K
Karol_ka
Guest
Nadszedł czas bym i ja się pochwaliła przyczyną zachorowania na alfaholizm
Bella zakupiona przypadkiem, żadne z nas nie rozważało zakupu Alfy ale stało się i już
Lepszego wyboru nie mogliśmy podjąć
Bella sprowadzona od Goebbelsów przez znajomego znajomych. Gdybyśmy wiedzieli to co teraz wiemy nt. przypadkowych wyborów nie wiem czy byśmy ją wzięli. Ale jest i mam 156 powodów do radości i złości
Do rzeczy:
1.:156 z 165KM pod maską w kolorze Nero Metallico
2: pierwsza rejestracja w Niemczech 23 czerwca 2003.
3: dwu stresowa klima,
4: podgrzewane przednie fotele (sportowe kubełki),
5: ABS, EBD, ASR
6: Reflektory ksenonowe z samopoziomowaniem i spryskiwaczami
7: Felgi 16'' z zimowymi kapciuszkami
Zgodnie z wyposażeniem z instrukcji brakuje nam z wyposażenia skórzanych foteli, tempomatu, czujnika deszczu. Reszta jest
Na chwilę obecną :
ZROBIONE :
- wymiana 2-ch cylindrów ( na używki ze sprawdzonej belli kuzyna którą niestety skasował w nieprzewidzianych okolicznościach)
- wymiana paska ( tuż po zakupie)
- wymiana wszystkich płynów
- przegląd zawieszenia
- zlikwidowanie ubytku przy prawej przedniej lampie oraz przerysowanego błotnika
- gruntowne mycie, pastowanie, zabezpieczenie przed zimą
DO ZROBIENIA ( niestety póki co czasu brak)
- wymiana sondy lambda - przekraczane zostają normy spalin (itd) podczas dłuższych postojów po zapaleniu auta ( np przy odśnieżaniu auta itd) i denerwują nas komunikaty
- przegląd elektryki - jeden ksenon raz się zapala raz nie, przerywa nam czasami głośnik
- dokładny przegląd silnika - coś nam za dużo bierze oleju oraz czasami zamula przy przyśpieszaniu ( problem z wypadającym cylindrem)
- założenie LPG ( Bella służy nam za auto służbowe i robimy ok 60 -80 tyś km rocznie i nie opłaca nam się sama benzyna)
- porządna polerka bagażnika bo poprzedni właściciel nie dbał o niego i niestety jest zrysowany
- zakup letnich kapciuszków
- zakup porządnego CB które zmieści się pod ta lukę pod śmietnikiem
- polerka części chromowanych oraz poprawa lewego lusterka ( bo farba odchodzi i nieestetycznie to wygląda).
Teraz pytanie do znawców - po którym w końcu FL mamy Bellę czy może jakiś składak? Ja nie mam czasu doszukiwać się różnic, a Wam wystarczy jedno spojrzenie

Zdjęć środka niestety nie posiadam - wygląda identycznie :
http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1209&attachmentid=59100
Bella zakupiona przypadkiem, żadne z nas nie rozważało zakupu Alfy ale stało się i już
Bella sprowadzona od Goebbelsów przez znajomego znajomych. Gdybyśmy wiedzieli to co teraz wiemy nt. przypadkowych wyborów nie wiem czy byśmy ją wzięli. Ale jest i mam 156 powodów do radości i złości
1.:156 z 165KM pod maską w kolorze Nero Metallico
2: pierwsza rejestracja w Niemczech 23 czerwca 2003.
3: dwu stresowa klima,
4: podgrzewane przednie fotele (sportowe kubełki),
5: ABS, EBD, ASR
6: Reflektory ksenonowe z samopoziomowaniem i spryskiwaczami
7: Felgi 16'' z zimowymi kapciuszkami
Zgodnie z wyposażeniem z instrukcji brakuje nam z wyposażenia skórzanych foteli, tempomatu, czujnika deszczu. Reszta jest
Na chwilę obecną :
ZROBIONE :
- wymiana 2-ch cylindrów ( na używki ze sprawdzonej belli kuzyna którą niestety skasował w nieprzewidzianych okolicznościach)
- wymiana paska ( tuż po zakupie)
- wymiana wszystkich płynów
- przegląd zawieszenia
- zlikwidowanie ubytku przy prawej przedniej lampie oraz przerysowanego błotnika
- gruntowne mycie, pastowanie, zabezpieczenie przed zimą
DO ZROBIENIA ( niestety póki co czasu brak)
- wymiana sondy lambda - przekraczane zostają normy spalin (itd) podczas dłuższych postojów po zapaleniu auta ( np przy odśnieżaniu auta itd) i denerwują nas komunikaty
- przegląd elektryki - jeden ksenon raz się zapala raz nie, przerywa nam czasami głośnik
- dokładny przegląd silnika - coś nam za dużo bierze oleju oraz czasami zamula przy przyśpieszaniu ( problem z wypadającym cylindrem)
- założenie LPG ( Bella służy nam za auto służbowe i robimy ok 60 -80 tyś km rocznie i nie opłaca nam się sama benzyna)
- porządna polerka bagażnika bo poprzedni właściciel nie dbał o niego i niestety jest zrysowany
- zakup letnich kapciuszków
- zakup porządnego CB które zmieści się pod ta lukę pod śmietnikiem
- polerka części chromowanych oraz poprawa lewego lusterka ( bo farba odchodzi i nieestetycznie to wygląda).
Teraz pytanie do znawców - po którym w końcu FL mamy Bellę czy może jakiś składak? Ja nie mam czasu doszukiwać się różnic, a Wam wystarczy jedno spojrzenie

Zdjęć środka niestety nie posiadam - wygląda identycznie :
http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1209&attachmentid=59100
Ostatnia edycja: