[156] NIERÓWNA PRACA SILNIKA 1.8 TS

• Autor wątku Autor wątku vr6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vr6

Guest
witam
tak jak w temacie ,silnik nierowna chodzi. Rano po odpaleniu chodzi rowno jakas minute ,potem zaczyna chodzic jak by na 3 gary(na obrotomierzu niema wachan wskazowki), jak sie nagrzeje chodzi niby normalnie ,ale co jakis czas slychac jakby zaplon wypadal .wymienione swiece,kable,przeplywka (wszystko orginalne), sprawdzany na kompie nie ma zadnych dłędow!!! silnik 1.8 ts

A nie chodzi Ci jak traktor? Moze wina wariatora? A jak nie to moze silniczek krokowy?

Osłuchaj wtryskiwacze stetoskopem lekarskim - może któryś nawala, jak się podgrzeje.

vr6 - czy to twoje początki z Alfą, dawno zakupiona?

Wymieniałeś olej?
Może silnik zalany był zamiast uczciwego oleju smarowidłem o konsystencji masła, który dostał się tam i uwdzie, przeschnął, i teraz uniemożliwia poprawną pracę w pewnych sytuacjach.
Aby sprzedać auto niektórzy posuwają się do takich środków, aby zamaskować nadmierne spalanie/wycieki oleju.

Ja bym zaczął diagnozę od wtryskiwaczy, jak SH0240 radzi.

(Jeśli wymieniałeś kable, podjedź w ciemne miejsce, i zobacz czy choinki pod maską przypadkiem nie masz, nie wszystkie kable na rynku są dobre jakościowo.)

Pzdr./Dominik

nie widziałem jeszcze auta ( alfy ) bez błędów.
ECU kontroluje parametry odbiegające od zadanych, stara sie je skorygować, jeśli nie mozna ich skorygowac w dłuższym okresie czasu to dopiero wtedy zapisuje usterkę jako błąd.
Oprócz tego jest duzo parametrów trakcyjnych mierzonych podczas jazdy, wiele z nich może być testowanych podczas diagnostyki aktywnej, ale czy taka była robiona !!!.
- diagnostyka aktywna w tym modelu to:

testy wtryskiwaczy
testy elektromagnesów wariatora, przewietrzania baku, klimatyzacji, pompy paliwa.
testy silnik krokowego, przepustnicy.
testy wentylator na I, II biegu
testy lampki błędów temperatury.
testy "grafiki " sondy lambda
pomiar czasów wtrysku
pomiar parametrów adaptacyjnych FRa, TRA, Lambda Regulation Row 1

Starsze programy diagnostyczne nie mają takiej możliwości pomiaru wszystkich parametrów, dlatego diagnoza jest krótka:

BRAK BŁĘDÓW w ECU.

selius
nie niechodzi jak traktor (choc nie wymienilem wariatora przy wymianie rozrzadu)

dominik.m
to moja druga alfa

silnik jest w dardzo dobrym stanie nie bierze oleju

A może po prostu zaciąga gdzieś lewe powietrze - sprawdź doładnie cały dolot, szczególnie rurę karbowaną przed przepustnicą i odmę.

wina nierownej pracy silnika byla sonda . 430zł i po kłopocie

Ja Mialem To Samo Myslałem Ze To Cos z Zaplonem Ale. Ale Doszedłem Do Tego Ze To Grzałka Na Sondzie Nie Grzeje. Dlatego Jak Zimny To Dziwnie Chodzi. A Jak Cieply To Niby Ok. Dalem Nowa BOSCHA i Po Problemie.

Pozdrawiam GoNiuS.

Amortyzatory
Powrót