[156] problem z obrotami silnika 2.0 T.S.

• Autor wątku Autor wątku kusiek95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kusiek95

Guest
witam wszystkich mam problem ze swoim silnikiem mam 156 2.0 ts niedzwno wymienilem rozrzad bo na starym pasku scielo poplwe zebow:) nadal jest problem z obrotami pisalem juz o tym kiedys, nie wkreca sie powyzej 4 tys. myslalem o wymianie pompy paliwa ale jeden a alfistow napisal do nie ze ma taki sam probiem a przyczyna jest prawdopodobnie jakis modul sterujacy wtryskiem . gdyby ktos wiedzial na tan kemat byl bym bardzo wdzieczny bo doprowadza mnie to juz do szalu

ten moduł sterujacy wtryskiem to ECU.
Nalezy kupic albo komplet: ECU, puszka immo, kluczyk ( transponder -nazywany czasem pestka )
lub kupować tzw. ECU wyzerowany ( virgin ECU ) po zamontowaniu na przepustnicy sam nauczy się kodów kluczyka.
Tylko jak by to był ECU to by dawał jakis symbol błedu.
ECu ma rozbudowana diagnostykę samokontroli, ale masz racje wymiana ECU to jest najtańszy krok, na alegro komplet chodzi za 600 - 700 zł.

czy jest mozliwe zresetowanie tego modulu?
po podlaczenik komputera wyskoczyl blad (niskie cisnienie paliwa)myslalem nad wymiana pompy paliwa.mam tez sportowy wydech dwie puste puszki:) czy moze to miec jakies znaczenie ,moze sonda lambda szaleje

hey Kusiek
to ja pisałem dociebie że może być problem z centralką wtrysku ponieważ może wchodzić w stan serwisowy i nie kręcić ja mam tak samo kręci do 4,5 tys. ale ja robiłem poważniejsza naprawę.

mam do ciebie prośbę ponieważ nie mam jeszcze zamontowanego czujnika przy pedale sprzęgła (montaż oraz diagnostyka ponowna w poniedziałek) prosiłbym cię o sprawdzenie tego czujnika a najlepiej jak byś sprawdził czy ci działa wygląda on tak samo jak czujnik przy pedale hamulca do włączania świateł.

odepnij kabel i zobacz czy coś sie zmienia czy działa tempomat jeżeli posiadasz i czy można wyłączyć ASR czyli antypoślizg.

Może masz go zepsutego i dlatego nie kręci albo coś innego,
u mnie też nie pokazuje komputer żadnych błędów oprucz tego że niewidzi sprzęgła?

Pozdrawiam,,,

hey Kusiek
to ja pisałem dociebie że może być problem z centralką wtrysku ponieważ może wchodzić w stan serwisowy i nie kręcić ja mam tak samo kręci do 4,5 tys. ale ja robiłem poważniejsza naprawę.

mam do ciebie prośbę ponieważ nie mam jeszcze zamontowanego czujnika przy pedale sprzęgła (montaż oraz diagnostyka ponowna w poniedziałek) prosiłbym cię o sprawdzenie tego czujnika a najlepiej jak byś sprawdził czy ci działa wygląda on tak samo jak czujnik przy pedale hamulca do włączania świateł.

odepnij kabel i zobacz czy coś sie zmienia czy działa tempomat jeżeli posiadasz i czy można wyłączyć ASR czyli antypoślizg.

Może masz go zepsutego i dlatego nie kręci albo coś innego,
u mnie też nie pokazuje komputer żadnych błędów oprucz tego że niewidzi sprzęgła?

Pozdrawiam,,,

moja alfa niema tempomatu ale zajze jutro rano za tym czujnikiem sprzegla a co do ASR chyba niema bo to stary rocznik

zalezy o jakim resetowaniu mówimy.
Mozna wyzerować ECU, wtedy jest w trybie Virgin mode
lub wyzerowac parametry adaptacyjne, wtedy ECU uczy się naszego stylu jazdy oraz uczy sie współpracy z czujnikami.
zerowanie parametrów adaptacyjnych robi komputer, wyzerowanie ECU robi np. program Galeto 12.50.

kusiek95 napisał:
nadal jest problem z obrotami pisalem juz o tym kiedys, nie wkreca sie powyzej 4 tys
To wymień przepływomierz zanim zaczniesz grzebać w elektronice :D

Re: problem z obrotami silnika 2.0 T.S.

kusiek95 napisał:
witam wszystkich mam problem ze swoim silnikiem mam 156 2.0 ts niedzwno wymienilem rozrzad bo na starym pasku scielo poplwe zebow:)

a koła zębate sprawdzałeś (to odnośnie cięcia paska) pasek nie ściera sie tak sam od siebie...

czy chodzi o przeplywomiez powietrze? a co do wymiany rozrzadu to bylo wymienione wszystko naprawa w PLN wyniosla jakies 6 tys :)

kusiek95 napisał:
czy chodzi o przeplywomiez powietrze? a co do wymiany rozrzadu to bylo wymienione wszystko naprawa w PLN wyniosla jakies 6 tys :)
Chodzi właśnie o przepłwomierz powietrza . Bardzo drogo dałeś za naprawę za tą kasę można kupić idealny drugi silnik i jeszcze zostanie na robociznę za przekładkę :D

mam pytanie co do ECU gdzie on jest umiejscowiony jak go mozna znalesc ,czy jest to moze to ustrojstwo na przepustnicy:) niewiem juz co sie dzieje po wymianie rozrzadu silnik wariuje , jak jest zimny wogule nie mozna ruszyc z miejsca pracuje dziwnie nierowno czy przyczyna moze byc zle ustawiony rozrzad juz powoli trace cierpliwosc do tego auta

To gdzie ty byles w Szkocji w sprawie rozrzadu???6 tys w Pl i tu podobnie????No co ty nie przesadzaj.Jak bylem w Pl autkiem to cala wymiana rozrzdu + robocizna wyniosla mnie 1200zl tylko ze to byl znajomy mojego tatka wiec.....A co do twojego problemu to sprawdz czujnik p&p walu korbowego ja to mialem i objawy tez podobne.POZDRAWIAM

czy przy wadliwym czujniku wału korbowego zapala się jakiś bład w ECU, nie lampka MIL tylko bład odczytywany przez komputer diagnostyczny.

Amortyzatory
Powrót