• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] predkosc - falowanie

Auto
156 2.0 TS 155km 2000 rok
Witam wszystkich. Wiem ze jest wiele tematow odnosnie falowania obrotow ale czy ktos spotkal sie z falowaniem predkosciomierza? U mnie zauwazylem od dwoch dni ze jak wysprzegle auto i potocze sie chwile na luzie to obroty spadaja do 1000 i leciutko faluja tak do 800 i w tym momencie jak spada lekko obrotomierz to zaczyna falowac rowniez predkosciomierz tak mniej wiecej o 20-30km/h. czy ktos moze sie spotkal z czyms takim lub wie jak to naprawic?

jak kupiłem swoją alfę to miała tak, że prędkościomierz chodził jak chciał, raz wskazywał prędkość a raz nie. Po podłączeniu do kompa pokazał błąd czujnika prędkości koła lub prędkości obrotowej koła - nie pamiętam dokładnie nazwy ale zrobiłem adaptację na nowo bo i przepływke w tym czasie zmieniałem. Jako, że miałem białe zegary a bardzo podobają mi się czarne z pomarańczowym podświetleniem to wymieniłem wszystkie i nagle prędkościomierz "ożył" . Po podłączeniu pod kompa nie było już błędu z tym czujnikiem. Ale ostatnio też zauważyłem ,że przy wysprzęglaniu wraz z obrotami spadła na chwile wskazówka prędkościomierza. Na nowych zegarach jeżdżę ok. 4-5 miesięcy i zdarzyło mi się to ze dwa razy więc może faktycznie jak czujnik dostanie wilgoci więcej albo się zawali brudem czy czymś to zdarzają się takie rzeczy..
Czujnik prędkości koła znajduje się chyba po prawej stronie.

Amortyzatory
Powrót