[156] Problemy z ABS szyna can, uszkodzony czujnik predkosci

• Autor wątku Autor wątku Dario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dario

Guest
Mam problem z absem to znaczy siwieć sie kontrolka abs i kontrolka silnika. Po podłączeniu pod komputer wyskakują dwa bledy jeden to U 1706 can komunikacja z abs. a drugi dotyczy p 0500 czujnik predkosci jazdy. Nadmienię ze licznik pokazuje prędkość i nabija kilometry.Jest zwalona komunikacja z kompem.NIe wiem gdzie szukać czujnika Prędkości. i jak go wymienić.Czy ten czujnik może mieć bezpośredni wpływ na abs. Czy ktoś ma jakieś schematy. Co to jet szyna can. Alfa 156 1.8Ts sportiwo, 2001r.

czujnik predkosci jazdy ktore kolo ci podaje? jezeli nie wymienia jakie sprawdz czujnik prawe przednie./czujnik abs/

CZyli rozumiem ze czujnik predkosci jest zarazem czujnikiem abs i odwrotnie.Przypominam sobie ze podczas testu predkosci podczas jazdy z podpietym komputerem. W poczatkowej fazie wyswietlala sie predkosc a za chwile brak polaczenie.Potrzebuje iwecej info, rozwiniecia tematu. dzieki z gory.

nie ma oddzelnego czujnika predkosci.w systemie can predkosc jest brana z czujnika abs.sprawdz czujnik omomierzem.powinien ci podac ktory to czujnik .przewaznie jest to prawy przod ale jak jest akurat w alfie nie wiem.wypinasz kostke na podszybiu i mierzysz stacyjka ma byc wylaczona ,czujnik powinien miec ok 1800 ohm

U mnie od wczoraj sprawa wyglada podobnie jak u Dario.Zaczely sie wariacje komp.pokladowego w mojej niuni,a wyglada to tak:odpalam autko ,ruszam pare metrow i blad ASR, ABS,faul.....EBD,(czasem tez key kode)no i auteczko gasnie.Czasem jak odpale to jade dalej ,a czasem kluczyk 10-ka odlaczam aku na 5 minut i dalej jedzie,ale problem powraca co jakis czas,dziwna sprawa.Jutro pewnie na kompa,ale gdzie?servis czy bosch(dobre opinnie slyszalem).Niedawno mialem remont skrzyni,nowe sprzeglo itd.moze cos mi namieszali w kostkach?ale to sie zrobi i dalej bedzie mykala,pozdrawiam z nad morza :)

Przerabiałem ten problem w swojej alfie 156 i wiem na 100% że piotriix ma racje bo czujnik prędkości to ten sam od ABS. U mnie skończyło się na wymianie całego modułu ABS czyli pompa i sterownik. Kupiłem używany za 500 zł i działa jak zegarek Pozdrawiam

Hmy ja wymienilem już pompe dawno. I wymienilem caly panel z przekaznikami ten do ktorego dochodza kable i sa w nim bezpieczniki(ze wzgledu na to iż podlaczony komputr wykazywal problem z przekaznikiem, ktory sie grzeje). Czy na tym etapie nie wystarczy wymiana czujnika predkosci. Mam wymienic pompe?Bo tak wynika z wypowiedzi pawekk9. CZy ktos moze to mi wyjasnic prosze bo im wiecej wiem to dochodze do wniosku ze nic nie wiem.

