[156] Regulacja temperatury nawiewu tylko max ciepło / max zimno

qbiczysko

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 ts 2000r.
Witam, alfa 156 z klima tzw półautomatyczną. Gdy skręcę temp maksymalnie w lewo leci zimne powietrze a gdy przekręcę w prawo chociażby o jeden ząbek to robi się już max gorąco. Dostałem się do siłowników (nastawników/regulatorow) i widać doskonale, że ten odpowiedzialny za temp kręci się do oporu po przestawienia pokrętła. Wykonałem reset klimy - dalej to samo, podłożyłem dwa inny regulatory - na każdym te samo zachowanie, pożyczyłem zestaw pokręteł nawiewów - podłączyłem i.. dalej to samo. Jest tam jakiś przekaźnik po drodze co się może przywieszać? Co jeszcze mogę sprawdzić.

Pozwolę zaporzyc sobie cytat kolegi z forum ' Koledzy, widać nie wiecie, jak działa climatronik w samochodzie (u nas niepełny, bo sprężarkę i obieg zamknięty trzeba ręcznie włączać). Temperatura zawsze jest sterowana automatycznie, niezależnie od ustawienia pokrętła siły nawiewu. System jest tak zaprogramowany, żeby po nagrzaniu się silnika do określonej temperatury włączyć nawiew najcieplejszego powietrza tak, aby najszybciej nagrzać wnętrze. Moment odpalenia grzania na max widać dobrze po ustawieniu pokrętła nawiewu na auto,w pewnym momencie zaczyna mocno dmuchać. Moment ten jest uzależniony od temperatury zewnętrznej, temperatury w aucie i temperatury silnika - generalnie chodzi o to, żeby silnik jak najkrócej działał na tzw. ssaniu, czyli żeby szybko osiągnął temperaturę roboczą. Potem dopiero grzejemy w środku

Słowem - tak ma być, że silniczek nie rusza się co krok, ale w pewnym momencie jedzie na max. Układ ma za zadanie jak najszybciej nagrzać wnętrze auta, dlatego wieje gorącym powietrzem. Odnośnie "za gorąco" - dajcie nawiew na szybę i na nogi, otwórzcie jedną kratkę nawiewu z tyłu. Temperatura będzie się rozkładać po aucie i będzie ok. Uczucie gorąca jest przy włączeniu nawiewu na "twarz", największe przy otwarciu dodatkowo dużej środkowej kratki w "domku" xD'
Ogólnie chodzi o to ze w trybie auto niezależne od tego jaką sobie tam ustawisz temperaturę, czy na połowę skali, czy tylko na jeden ząbek czyli 18 stopni, to układ będzie dążył do jak najszybszego wyrównania temperatury wnętrza auta względem temperatury zewnętrznej i temperatury roboczej silnika. Sprawny układ powinien działać w ten sposób ze przy temperaturze zewnętrznej 10 stopni i temperatury silnika 80 stopni, układ będzie chciał jak najszybciej ogrzać wnętrze auta i nie Dotykajac pokrętła, z każdą chwilą gdy w aucie temperatura będzie wzrastać, z nawiewu powinno lecieć chłodniejsze powietrze. Jeżeli u Ciebie jest inaczej to szukalbym problemu w czujniku temperatury wewnętrznej lub samym silniczku sterującym klapami.pozdrawiam

Bardzo ładny cytat, z tym że nie na temat. Wszystko co opisałem dzieje się u mnie w pozycjach pokrętła siły nawiewu na 1,2,3,4. Wydaje mi się ze w tej opcji, kolejne stopnie pokrętła temp. powinny mieć odzwierciedlenie 1:1 siłownika regulacji klapa mieszalnika. A tak u mnie nie jest - wystarczy, że o jeden ząbek podniosę pokrętło - siłownik jedzie do końca i robi gorące powietrze.

