[156] pisk przy rozruchu

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Moze ktos orientuje sie co moze powodowac okolo 1 sekundowy pisk przy uruchamianiu silnika
Problem powstaje najczesciej po dluzszym postoju samochodu ( np po nocy ) lub w wilgotne dni

Osobiscie wydaje mi sie ze jest to pasek wielorowkowy Tylko dlaczego on piszczy :/ ?? Na jakich kolach chodzi i ktore moze byc za to odpowiedzialne ( napinacza ?? )
Przy okazji wymiany rozrzadu go ogladalem i wygladal jeszcze bardzo ladnie

Wczesniej obawialem sie ze to moze cos przy rozrzadzie piszczec ale po wymianie wszystkich rolek problem nadal wystepuje wiec problem musi tkwic gdzies indziej

mi to wyglada na nienaciągnięty pasek wielorowkowy...może i jest w dobrym stanie ale tzreba go naciagnac odpowiednio:)

ziomster,
Przeciez napinacz jest automatyczny i w-g InterCars wyglada tak

VKM%2032022.jpg

Koszt 120 zl netto

Czy on aby sam nie powinien kasowac luzow ??
Jak sie go napina ?? Wymienia ?? Prosze tak lopatologicznie :D

wg mojego mechanika nawet przy automatycznym napinaczu nowy pasek powinno sie naciagnac po jakims czasie uzytkowania (cos kolo miesiaca)

zdejmij osłone paska i nacisnij palcem na pasek pomiedzy rolkami .. jesli ugnie sie wiecej niz powiedzmy 0,5 - 1 cm to znaczy ze jest słabo naciagniety

Ja to wszystko wiem
Nie wiem tylko jak naciaga sie ta rolke samonapinajaca ??

Dziki - nie wiem, co to za mechanik gada takie głupoty.
W TS nie ma możliwości regulowania naciągu - napinacz ma odpowiednio silną sprężynę, która zapewnia odpowiednie napięcie paska w całym okresie jego eksploatacji - no chyba, że ta sprężyna uległa awarii (pękła, lub straciła swoje własności sprężyste). Szef - sprawdź to najpierw, zanim zdecydujesz się na zakup nowego napinacza.

SG0240,
Dzieki
Z dokumentacji technicznej w DTE zorientowalem sie juz ze napinacz nie ma regulacji
Najpierw poprostu zdejme stary pasek obejze wszystkie kola i ten napinacz i wymienie paseczek na nowy

niestety pisk nadal wystepuje

Pasek wymieniony na krótszy o 1,5 cm ( zeby napinacz go mocniej naciagal )
Kola sprawdzone - zero luzow Kreca sie luzno

Pisk nadal wystepuje

Ma ktos jakis pomysl w czym moze tkwic problem ??
Rozrusznik ??

a może rozrusznik ?? u mnie też piszczy przy rozruchu... tulejki w rozruszniku do wymiany.. a może nawet całe sprzęgiełko.

Pozdrawiam.

kallimaster napisał:
a może rozrusznik ?? u mnie też piszczy przy rozruchu... tulejki w rozruszniku do wymiany.. a może nawet całe sprzęgiełko.

Pozdrawiam.

Cholera tego sie wlasnie obawiam
Wyciagalem juz rozrusznik w Lagunie i nie usmiecha mi sie powtarzac tej walki w AR

Moze ktos wie jak go wyjac nie odkrecajc polowy bebechow silnika i w ktorym miejscu dokladnie sie znajduje ?

Z tego co wiem powinien znajdowac sie jakos na laczeniu silnika ze skrzynia biegow przy kole zamachowym ale od gory nie moge go dojzec :( :( Moze ktos zna dokladniejsza lokalizacje ??

Napewno rozrusznik.Miałem to samo w swojej 155ce.Myślałem,że szczotki,lub bendix.Wystarczyło rozebrać, przeczyścić i nasmarować co potrzeba.

Rozebrałem dziś rozrusznik. Wyczyściłem dokładnie każdą część następnie nasmarowałem ośki i tulejki smarem. Efekt: Zero pisków przy rozruchu, samochód odpala "jak nowy" bez żadnych zgrzytów. Polecam taką operację, będziecie zadowoleni zwłaszcza gdy Wasza alfa ma już swoje lata i "ciężko/głośno" odpala. (Aby zdemontować rozruch wystarczy odkręcić 3 śruby + dwie nakrętki od kabli zasilających, rozrusznik da się wyjąć bez demontowania połowy silnika jak to niektórzy piszą, wychodzi między blokiem silnika a przepustnicą, wystarczy zdemontować akumulator i rurę łączącą przepustnicę z przepływomierzem).

Pozdrawiam.

kallimaster napisał:
(Aby zdemontować rozruch wystarczy odkręcić 3 śruby + dwie nakrętki od kabli zasilających, rozrusznik da się wyjąć bez demontowania połowy silnika jak to niektórzy piszą, wychodzi między blokiem silnika a przepustnicą, wystarczy zdemontować akumulator i rurę łączącą przepustnicę z przepływomierzem).

Dzieki za info
Moze moglbys zrobic jakies foto lub lepiej opisac gdzie on dokladnie sie znajduje ?

wydaje mi sie ze i w 1,8 i 1,6 rozrusznik jest w tym samym miejscu czyli jak otworzysz maske to zaraz on sie znajduje pod przepustnica zeby sie do niego dostac wystarczy odkrecic przepustnice bo bedzie przeszkadzac i odkrecic akumulatorek bo bedzie przeszkadzac i wrazie czego nie zrobi zwarcia na kablach od rozrusznika jak zdejmiesz rurki od przepustnicy ,przepustnice i akumulator to zaraz na skrzyni biegow zobaczysz rozrusznik jest on przykrecony na trzy sruby dwie u gory i jedna na dole to znaczy nie zupelnie na dole ona jest po srodku od strony kabiny. te dwie srubki odkrecisz z gory klucz 13 a ta srodkowa to roznie mosze podniesc na leawrku i od spodu odkrecic albo na kanale ja to w sumie zrobilem od gory ciezko bylo ale dalem rade aha i proponuje od gory odkrecac tym co maja chudziutkie raczki bo trzeba sie przedostac przez wezyki i kabelki:D
jak odkrecisz te srubeczki to pozniej musisz odkrecic kable od rozruznika wystarczy odkrecic tylko te dwa grubsze tez kluczem 13 i pozniej juz wyjmujesz rozrusznik jak chcesz rozkrecac caly rozzrusznik to bedziesz potrzebowal jeszcze do klucza 13 srubokret krzyzakowy i troche smaru co niektorzy smaruja olejem przekladniowym.aha jak bedziesz zdejmowal tylna obudowe od wirnika to uwazaj bo tam sa szczotki mi one osobiscie wyskoczyly jak to wyjelem i musialem ich szukac pozniej:D.ale ogolnie wyjecie nie jest takie zle.
Pozdrawiam i zycze powodzenia!

wielkie dzieki za dokladny opis
Na wiosne bede musial sie tym zajac :/

Amortyzatory
Powrót