[156] Przekładka silnika JTD

• Autor wątku Autor wątku bogboss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogboss

Guest
Czy ktoś może z Was wie...
Mam alfika 156 1,9JTD z 2001 roku motor 110KM (81KW) Czy be problemu zrobię przekładkę na silnik 1,9JTD 140KM 16V ?... Na jakie problemy "mogę liczyć" ?

Popierwsze nowe ECU, dalej inny układ chłodzenia, chłodnica oleju,inny układ wydechowy i jeszcze parę drobiazgów, więc w sumie bardziej opłaca się kupić już auto z takim silnikiem.

Jeszcze jedno pytanko... Czy turbina w obydwu silnikach jest taka sama ? Można ją śmiało przełożyć ?

Turbina jest zdecydowanie inna - w silniku 16v ma zmienną geometrię i całe sterowanie tą zmienną geometrią, a w 8v jest tylko zawór upustowy

Witam
Chciałbym odnowić temat, bo mam takie pytanko. Po ostatnich wydarzeniach, oczywiście niefortunnych, skasowałem swoją Alfunię:( karoseria nie nadaje się już do niczego, natomiast silnik pali i jeździ gdyż nie był bity.
Dlatego mam pytanie, czy da się przełożyć cały silnik i osprzęt z AR156 19JTD z 2000 roku do karoserii gdzie był ponoć silnik 2,4JTD i karoseria z 2001 roku.
Czy wystąpią jakieś problemy przy wkładaniu silnika z całym osprzętem?? Ponieważ szkoda mi się z tym silnikiem rozstawać dawał mi wiele przyjemności z jazdy:)
Oraz pytanie, czy nie będzie też problemu z przełożeniem do karoserii w której był silnik benzynowy??
Pozdrawiam wszystkich pomocnych.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz kompletnego dawcę elektryka i full osprzęt to nie ma problemu

No mam swój samochód po wypadku. Cała rama się do niczego nie nadaje, natomiast silnik i osprzęt i elektryka jest nienaruszona. Oczywiście w komputerze pewnie są błędy po kolizji ale pewnie da się wykasować je.
Pytanie tylko czy wszystko pasuje z karoserii z modelu 2000 do karoserii z modelu 2001??
Czy nie będzie trzeba czegoś przerabiać itp.

Amortyzatory
Powrót