[156] 156 powodów do radości

• Autor wątku Autor wątku Karol_ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karol_ka

Guest
Nadszedł czas bym i ja się pochwaliła przyczyną zachorowania na alfaholizm:)
Bella zakupiona przypadkiem, żadne z nas nie rozważało zakupu Alfy ale stało się i już:) Lepszego wyboru nie mogliśmy podjąć:)
Bella sprowadzona od Goebbelsów przez znajomego znajomych. Gdybyśmy wiedzieli to co teraz wiemy nt. przypadkowych wyborów nie wiem czy byśmy ją wzięli. Ale jest i mam 156 powodów do radości i złości:) Do rzeczy:

1.:156 z 165KM pod maską w kolorze Nero Metallico
2: pierwsza rejestracja w Niemczech 23 czerwca 2003.
3: dwu stresowa klima,
4: podgrzewane przednie fotele (sportowe kubełki),
5: ABS, EBD, ASR
6: Reflektory ksenonowe z samopoziomowaniem i spryskiwaczami
7: Felgi 16'' z zimowymi kapciuszkami
Zgodnie z wyposażeniem z instrukcji brakuje nam z wyposażenia skórzanych foteli, tempomatu, czujnika deszczu. Reszta jest:)
Na chwilę obecną :
ZROBIONE :
- wymiana 2-ch cylindrów ( na używki ze sprawdzonej belli kuzyna którą niestety skasował w nieprzewidzianych okolicznościach)
- wymiana paska ( tuż po zakupie)
- wymiana wszystkich płynów
- przegląd zawieszenia
- zlikwidowanie ubytku przy prawej przedniej lampie oraz przerysowanego błotnika
- gruntowne mycie, pastowanie, zabezpieczenie przed zimą
DO ZROBIENIA ( niestety póki co czasu brak)
- wymiana sondy lambda - przekraczane zostają normy spalin (itd) podczas dłuższych postojów po zapaleniu auta ( np przy odśnieżaniu auta itd) i denerwują nas komunikaty
- przegląd elektryki - jeden ksenon raz się zapala raz nie, przerywa nam czasami głośnik
- dokładny przegląd silnika - coś nam za dużo bierze oleju oraz czasami zamula przy przyśpieszaniu ( problem z wypadającym cylindrem)
- założenie LPG ( Bella służy nam za auto służbowe i robimy ok 60 -80 tyś km rocznie i nie opłaca nam się sama benzyna)
- porządna polerka bagażnika bo poprzedni właściciel nie dbał o niego i niestety jest zrysowany
- zakup letnich kapciuszków
- zakup porządnego CB które zmieści się pod ta lukę pod śmietnikiem
- polerka części chromowanych oraz poprawa lewego lusterka ( bo farba odchodzi i nieestetycznie to wygląda).

Teraz pytanie do znawców - po którym w końcu FL mamy Bellę czy może jakiś składak? Ja nie mam czasu doszukiwać się różnic, a Wam wystarczy jedno spojrzenie;)

PB140016.jpgPB140017.jpgPB140020.jpg
Zdjęć środka niestety nie posiadam - wygląda identycznie :

http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1209&attachmentid=59100

Ostatnia edycja:
Wyposażenie masz bogate :)
Jest to wersja po liftingu wewnętrznym, czyli rok 2002 lub 2003.
Zastanów się i przeglądnij temat LPG w silnikach JTS. Raczej nie jest to wdzięczna jednostka do zasilania gazem, a sądząc po mocy którą podajesz, to właśnie ten silnik.
Pozdrawiam.
- Rafał

Tak mamy JTS-a.
Wiem,czytałam już że nie jest za kolorowo w przypadku połączenia JTS z LPG;/
Ale niestety na chwilę obecną przy tylu km w sprawach służbowych nie mamy innego wyjścia. Tym bardziej że firma nie udostępni nam służbowego auta (bo sama nie posiada) a do kilometrówki którą dostajemy musimy dokładać do interesu, w najlepszym wypadku wychodzimy na zero ( nie licząc wydatków na wymiany związane z normalną ekspoloatacją itd). Zakupu kolejnej Alfy jeszcze nie planujemy :D (ani innego auta)

Może to jakiś egzemplarz z końca produkcji, bo na składaka nie wygląda. Poza tym dobry składak nie jest zły :D PS: Do "DO ZROBIENIA" dopisz jeszcze może obniżenie, bo na chwilę obecną to masz Alfę Romeo 156 Allroad :)

1.:156 z 165KM pod maską w kolorze Nero Metallico (...)
- założenie LPG ( Bella służy nam za auto służbowe i robimy ok 60 -80 tyś km rocznie i nie opłaca nam się sama benzyna)

Teraz pytanie do znawców - po którym w końcu FL mamy Bellę czy może jakiś składak? Ja nie mam czasu doszukiwać się różnic, a Wam wystarczy jedno spojrzenie;)

Temat gazu w silnikach JTS to raczej ciężka sprawa z tego, co słyszałem... w TS'ach ten problem jest o wiele mniejszy... Ale nie znam się na instalacjach, więc nie będę próbował udawać fachowca :D

AR macie po lifcie środka -> występowały w latach 2002 i 2003.

Ciekawe, czemu tak wysoko stoi :)

- - - Updated - - -

(...) bo na chwilę obecną to masz Alfę Romeo 156 Allroad :)
Chyba CROSSWAGON :P To nie Audi :D

Mnie tam się podoba bo Alfa to Alfa:)
a że tak przyjechała to i tak jeździ :)

To Panowie w krótkich żołnierskich słowach wyjaśnijcie mi na czym polega obniżanie (z technicznego pkt widzenia bo wizualny efekt wiem jaki będzie)+ ewentualne koszty to rozważę to przy zmianie kapci na letnie.

Krótko po żołniersku: Nowe sprężynki :)

Koszty: To zależy co chcesz tam wrzucic. Ja mam oryginalne sportpacki i efekt wizualny jest świetny (a nie trę po ziemi). Jeśli chodzi o właściwości jezdne to na pewno lepiej niż w serii, ale pewnie da się coś u zachodnich naszych sąsiadów lepszego znaleźć.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót