[156] Stuka w lewym przednim kole

• Autor wątku Autor wątku Pietras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pietras

Guest
Szukalem i nie znalazlem wiec opisze moj problem. Mianowicie przy ruszaniu w przod jak i w tyl, bardzo powoli, i w momencie gdy naciskam pedal hamulca slychac stuk jakby podwojny cos jak tyk-tyk, tak samo w tyl jak i w przod, jezeli natomiast po ruszeniu nacisne hamulec i juz sobie "tyknie" w kole, bede jechal dalej to juz przy nastepnych hamowaniach sie nie powtozy. Nie stuka w zadnych innych sytuacjach np. hamowaniu z duzej predkosci, w skrecie, w czasie gwaltownego ruszania, jezdzie w kolko w prawo i lewo. Jeszcze dodam ze "piszcza" klocki hamulcowe przy hamowaniu co bardzo mnie wkorza (sa prawie nowe okolo 3/4 okladziny jeszcze), wymieniane byly w salonie alfy okolo 10 miesiecy temu na poczatku nie piszczaly pozniej zaczely. Wyrobilem sobie juz jakis obraz co to moze byc jednak przed rozebraniem czegokolwiek wolal bym zasiegnac waszej opinii. Z gory dziekuje za wszelkie porady, ewentualne linki do innych zrodel z podobnym problemem.

Witam! Spradź przegub,może to byc łozysko,ale objawy sa torszke inne,zoacz tez czy masz dobrze zakrecone przednie kolo bo jak masz luz to to sa objawy tluczenia bo u mnie raz ktos poluzowal kolo i tak sie dzialo... moze to sworzen,ale to musi sprawdzic mechanik jak masz mala wiedze na ten temat. pozdrawiam!

No z tego co widze to nikt takich objawow nie mial i chyba czeka mnie wizyta u mechanika, najgorsze jest to ze jak narazie najtaniej jak mi sie udalo znalezc, samo tylko sprawdzenie co to jest, bedzie kosztowac 40 funtow :shock: , jezeli nie bede robil u tego mechanika, a skad mam wiedziec czy bede robil, jak nie wiem ile to bedzie kosztowac bo mi powie pozniej jak sprawdzi ;// , ale dzieki w kazdym razie i pozdrowienia ;).

Rowniez dobrze moze byc luz na ktorys z wahaczy, mialem podobny efekt, koszt wahacza dolnego, to ok.70 funoli, w podrobie ok.30 ,wymiana ok.40 , ja kupilem podrobe i wymienial mi polak co dorabia po godzinach, oczywiscie mechanik, za wymiane zaplacilem 30f

A mozesz jeszcze napisac jak sie ta podroba sprawuje ?. Kiedy zakladales i ile juz wytrzymala? I najwazniejsze z jakiego materialu jest ?. Nie wiem co prawda czy robia z czegos innego jak aluminium ale tak na wszelki wypadek pytam ;) .

Pietras,

Na moje to tuleje dolnego wahacza tak stukaja

Jak tuleje, to sie wymienia tylko je, ale to mechanik ci sprawdzi gdzie masz luzy, dolny wahacz, to raczej nie jest z aluminium, bo jest dosc ciezki :) to jest odlew z ....? , trudno mi cos powiedziec na jego temat , wymienilem go 3 tygodnie temu :) , ale w poprzedniej mojej alfie 146 wymienialem, tez podrobe, to zaczal stukac po jakis 3 latach , ale to polskie drogi , nie raz sie wrabalem w dziure, wiec w UK powinien wytrzymac dluzej ;)

Amortyzatory
Powrót