[156] ramię tylne wachacz tylnego

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b.pawelek

Guest
Witam
ASO podało mi że mam do wymiany ramię tylne wachacz tylnego. Ja nie wiem która częśc mam wymienić. Może ktoś mi podpowie.
Czy wachacz z poniższego opisu bedzie ok?
Wahacz zawieszenia koła
FEBI BILSTEIN
23143
Wahacz zawieszenia koła
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: FE23143
Cena brutto: 178,29 zł
nazwa: Wahacz zawieszenia koła, tylna oś
opis : Drążek tylnego zawieszenia L/P ALFA ROMEO 147 01-,
156 97- (L=595mm)
producent: FEBI
W MAGAZYNIE: 0 - Sprawdź zamienniki!
Ograniczenia
Typ połączenia: Wahacz poprzeczny
Strona zabudowy: oś tylna dół
Strona zabudowy: z tyłu
Ciężar [kg]: 0,77
Wymagana ilość: 2
Długość [mm]: 595

Dzieki

To cały tył: 2x wzdłużny, 4x poprzeczny, 2x łączniki i kilka tulejek.
zawiecha.jpg

No właśnie w tym cały jest problem, że tych tulejek od ramion wahacza poprzecznego nie można nigdzie kupić i trzeba wymieniać całe kompletne elemety. A może gdzieś są te tuleje dostępne, albo ktoś wie od jakiego innego samochodu pasują - to niech się podzieli wiadomościami.

są do zdobycia ale nie opłacalne, koszt 1 szt to 30 zł
całość to 50-60 zł :)

Witam
ASO podało mi że mam do wymiany ramię tylne wachacz tylnego. Ja nie wiem która częśc mam wymienić. Może ktoś mi podpowie.
Czy wachacz z poniższego opisu bedzie ok?
Wahacz zawieszenia koła
FEBI BILSTEIN
23143
Wahacz zawieszenia koła
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: FE23143
Cena brutto: 178,29 zł
nazwa: Wahacz zawieszenia koła, tylna oś
opis : Drążek tylnego zawieszenia L/P ALFA ROMEO 147 01-,
156 97- (L=595mm)
producent: FEBI
W MAGAZYNIE: 0 - Sprawdź zamienniki!
Ograniczenia
Typ połączenia: Wahacz poprzeczny
Strona zabudowy: oś tylna dół
Strona zabudowy: z tyłu
Ciężar [kg]: 0,77
Wymagana ilość: 2
Długość [mm]: 595

Dzieki

Jeśli chcesz wymieniać wahacze poprzeczne (tzw drążki reakcyjne) to zmień wszystkie cztery bo potem i tak musisz ustawiać kąty w zawieszeniu z tyłu na mimośrodach a skoro jeden siedzi, to inne się za jakiś czas krótki też "wysypią" i tylko kosztów sobie będziesz dorabiał przy zmianie każdego pojedynczo. Koszt wszystkich 4 z oryginału wyniósł mnie 240 zł ponad pół roku temu. Teraz może to być nieco więcej z uwagi na kurs Euro, ale myślę, że różnica nie będzie wielka.

---------- Post dodany o godzinie 17:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:35 ----------

są do zdobycia ale nie opłacalne, koszt 1 szt to 30 zł
całość to 50-60 zł :)

Dokładnie tak, jak piszesz..

co masz na mysli? gdzie to sie reguluje, jaki element zawieszenia podlega tej operacji?

Regulacji podlegają tzw mimośrody, czyli w tym wypadku śruby środkowe wahaczy poprzecznych. Poprzez ich regulację ustawiasz kąty tylnego zawieszenia. Jednak musisz znaleźć kogoś z pojęciem, żebyś potem nie jeździł autem o 4 śladach.

http://carhard.pl/

Poliuretan.

Będę to testował u siebie z tyłu, odezwę się jak się spisuje. Jeśli chodzi o górne wahacze to nie polecam bo masakrycznie trzeszczą te gumy, podobno z tyłem nie ma tego problemu.

Amortyzatory
Powrót