Witam wszystkich Alfaholików,
Dopadło i mnie. Od miesiąca jestem w posiadaniu Alfy 156 SW TI 1.9 JTD 140KM 2004.

Przebieg 212 000 km, kupiona w polskim salonie.
Po zakupie wymieniłem silnik tylnej wycieraczki, zapieczony trzpień (wybijanie, moczenie w WD nic nie dało).
Przednia szyba umyta z winiet, naklejek, itp.
Koła na aucie już zimowe, stalowe.
Podłączyłem tylne głośniki w drzwiach (wielu spyta po co?), upuściłem oleju z silnika, było 0,5 L ponad max.
Wymieniłem żarówki H7 na HID, akumulator (mój był świeżo po zakupie, w Alfie 2 letni, więc poszedł ze starym autem).
Dywaniki wymieniłem na gumowe korytka przed zimą.
Niestety brak czasu, żeby podziałać więcej.
W planach:
- likwidacja stuków w zawieszeniu przód, tylko przy ostrym przyspieszaniu (sabilizator?)
- przekładka fabrycznych głośników z tyłu na lepsze
- zmiana radia (niestety z LCD 7" raczej, w 1DIN ciężko coś znaleźć na naszym rynku z WIN, GPS)
- wymiana gałki (skóra już sporo wytarta)
- wymiana lamp przód na reflektory z soczewkami
- naprawa przycisku opuszczania szyby (odwrotnie założony)
- montaż lusterka fotochrom
- naprawa zderzaka przód (otarty z dołu i lekko pęknięty)
- montaż podłokietnika (nic sensownego do TI nie znalazłem, muszę pomierzyć i pokombinować, może z innego modelu podejdzie)
- wymiana napinacza pasów kierowcy, coś słabo zwija
Zobaczymy, co uda się zrobić, niestety stoi pod chmurką, więc wiele nie podziałam do wiosny.
Dopadło i mnie. Od miesiąca jestem w posiadaniu Alfy 156 SW TI 1.9 JTD 140KM 2004.

Przebieg 212 000 km, kupiona w polskim salonie.
Po zakupie wymieniłem silnik tylnej wycieraczki, zapieczony trzpień (wybijanie, moczenie w WD nic nie dało).
Przednia szyba umyta z winiet, naklejek, itp.
Koła na aucie już zimowe, stalowe.
Podłączyłem tylne głośniki w drzwiach (wielu spyta po co?), upuściłem oleju z silnika, było 0,5 L ponad max.
Wymieniłem żarówki H7 na HID, akumulator (mój był świeżo po zakupie, w Alfie 2 letni, więc poszedł ze starym autem).
Dywaniki wymieniłem na gumowe korytka przed zimą.
Niestety brak czasu, żeby podziałać więcej.
W planach:
- likwidacja stuków w zawieszeniu przód, tylko przy ostrym przyspieszaniu (sabilizator?)
- przekładka fabrycznych głośników z tyłu na lepsze
- zmiana radia (niestety z LCD 7" raczej, w 1DIN ciężko coś znaleźć na naszym rynku z WIN, GPS)
- wymiana gałki (skóra już sporo wytarta)
- wymiana lamp przód na reflektory z soczewkami
- naprawa przycisku opuszczania szyby (odwrotnie założony)
- montaż lusterka fotochrom
- naprawa zderzaka przód (otarty z dołu i lekko pęknięty)
- montaż podłokietnika (nic sensownego do TI nie znalazłem, muszę pomierzyć i pokombinować, może z innego modelu podejdzie)
- wymiana napinacza pasów kierowcy, coś słabo zwija
Zobaczymy, co uda się zrobić, niestety stoi pod chmurką, więc wiele nie podziałam do wiosny.