No i wiec wrocilem wlasnie z diagnozy i co nastepuje:zapalanie sie wszystkich kontrolek bledow poszczegolnych urzadzen i co doprowadzalo do gasniecia silnika,to sprawa spowodowana jakims tymczasowym zwarciem.Nie zawsze ,ale czasem jak silnik chodzil,kazal mi wlaczyc wszystko co sie da i nagle napiecie spadalo do 11 V (jak stwierdzil elektryk "Zbyt nagłe), dlatego pokazywaly sie poszczegolne bledy i silnik gasl.Powyciagal akumulator,wszystko co sie dalo i sprawdzal kabelki,przekazniki,niby wszystko si,ale i tak raz potem zgasla.Na koniec wsadzil inny akumulator i kazal troszke pojezdzic blisko warsztatu,bylo ok,wrocilem do domku ok,ale mam pare dni tak pojezdzic i zobaczyc czy sytuacja sie nie powtorzy,moze tak byc ze aku. robi zwarcie.Takze zobaczymy,pokazywanie bledow na wyswietlaczu wcale nie musza pokazywac awarii pojedynczego problemu :/jezeli okaze sie ,ze to aku. jest przyczyna(a dobrze krecil),dla mnie jest to nowosc w tym aucie :)

Mam caly czas ten sam problem nie wiem co dokladnie robic. Z roznych stron rozne glosy a malo konkretnych odpowiedzi.Mam pytanko do piotriixa chodzi o wypiecie wtyki bezposrednio z pompy. Ale ktore w tej wtyce otworow to przewody prowadzace do czujnikow. I jak wpiac miedzy mase?
Czy ktos ma moze opis do tych bledow.
U 1706 Can comunikacja to abs faulty
P0500 Vehicle speed sensor faulty

U mnie tez sie cos dzieje bład abs! ale to chyba moja wina? Zmieniałem na zimówki i cos jakby obcierało w przednim lewym kole, bład pojawiał sie co jakis czas. No i po pewnym czasie całkiem chyba cos sie przetarło bo na komputerku mam non stop bład ABS go to daler! :(. Gdzie dokładnie sa te czujniiczki ABS? Bedzie je widac po zdjeciu koła?
Pozdrawiam.

Jak zdejmiesz przednie kolo prwe to bedzie po lewej stronie za szczeka. Widac ze dochodza do nie go przewody. NIe wymienialem i nie wiem jak sie to robi. Widzialem ze dokrecony jest sruba. Kazde kolo ma swoj czujnik. Pozdrawiam pytaj co bede wiedzial to podpowiem.

Dzis przypadkowo rozwiazalem problem z ABS.Wystarczylo dokrecic dwie srubki. Jesli macie problem z ABS Sprawdzcie glowny bezpiecznik. U mnie znajduje sie na akumulatorze. Dzis dokrecilem bezpiecznik i przeczyscilem miejsca styku.To wszystko i zaczol dzialac.

Dario który bezpiecznik? W tej puszce na akumulatorze? Jeden z tych dwóch duzych? Wizualnie jeden juz mi sie dawno nie podobał! Musze sprawdzic!

Moj byl 50A na jednej z klem. Moja puszka jest otwarta i jest tam jeden, jutro moge przeslac fotke jesli chcesz na emaila.

ok...zobaczymy jutro. Skocze do serwisu chyba:) Mam tam bystrego kumpla. Ale dzieki ! jak co to sie odezwe:)!

Ten bezpiecznik jet przykręcony dwiema nakretkami.Jest plaski. Nietypowy. Jak bedziesz w serwisie zapytaj sie jesli wyskakuje blad czujnika predkosci to ktory czujnik wymienic.Wiem ze z przodu sa dwa inne odpowiadaja za abs i za predkosc nie moge dojsc jak to jest czy predkosc jest zczytywanan ze wszystkich czy z jednego, abs dziala bez zazutu lecz wyswietla sie kontrolka silnika.Po podlaczeniu pod komputer wyskakuje blad czujnika predkosci. Dzieki z gory.

Dario nie wiem kurde, kumpel mi to porobił ale nie chce powiedziec co było! :( Przewody ale gdzie to nie wiem.:( Te bezpieczniki co mówisz to u mnie sa takie dwa.
Mi przy błedzie abs pozniej juz dmuchawa tez siadla! I dobrze bo mało nie kupiłem pompy abs. a tak to wiedziałem ze cos z przewodami. Było gdzies tu na forum który czujnik odpowiada za predkosc-ten od absu chyba. Wydaje mi sie ze przedni lewy :( Jak sie cos dowiem to dam znac. Pozdro!

Amortyzatory
Powrót