[156] Przekładka foteli z anglika

Barus91

Nowy
Auto
BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)
od Administracji: Post wydzielony z działu "Bazar", gdyż został uznany jako, merytorycznie, wartościowy.

Jak będziesz chciał coś wiedzieć nt. przełożenia, daj znać ;)
Moje GG: 15969620

Bo ja np. mam podgrzewanie tylko fotela pasażera i fotele wkłada się tak, jak są w angliku (prawy na prawą, lewy na lewą) ale siedzisko z podgrzewaniem zamieniłem w fotelach ;)

Później na stelaż swojego fotela kierowcy zakładasz poszycie z "pasażera anglika" i regulację masz w obu.

Poszycie ściąga się dość łatwo (nie jest nigdzie podszyte), ale trzeba mieć kogoś do pomocy przy ściąganiu i zakładaniu. Musisz poodpinać takie "haczyki" pod poszyciem oparcia, żeby je ściągnąć.

Ciekawa sprawa jest też z zagłówkiem (który musisz ściągnąć ze swojego oryginalnego fotela kierowcy, żeby zdjąć poszycie oparcia). Najwygodniej odkręcić dwie śrubki pod spodem zagłówka, później ściągnąć go bez "słupków" a następnie same "słupki" wyjdą po przekręceniu ręką o 90 stopni...

Więcej niespodzianek raczej nie było... Boczki pasują... Tzn. pasują 2... A jeśli chcesz mieć elegancko, to z 3-cim (prawy przód) trzeba się pobawić i przełożyć sam materiał do starego boczku, który masz teraz (bo przynajmniej ja tak mam przy 4 el. szybach, że otwór w boczku od strony pasażera eur. (kier. ang.) był większy i ten plastik z włącznikami był w stosunku do niego za mały... Od strony kierowcy jest lżej, bo będziesz musiał tylko powiększyć otwór zgodnie z tym, co masz w 'starym' boczku...

Żeby ściągnąć boczek musisz: odkręcić 2 imbusy w tym plastiku, gdzie masz włączniki szyb el. (są pod gumką), 1 śrubkę pod zaślepką (pod klamką), ściągnąć obudowę głośnika i odkręcić 4 śruby głośnika + 2 pod nim... i to chyba tyle... później delikatnie odciągasz i powinno pójść ;) Gdzieś na forum są nawet rysunki z miejscami, gdzie są zatrzaski...

Pozdr ;)
Wojtek

PS. Ja mam szare skórki (jasne) i też dość fajnie to wygląda ;) Ale bananowe są rewelacyjne :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z racji tego, że jeden z Kolegów miał problem z przekładką fotela kierowcy, wrzucę też info tutaj... może się komuś jeszcze przyda :)

Przeróbka ang. fotela na fotel z regulacją:

To tak...

***Na początek skróty: FO-fotel oryginalny-Twój / FA-fotel z anglika ;D

Bierzesz FA i wystarczy, że lekko "podciągasz" poszycie oparcia (po uprzednim rozpięciu go na dole). Po bokach w stelażu będziesz miał do odkręcenia po 2 śruby z każdej strony, żeby oddzielić oparcie od reszty... Odkładasz je sobie na bok.

Tą samą czynność powtarzasz przy FO.

Następny krok, to przykręcenie oparcia FA na miejsce oparcia FO.
Dzięki temu posunięciu ^ ^ nie musisz bawić się w "sznurowanie" poszycia oparcia - strasznie męcząca czynność...

Skręciłeś ? :D To jedziemy dalej...

Teraz rozpinasz poszycie siedziska w obu fotelach, po czym naciągasz sobie poszycie ze skórki na stelaż FO, przy którym masz już to swoje skórzane (nowe) oparcie.

Przykręcasz fotel, ustawiasz sobie wysokość... siadasz i pijesz piwko zadowolony z siebie.

Pozdrawiam,
Wojtek - Barus91

Wojtas a poduszki?
Poduszki masz w oparciach...

Więc: * FA kierowcy wkładasz do siebie na miejsce FO pasażera (poduchę masz po właściwej stronie).

* A później robisz wszystko zgodnie z tym, co napisane powyżej (poducha zostaje Ci w oparciu, więc nie ma problemu ;)) - tylko kabelek musisz sobie przeprowadzić i tyle :)

PYTANIE: "Boczki wymieniałeś całe czy tylko tę skórzaną część do starego/oryginalnego plastiku ?"

ODPOWIEDŹ:

(Jeśli mówimy o komplecie z anglika)
* boczki w jednym przypadku wymieniałem wszystkie tak, jak szło. A to dlatego, że kierowca angielski miał tylko 2 szyby el. i mój plastik pasażera (z włącznikiem od szyb) przykrył całą dziurę.

Niestety w przypadku, gdy kierowca ang. ma 4 szyby el. musisz w swoim boczku ściągnąć materiał i w to miejsce wkleić ten, który 'wyciągniesz' z angielskiego kompletu.

Materiał ściągasz podważając od środka śrubokrętem przy 'zgrzewach'.

Chyba, że kupisz europejskie - wtedy wszystko jak idzie ;)

Jestem po przekładce foteli z anglika.
Oczywiście problem jest tylko jeden, w angliku brak regulacji wysokości siedzenia pasażera, czyli u nas kierowcy.
Problem wyglądał następująco, oryginalne fotele były całe stalowe, natomiast angielskie to MOMO siedzisko i oparcie tytan, zrobiłem jak pisali koledzy, przełożyłem siedzisko, z anglika na eu, pasowało, ściągnąłem poszycie oparcia i założyłem na stelaż eu, i tu pojawił się problem, inne mocowanie poduszki, inny kształt stelaża, nie układało się poszycie jak należy, pomarszczone i odstające, wniosek, nie pasuje.
Oparcie tytanowe, jest przykręcane do stelaża na 4 śruby, więc zwymiarowałem wysokość mocowania, itd., i obciąłem szlifierką stelaż oparcia eu, wywierciłem 4 dziury, wiertło 8, i przykręciłem tytana do stelaża eu. Pasuje wszystko idealnie, piszę, bo może ktoś będzie miał podobny problem, i zaoszczędzi trochę czasu.

Jestem po przekładce foteli z anglika.
Oczywiście problem jest tylko jeden, w angliku brak regulacji wysokości siedzenia pasażera, czyli u nas kierowcy.
Problem wyglądał następująco, oryginalne fotele były całe stalowe, natomiast angielskie to MOMO siedzisko i oparcie tytan, zrobiłem jak pisali koledzy, przełożyłem siedzisko, z anglika na eu, pasowało, ściągnąłem poszycie oparcia i założyłem na stelaż eu, i tu pojawił się problem, inne mocowanie poduszki, inny kształt stelaża, nie układało się poszycie jak należy, pomarszczone i odstające, wniosek, nie pasuje.
Oparcie tytanowe, jest przykręcane do stelaża na 4 śruby, więc zwymiarowałem wysokość mocowania, itd., i obciąłem szlifierką stelaż oparcia eu, wywierciłem 4 dziury, wiertło 8, i przykręciłem tytana do stelaża eu. Pasuje wszystko idealnie, piszę, bo może ktoś będzie miał podobny problem, i zaoszczędzi trochę czasu.

Nie bardzo rozumiem... Przełożyłeś na siedzisko swojego oryginalnego fotela poszycie skórzane, tak ? Później przekładałeś poszycie oparcia, bo nie dało się tego oparcia 'zamienić' z tym z Twojego oryginalnego fotela ?

Bo przy moich trzech przekładkach też chyba stelaże różniły się materiałem, z którego były wykonane, ale ZAWSZE udało mi się oparcie z fotela angielskiego odkręcić i przykręcić w miejsce tego oryginalnego (czyli w tym fotelu, gdzie miałeś już skórzane siedzisko i regulację, odkręcasz oparcie... odkłądasz na bok... przykręcasz CAŁE OPARCIE z anglika... nie samo poszycie -> patrz post nr 2 ^ ^)

DO PRZEKŁADKI POTRZEBUJEMY (chyba niczego nie pominąłem):

* klucz nasadowy 17 (do odkręcenia pasa)
* klucz nasadowy 13 (do rozdzielenia oparcia z siedziskiem)
* malutki śrubokręt płaski (do odkręcenia zaślepki pasa i bocznych osłonek plastikowych fotela, czy rozpięcia kostki pod fotelem)
* szeroki (duży) śrubokręt płaski (do pomocy przy rozczepianiu materiału)
* TORX T20 / T25 (do odkręcenia rączki regulacji góra-dół)
* TORX / IMBUS (do odkręcenia fotela - nie pamiętam, jaki)
* ew. nóż

1. Zaczynamy od odkręcenia fotela i rozpięcia kostki pod nim... -> 4 śruby, 1 kostka ... /// imbus + malutki wkrętak ///

2. Odkręcamy zaślepkę i śrubę trzymającą pas (pod drugą zaślepką). /// malutki wkrętak + nasadowy 17 ///

3. Wyciągamy fotel.

4. Pozbywamy się osłonek (odkręcamy także rączkę, która uniemożliwia nam ściągnięcie plastiku). /// malutki wkrętak + TORX T20 lub T25 ///

5. Mamy coś takiego:

6. Rozpinamy materiał oparcia, co umożliwia nam - po podciągnięciu go - dostanie się do śrub łączących siedzisko z oparciem i odkręcenie ich. /// pomocny szeroki, płaski wkrętak + nasadowy 13 ///

7.Mamy oddzielone oparcie i siedzisko ... (poza kablem od poduszki)

8. Korzystając z 'okazji' wyrzucamy poszycie siedziska... /// pomocny szeroki, płaski wkrętak ///

9. ... aż doprowadzimy do takiej postaci:

10. PRAWDĘ MÓWIĄC NIKOMU CHYBA NIE ZECHCE SIĘ SKŁADAĆ PÓŹNIEJ TEGO FOTELA, ŻEBY STWORZYĆ ANGLIKA ... DLATEGO TEŻ PROPONUJĘ WSZYSTKO PRUĆ W STARYM FOTELU NOŻEM - ŁATWIEJ, SZYBCIEJ, PRZYJEMNIEJ ... :)

11. W nowym fotelu ściągamy delikatnie poszycie siedziska z gąbką... /// pomocny szeroki, płaski wkrętak /// Doprowadzamy do takiej postaci:

12. Rozpinamy poszycie oparcia z nowym fotelu. Odczepiamy sznureczki, które coś tak sobie trzymają... /// pomocny szeroki, płaski wkrętak ///

13. Rozdzielamy siedzisko z oparciem w nowym fotelu tak jak w starym (patrz punkt 6)

14. Łączymy teraz nowe oparcie (1) ze starym stelażem siedziska (3), po czym zakładamy nowe poszycie (2).

UWAGA ! ! ! OPARCIE I SIEDZISKO DA SIĘ POŁĄCZYĆ BEZ PROBLEMU MIMO RÓŻNIC W MATERIALE. JEST CIĘŻKO TRAFIĆ, ALE DA SIĘ :)

15. Przykręcamy plastiki w odwrotnej kolejności niż na początku i fotel gotowy ! ! !

- - - JUTRO DORZUCĘ FOTKI Z WYMIANY BOCZKÓW - - -

Amortyzatory
Powrót