[156] Problem z 156 chyba turbina

• Autor wątku Autor wątku 156sportwagon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

156sportwagon

Guest
Witam mam problem z moją 156 silnik 1.9 JTD 8V czyli 105 KM mianowicie praktycznie kilka razy dziennie zdarza mi się taka przykrość że brakuję mi mocy pod pedałem wciskam go prawie do końca a auto nie chce iść stawiam na turbinę fakt, że nie wygląda za ciekawie (brudna od oleju) kieruję się z tym pytaniem do was bo prawdopodobnie już ktoś miał z tym problem. Pozdrawiam dodam że rocznik autka to 2001 a przebieg 123 tyś

może to być turbina ale może być wiele innych rzeczy jedną z nich przepływomierz - odłącz go i pojeździj trochę jeżeli objawy się nie powtórzą to masz winnego.

Wyczyśc turbinkę z tego oleju, sprawdź przepływke i zobacz co się będzie działo...

Dodam jeszcze że turbinka załącza się dopiero jak silnik złapie 90 stopni C. Czym to jest spowodowane

Turbina nie pada czasami - być może (a nawet na pewno) jest w kiepskim stanie, ale to nie ona jest przyczyną, bo pracuje non stop. Stawiam na uszkodzony przepływomierz.

Mozesz sprobowac przeczyścić , albo zaślepic EGR , w poprzedniej alfie tez miałem takie przejscia ze nie chciała czasami na na wysokich obrotach ciągnąc, zalślepiłem EGR ( bo odkrecic go sie nie dało zeby wyczyścić ) i auto odzyskało moc i na wysokich obrotach nic go nie trzymało.

Amortyzatory
Powrót