• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Rolka prowadząca paska

domino_ck

Nowy
Auto
Alfa 156 1.9 JTD
Witajcie,
dzisiaj podczas jazdy coś gruchnęło i zapaliła się kontrolka ładowania aku. Zatrzymałem samochód i myślę- pewnie pasek się zerwał. Okazało się, że pasek jest w całości, bez pęknięć, przerwań, otarć, ale brakuje rolki która właśnie się rozleciała podczas jazdy. Na początku myślałem, że to napinacz, ale on jest chyba przy alternatorze na dole. U mnie rozsypała się chyba rolka prowadząca pasek? Poprawcie mnie proszę jeżeli to jednak nazywa się inaczej.

Czy wymiana takiej rolki to duży temat czy jestem w stanie sam to załatwić? Trzeba ściągać koło / nadkole czy od góry?

W załączniku zdjęcie od góry z resztkami rolki, właściwie ze śrubą wkręconą w blok.
20191027_182339.jpg

Alfa 156, 1.9JTD, 2004 FL

Witam
Kolego łapa, auto w górę, koło na którym jeździsz do zdjęcia.
Tam jest ala maskownica koła pasowego.
Zdejmujesz ja by mieć dojście do napinacz. , wymienisz rolkę.
Nasadka z długą przedluzka na napinacz i ciagniesz w stronę zderzaka.
Ona się luzuje i ukladasz pasek.
Sam pierwszy raz godzinę to robiłem.
Kolejnym razem 30 minut :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ok dzięki, ale jeżeli chodzi o samą wymianę rolki to jest coś na co trzeba zwrócić uwagę?
Nie wiem, konkretną stroną włożyć, pamiętać o jakiejś uszczelce / tulei dystansowej, dokręcać z wyczuciem czy bardzo mocno?

Tu na obrazku będzie to element 10, ale widzę jeszcze jakąś osłonę 12?
2.jpg

Może za bardzo dopytuję, ale jak bym miał wymienić rolkę to bym zdjął starą i nową założył tak samo. Teraz praktycznie nie mam czego zdejmować więc nie wiem jak to wyglądało oryginalnie :(

Szczerze mówiąc, nie słyszałem o kierunkowe rolce :)
Odkrecasz śrubę wkładasz rolkę.
Nie ma żadnych bajerów typu uszczelka dystans itp:)
Sama rolka tania, polecam Ci rolkę tylko kuwa firmy nie pamiętam jutro w pracy popatrzę ale indeks jej się zaczyna na BTA
ROBOTA jest prosta. Porob zdjęć jak pasek szedł, lepiej Ci się będzie składać.
Pasek musi idealnie siedzieć bo jak krzywo gdzieś siadzie zacznie go ciąć.
Najlepiej jak założysz, przekrec stacyjka tak by tylko rozrucznik ruszył by się wszystko obróciło.
Idź skontroluj czy wszystko siedzi.
Odpal i idź patrz jak pasek się zachowuje jak nic się nie dzieje to po robocie :)
Co to fotki co dopytywales to cholera fotka mi się na talku nie otwiera :/

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót