• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Sprzęgło, ostatni dzwonek?

piotr_alex

Użytkownik
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Witam, mam taki problem, gdy wcisnę sprzęgło Alfa chodzi bardzo cicho a gdy puszczam klekocze 2 razy głośniej, wskazuje to podobno na łożysko oporowe, czy jest to ostatni dzwonek by je wymienić? dodam że sprzęgło chodzi bardzo dobrze nie ślizga się, nie rwie ani nie szarpie, co robić?

To mi wygląda niestety na awarię skrzyni biegów. Łożysko oporowe pracuje właśnie wtedy, gdy wciskasz pedał sprzęgła, a jak puścisz to praktycznie nie pracuje, tylko troszkę dotyka do docisku. Sprawdź przede wszystkim poziom oleju w skrzyni.

Wiesz w moim przypadku sprezyny pukaly o wgiete bachy z docisku i bylo klekotanie
a szum to raczej lozyska na skrzyni na wejsciu i wyjsciu
Ale jak nei sciagniesz skrzyni nie bedziesz wiedzial co jest nietegen

Rozebrałem i wszystko już wiadomo, przyczyną okazało się zaspawane koło dwumasowe, wymieniłem więc je ,łożysko oporowe, sprzęgło na SAHS, olej w skrzyni i uszczelkę, jeżdżę już na ponad tydzień i było super do dziś gdy przy mocnym wciśnięciu sprzęgła lub jego puszczaniu zaczęło coś skrzypieć, o co chodzi?

Skrzypi tak jak stare drzwi?? z kąd to skrzypienie?? mi tez skrzypiało w 147 ten mechanizm co wychodzi ze skrzyni jak sie naciska sprzeglo i on skrzypiał posmarowałem olejem tak jak radził kolega z forum i przestało...

alfaholik-Bioły napisał:
Skrzypi tak jak stare drzwi?? z kąd to skrzypienie?? mi tez skrzypiało w 147 ten mechanizm co wychodzi ze skrzyni jak sie naciska sprzeglo i on skrzypiał posmarowałem olejem tak jak radził kolega z forum i przestało...
Kolega z forum........ :mrgreen:

piotr_alex napisał:
Rozebrałem i wszystko już wiadomo, przyczyną okazało się zaspawane koło dwumasowe, wymieniłem więc je ,łożysko oporowe, sprzęgło na SAHS, olej w skrzyni i uszczelkę, jeżdżę już na ponad tydzień i było super do dziś gdy przy mocnym wciśnięciu sprzęgła lub jego puszczaniu zaczęło coś skrzypieć, o co chodzi?

Witam - tak ciekawości chciał bym zapytać ile uczyniła (PLN) kolegą taka naprawa ?

Koło dwumasowe oryginał w bdb stanie Valeo - 300zł, kompletne sprzęgło 700zł, olej Mobil 75W90 65zł za 2l, uszczelka skrzyni 80zł + robocizna.

Amortyzatory
Powrót