• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] 156 sw ti 1,9 jtd

drdvl

Nowy
Auto
156 1.9 JTD 2004 TI
Witam wszystkich Alfaholików,

Dopadło i mnie. Od miesiąca jestem w posiadaniu Alfy 156 SW TI 1.9 JTD 140KM 2004.
100_6416.jpg100_6419.jpg100_6414.jpg

Przebieg 212 000 km, kupiona w polskim salonie.
Po zakupie wymieniłem silnik tylnej wycieraczki, zapieczony trzpień (wybijanie, moczenie w WD nic nie dało).
Przednia szyba umyta z winiet, naklejek, itp.
Koła na aucie już zimowe, stalowe.
Podłączyłem tylne głośniki w drzwiach (wielu spyta po co?), upuściłem oleju z silnika, było 0,5 L ponad max.
Wymieniłem żarówki H7 na HID, akumulator (mój był świeżo po zakupie, w Alfie 2 letni, więc poszedł ze starym autem).
Dywaniki wymieniłem na gumowe korytka przed zimą.

Niestety brak czasu, żeby podziałać więcej.
W planach:
- likwidacja stuków w zawieszeniu przód, tylko przy ostrym przyspieszaniu (sabilizator?)
- przekładka fabrycznych głośników z tyłu na lepsze
- zmiana radia (niestety z LCD 7" raczej, w 1DIN ciężko coś znaleźć na naszym rynku z WIN, GPS)
- wymiana gałki (skóra już sporo wytarta)
- wymiana lamp przód na reflektory z soczewkami
- naprawa przycisku opuszczania szyby (odwrotnie założony)
- montaż lusterka fotochrom
- naprawa zderzaka przód (otarty z dołu i lekko pęknięty)
- montaż podłokietnika (nic sensownego do TI nie znalazłem, muszę pomierzyć i pokombinować, może z innego modelu podejdzie)
- wymiana napinacza pasów kierowcy, coś słabo zwija

Zobaczymy, co uda się zrobić, niestety stoi pod chmurką, więc wiele nie podziałam do wiosny.

Załączniki

• a5075b7300023233526b7c2b.jpg
    a5075b7300023233526b7c2b.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 135
  • cd4ec70d0008cd72526b7bd9.jpg
    cd4ec70d0008cd72526b7bd9.jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 157
  • e19779460022b812526b7c0e.jpg
    e19779460022b812526b7c0e.jpg
    108.1 KB · Wyświetleń: 151
  • f9d81b2600218b85526b7bb3.jpg
    f9d81b2600218b85526b7bb3.jpg
    82.2 KB · Wyświetleń: 150
Nie jest za wysoko jak na TI?
Po lampy zapraszam do mnie, po radyjko również. Napisz na PW w jakiej kwocie chcesz się zmieścić z radiem, to coś wybierzemy. Głośniki również.
Jak się siedzi/jeździ na tych fotelach? Jeździsz na hidach w zwykłych lampach?
Ogólnie ładna, jaki to kolor?

Na takich fotelach jeździ się wspaniale :) Nie mam, ale miałem okazję

No kolego, tym tyłem to bym się zainteresował. Ktoś chyba zamiast nivo zamontował serię i dupcia poszła do góry. Możesz mieć kiepską trakcję bo przód jest obniżony i twardszy.

Fotele w 156 TI wyglądają lepiej niż w 159 TI. Według mnie są o wiele ładniejsze.

Zawsze miałem sentyment do TI, super sprawa.

Napinacza nie musisz kupować, wystarczy go naciągnąć. Ostatnio robiłem tak w E46 i dużo to dało, a koszt zerowy.

Dziękuję za porady, oceny.
Zawieszenie jest po wymianie, tył i przód, niestety z tyłu były nivo, teraz nie ma. Podobno wykonane wg porad z naszego forum.
Kolor Nero Metallico.

- - - Updated - - -

Nie jest za wysoko jak na TI?
Po lampy zapraszam do mnie, po radyjko również. Napisz na PW w jakiej kwocie chcesz się zmieścić z radiem, to coś wybierzemy. Głośniki również.
Jak się siedzi/jeździ na tych fotelach? Jeździsz na hidach w zwykłych lampach?
Ogólnie ładna, jaki to kolor?

O lampach pisaliśmy.
HID-y w sobotę wrzuciłem bardziej z ciekawości, jaka będzie barwa i wygląd auta - 5000k. Jest lepiej niż 6000k, ale optimum dla mnie to chyba 4300k. Zobaczę, jak jest w deszczu, czy nie giną w asfalcie.
Światłocień się udał nawet, jest granica, ale jeździć na tym za bardzo się nie da. Albo lampy całkiem w dół, albo zagrożenie przez oślepianie innych, sprawdzone zaraz po założeniu.
Fotele wydają się twarde, niemniej siedzi się komfortowo. Więcej napiszę po dłuższej trasie, póki co nie zrobiłem Nią więcej niż 150km jednorazowo.

Fotele w 156 TI wyglądają lepiej niż w 159 TI. Według mnie są o wiele ładniejsze.
Twoje zdanie, miałem takie i takie, według mnie w 159 Ti są i łądniejsze i wygodniejsze.
Starsze były zbyt obszerne ( a mały nie jestem) daleko im do sportowych foteli i tak dobrze nie trzymały jak w 159 Ti.

Ostatnia edycja:
Skoro tak mówisz tommi :cool: . Ja też uważam, że w 156 są ładniejsze. Niestety są faktycznie dość obszerne. Odczuwają to napewno pasażerowie drugiego planu.

ale nie mówię, że mi się nie podobały :)...inaczej bym się nie uganiał jak głupi za Ti...może po prostu co nowe to się bardziej podoba :)

Amortyzatory
Powrót