• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] 156 SW FL '04 20v jtd+

NowiX

Nowy
Auto
Bravo 3.0 v6 24v+
Witam. Moja osoba na forum jest kojarzona z moim niedzielnym autem czyli Fiatem Bravo 3.0v6 natomiast dzisiaj chciałem Wam przedstawić mojego daily car'a Alfe Romeo 156 SportWagon z 2004r z bardzo przyjemnym motorem 2.4 20v jtd. Samochód użytkuje ponad dwa lata i przeszedł kilka zabiegów polepszających przyśpieszanie, hamowanie i akustyke wewnatrz auta podczas podrozowania [emoji16]

Z modyfikacji mechanicznych wpadła hybryda GT2256 z gorącą stroną z GT2260v, downpipe 2.75" i reszta wydechu przelotowa 2.5" na jednym tłumiku końcowym RM-Motors, na przodzie wpadł frontowy cooler z orurowaniem 54mm z inoxu pomalowanego w czarny mat. Za zatrzymywanie auta odpowiada poszerzone Brembo z Alfy Romeo 166 z tarczą 330x32. Dodałem wewnątrz mały smaczek w celu kontroli parametrów pracy silnika czyli dodatkowe zegary na słupku [emoji6] Po dwóch miesiącach od złozenia wszystkiego w całość, umówilem się na strojenie u dobrego znajomego, który ogarniał mi moje Bravo 3.0 i finalny wynik remapu w Alfie spowodował banana na twarzy [emoji16] 278ps i 488nm pokazał pomiar mimo tego, iż człowiek, ktory robił pomiar zbyt szybko odjął noge z gazu i nie ciągnal do odciny [emoji2] w wolnej chwili zrobie jeszcze jeden pomiar [emoji6] zrobilem od remapu jakies 12kkm i wszystko działa jak nalezy, auto pali od 6.5l on na trasie do 9l przy butowaniu. Czym wyżej się kręci tym bardziej zapiernicza [emoji2] postaram się sukcesywnie pododawać fotki z prac przy aucie, jakies filmiki i inne. Jedna rada - polecam modzić 20v jtd bo to naprawde fajnie podatna jednostka na mody [emoji4][emoji106][emoji108] Zapraszam do dyskusji [emoji3526][emoji106]
367.jpg
368.jpg
369.jpg
370.jpg
371.jpg
372.jpg
373.jpg
374.jpg
375.jpg
376.jpg
377.jpg
378.jpg
379.jpg
380.jpg
381.jpg
382.jpg
383.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Niech jezdzi jak najdluzej [emoji108][emoji106][emoji4]

Piękna Alfa z Piekielnym serduchem :) Robi wrażenie :cool:

dasz jakiś fimik jak jeździ :confused:

Cos tam nakrece w wolnej chwili bo poki co mam taki krotki z przyspieszania od 4 biegu [emoji106]

fajnie pomodzone, podoba mi sie komora, u mnie w 10v wyszlo 210 kuca :) ale jeszcze turbo nie ruszałem :) kolor tez prawilny, malowałeś orurowanie to może tez i fmic w czerń ? lampka podobna do mojej ale ja mam akurat czarne przyciski :) i moj jest połlitf :) felgi moze nie moj wzor ale w po renowacji w tym kolorze wyglądają naprawdę spoko, dawaj wiecej fotek wnetrza bo czerwona skora zawsze na propsie :)

ja dlugo szukalem fajnej bazy w 20v ale niestety padła niesamowite tak samo jak sporo 10v niestety ciezko dorwac naprawde sensowna bude na mody, wiec tym bardziej gratulacje

Dobry projekt, gratuluje.
Sprzęgło masz od 159 ? Półosie po wzmocnieniu ?

Docisk, sprzeglo i dwumas ze 159, dodatkowo kevlar na tarczy [emoji106] polosie seria [emoji108][emoji109]

Docisk, sprzeglo i dwumas ze 159, dodatkowo kevlar na tarczy [emoji106] polosie seria [emoji108][emoji109]

Sprzęgło i docisk to jeden pies, dwumas jest mocniejszy niż w 156/166.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Mi kiedyś powiedziałeś, że docisk z 166 do 240 km wystarcza. Może być sam dwumas ? Czy potrzeba cały komplet ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Mi kiedyś powiedziałeś, że docisk z 166 do 240 km wystarcza. Może być sam dwumas ? Czy potrzeba cały komplet ?

Sam. Dwumas od 159,sprzęgło w kevlar i docisk może. Zostać od 156/166. Jeżeli podetniesz moment który masz. Zdlawiony przez producenta to docisk nie wydoli :)

Karol, jest jedno małe ale, jesli wrzucasz dwumas od 159 to wysprzeglik, docisk i tarcza musi byc tez od tego modelu. Ponoc nie pasuje sprzeglo od 156 do dwumasy ze 159. Nie sprawdzalem tego, ale takie info dostalem od tego ktory stroil auto i ten, ktory mi zakladal dwumas i reszte. Wiec cos w tym musi byc [emoji6]

Karol, jest jedno małe ale, jesli wrzucasz dwumas od 159 to wysprzeglik, docisk i tarcza musi byc tez od tego modelu. Ponoc nie pasuje sprzeglo od 156 do dwumasy ze 159. Nie sprawdzalem tego, ale takie info dostalem od tego ktory stroil auto i ten, ktory mi zakladal dwumas i reszte. Wiec cos w tym musi byc [emoji6]

Mati, akurat go... Prawda. Porównaj cały zestaw 1:1.robilem takie "misz masze" już wielokroc i wszystko jeździ do dnia dzisiejszego, są to nawet osoby z forum.

Nie bede rzucal nazwiskami ale zdania sa jakie sa [emoji6] wazne ze efekt w kazdym przypadku jest taki jaki byc powinien [emoji6]

Nie bede rzucal nazwiskami ale zdania sa jakie sa [emoji6] wazne ze efekt w kazdym przypadku jest taki jaki byc powinien [emoji6]

Oczywiście, mogę Ci potem wysłać i pokazać nawet jak to wygląda bo akurat mam na warsztacie coś takiego. Ponadto jak sobie wyobrażasz, gdzie ludzie wrzucają w 156 z dwumasem od 159 swoje sprzęgła? Wszysyko pasuje, uwierz :)

A prawda to, że półosie są mocniejsze w 166 od tych montowanych w 156 ?

Z półosiami to jeden pies chyba jest [emoji4]

I tak drogie i tak [emoji1787][emoji6]

Amortyzatory
Powrót