chciałem sobie zapalić światła pozycyjne.

zanim weźmiesz lutownice do ręki, przeczytaj instrukcje gdzie jest napisane, żeby przy wyłączonym motorze, wcisnąć lekko kluczyk w stacyjce i przekręcić w kierunku odwrotnym do zapalania auta :)

vito100 napisał:
Hello :-)

Musiałem wczoraj zostawić auto na poboczu i chciałem sobie zapalić światła pozycyjne. Okazało się, że działają one dopiero po włączeniu zapłonu! Co za bzdura! Tak jak przy światłach drogowych jest to bardzo dobre (nie trzeba pamiętać o włączeniu świateł), to w przypadku pozycyjnych jest to do bani...

pozdrawiam

nic nie trzeba przerabiac!! da sie zostawic 156 stke na postoju zostawic z wloaczonymi postojowkami bez potrzeby wlaczenia zaplonu.

mianowice przy stacuyjce masz taki podłuzny czarny przycisc ktory musisz wcisnac przy zalaczonym zaplonie i jak go juz wcisniesz i zablokujesz (automatycznie sie blokuje)to wylacz zaplon i wycagnj kluczyk i gitara swiatla postojowe swieca!tak sabie wlosi wymyslli nawet w fiacie bravo tak kiedys mialem!

zeby zmienic kierunkowosc diorek, opiluj im obudowe. Usun ten czubek na koncu (wyciecie V) opiluj na "kulke" i zmatow powierzrzcnie boczna. Zacznie swiecic na boki, choc swiatlo bedzie mniej intensywne - bo mniej skupione.
A kup sobie moze postojowki blue vision - tylko bedziesz musial jeden ten cycek z boku utracic.

Faktycznie! :-)
Pozycyjne się włącza kluczykiem :-)
A jeśli chodzi o lampkę kontrolną stanu żarówek, to jednak z diodami nie funkcjonuje dobrze... Wsadziłem zamiast diod normalne żaróweczki i jest OK - tzn kontrolka gaśnie. Po założeniu diod zapala się sygnalizując awarię żarówki :-(

marcins737 napisał:
system diagnozuje zbyt mały pobór przy samych diodach

Faktycznie. Proste rozwiązanie jeśli chodzi o diagnozowanie przepalonej żarówki. Pomiar obciążenia... Tylko mało funkcjonalny. A dlaczego? Zaraz napiszę.

marcins737 napisał:
bardzo łatwo to ominąć - jesli założysz diody a dodatkowo wyprowadzisz przewody i podłączysz do nich 2 żarówki które będą ukryte

Łatwo. Tylko gdzie sens takiego rozwiązania?
Diody założyłem z dwóch powodów:
1. Są duuuużo trwalsze niż żaróweczki, więc odpada częsta wymiana. Jeśli wepnę w obwód ukrytą żarówkę, to jej trwałość będzie taka jak by była zamontowana na swoim miejscu. Czyli dioda niepotrzebna.
2. Diody pobierają mniej prądu, a co za tym idzie mamy zmniejszone zużycie energii. Planowałem z czasem wymienić wszystkie możliwe żarówki na odpowiedniki diodowe. Wszystkie oprócz reflektorów... Tam raczej przy standardowym kloszu się nie powojuje :-)
Jeśli wstawię dodatkową, ukrytą żaróweczkę, to zużycie prądu będzie jeszcze większe (powiększone o "prądożerność" diody :-).

Pojawia się pytanie. Czy można jakoś przerobić układ sprawdzający żarówki na inny zakres poboru prądu? A jeśli tak, to czy pobór prądu przez diody nie jest za niski, aby można było wykrywać awarię jednej z diod?

pozdrawiam

Podłącze sie do tematu i zapytam o oswietlenie zegarow oraz konsoli srdkowej:
Otoz: padla mi zaroweczka od podswietlania srodkowej gałki nawiewu, oraz oswietlenie zegara obrotomierza. Tak sobie pomyslalem ze moze aby zapobiec nastepnym przepaleniom wymienic oswietlenie przyrzadow na LEDy?
I tutaj moje pytanie: jakie zaroweczki wchodza w podswietlenie zegarow oraz konsoli?
Czy sa ta zarowki z koncowka T5/R5 z cokolem:
http://www.allegro.pl/item192060105_diody_t5_r5_z_cokolem_pod_zegary_led_tuning_.html
lub bez:
http://www.allegro.pl/item192060089_diody_t5_r5_pod_zegary_extra_led_tuning_.html
Czy tez moze czesc takich, czesc takich? A moze jeszce jakies inne??
czy ktos wie moze??
Z gory dzieki!

co do wymiany zarowek opisze w tym tygodniu w dziale zrob to sam bo jak sie okazuje nie taki wilk straszny przynajmniej w moim dieslu

zarowki polecam hella blue vision duzo trwalsze sa od phillipsow a za caly komplet h1+h7 * 2 zaplacilem 60 zł

kurcze nie mogę znalesc do 2,4 jtd czerwonych europejskich zegarow nie orientujecie sie czy to jest kwestia koloru zarowek czy wkladka papierowa??

spoko z tymi zaroweczkami tylko ze jak ostatnio wymienialem od nawiewu to byly zupelnie inne i nie moglem takich dokupic ;// ;// wiec musialem sporo nakombinowac i powalczyc troche z lutownica :twisted: ale sie udało :mrgreen: :mrgreen: bo w malych zegarach na konsoli sa juz standardowe (na szczescie :? )

Madnes7 napisał:
spoko z tymi zaroweczkami tylko ze jak ostatnio wymienialem od nawiewu to byly zupelnie inne i nie moglem takich dokupic ;// ;// wiec musialem sporo nakombinowac i powalczyc troche z lutownica :twisted: ale sie udało :mrgreen: :mrgreen: bo w malych zegarach na konsoli sa juz standardowe (na szczescie :? )

Buu - to niedobrze - a pamietasz moze jakies szcegoly dot tej zarowki do nawiewu?
Albo moze masz ta przepalona zeby dac jakis namiar albo foto...?

Amortyzatory
Powrót