Szkoda ze nie napisałeś tego tematu tydzień wcześniej to bym sprawdził jak to dokładnie działa u mnie w aucie. Ale z przyczyn losowych rozbieram samochód na części i na obecnym etapie rozbiórki, niestety już nie jestem w stanie tego sprawdzić :-)

qbiczysko - trzeba sprawdzić czy tak na pewno jest. Ja mogę zobaczyć u siebie ale dopiero po 19 będę w aucie.
Za to Ty spróbuj ustawić pokrętło na np. 16st. Powinno wg. Twoich opisów na początku wiać gorącym powietrzem, ale sprawdź czy po jakimś czasie, po nagrzaniu wnętrza, nie zaczyna wiać chłodniejszym powietrzem. Sprawdź i na auto i ręcznym ustawieniu siły nawiewu.
Poza tym, masz kabelek? Możnaby od tego zacząć i sprawdzić na kompie czy wszystko jest ok.

Wydaje mi się ze w tej opcji, kolejne stopnie pokrętła temp. powinny mieć odzwierciedlenie 1:1 siłownika regulacji klapa mieszalnika.
I tu masz rację. Skoro podmieniałeś elementy i było tak samo, to może wina leży po stronie czujników temperatury?

Hm u mnie z kolei podczas deszczu paruja szyby wszystkie , zeby sie pozbyc ogrzewanie musi byc na high w najmocniejszym natezeniu ;/ jest to do niewyrobienia w obecnej temperaturze powietrza , a gdy ustawiam na 25-27 nic to nie daje a czasami sie tak zdarzy ze z takiej temp zapoda zimne powietrze i w zwykly dzien zaparuje mi wszystkie szyby , tak sie tez dzieje gdy wlacze obieg tylko w aucie ;p bez zasysania pow z zewnatrz;p

qbiczysko - trzeba sprawdzić czy tak na pewno jest. Ja mogę zobaczyć u siebie ale dopiero po 19 będę w aucie.
Za to Ty spróbuj ustawić pokrętło na np. 16st. Powinno wg. Twoich opisów na początku wiać gorącym powietrzem, ale sprawdź czy po jakimś czasie, po nagrzaniu wnętrza, nie zaczyna wiać chłodniejszym powietrzem. Sprawdź i na auto i ręcznym ustawieniu siły nawiewu.
Poza tym, masz kabelek? Możnaby od tego zacząć i sprawdzić na kompie czy wszystko jest ok.

We wnętrzu przed liftem chyba nie da się połączyć z BCM. wyposazylem się w termometr i grzecznie czekałem w zapalonym aucie i moje obserwacje:
-nawet w pozycji pokrętła siły nawiewu 1,2,3,4 system dąży do osiągnięcia temu ustawionej na pokrętle temu
-biorąc pod uwagę temu na zewnątrz (ok 4 stopnie) system ustawia mieszalnik na max ciepło żeby jak najszybciej osiągnąć temu - to co pisał Maniek
-po nagrzaniu wnętrza siłownik zaczyna zamykac Klapę mieszalnik
-uważam ze bardzo to kuleje przynajmniej u mńie bo zaraz po buchu ciepła nagle jest chłodne powietrze
-pozycja auto służy tylko do dodatkowego osiągnięcia temu poprzez auto regulacje siły nawiewu
-przy okazji wymieniłem żarówki heh

Da się, ja mam alfe z 99r. i w MES łącze się z "Harrison Climate Control" (bodajże). Pokazuje temp zewnętrzną, wewnętrzną i wszystko inne co może być Ci potrzebne ;) Choć z tego co piszesz nawiew działa Ci chyba poprawnie. Ale możesz np sprawdzić odczyt czujnika temperatury wewnętrznej, może on powoduje takie dziwne działanie.

Z tego co kojarzę w FESie jest tylko engine, abs, airbag ale nie omieszkam jutro sprawdzić

11.jpg

Zrzut z oficjalnej strony Mes-a. Może w Fes-ie tej opcji jeszcze nie było?

Ja sie że swoją laczylem z klima bez problemu. 2000r. Nie pamiętam tylko czy FES czy MES bo mam obydwa

Potwierdzam fes tez sie łączy i ładnie widać temperatury, położenia pokrętel i silownikow. Gdybym wiedział to bym pól auta nie rozebral heh. Potwierdziły sie tez moje wcześniejsze spostrzeżenia.

Hej i co bylo bo mam tez ze jak zrobie na maxa ciepło mi leci dopiero silniczek czuje reka ze sie przekreca i słychac go

Amortyzatory
Powrót