[156] Moja pierwsza Alfina

• Autor wątku Autor wątku krzysiek-lex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek-lex

Guest
--------------------------------------------------------------------------------

Witam wszystkich, niedawno sprowadziłem z niemiec z włoskimi papierami AR 156 1.8 TS z 98r, jestem drugim właścicielem i musiałem nawet miejscami (np koło przednich słupków) zerwać resztki folii i mam pare pytań do szanownych forumowiczów:
1). jak sprawdzić kiedy rozrząd kwalifikuje się do wymiany, czy jest w ogóle jakiś sposób? mam ksiązke serwisową ale tam wpisy są co 20tyś km i ostatni wpis jest przy 119600 km a mam 142tyś km i nic nie ma o rozrządzie jest tylko na obudowie paska napisane 131 500 i niewiem czy to coś o wymianie
2). jaki olej i ile wchodzi, z tego co wyczytałem to najlepiej albo MOTULA albo VALVOLINE 10W40 lub 10W60. Wiem że musze go wymienić bo jest tak na naklejce.
3). jadąc tym samochodem do Polski nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w stylu pukanie zawieszenia czy dziwna praca silnika ale teraz mam taki dziwny objaw, jak jade i chce przyspieszyć to zachowuje się jakby miał jakąś turbo dziure, nie reaguje na gaz dopiero jak go wcisne mocniej to jest jakaś reakcja co to może być?
4). Poci mi się pod klawiaturą, było troche oleju w zagłebienich 3 świec, ile może kosztować taka uszczelka i czy jest jakiś problem żeby samemu ją wymienić?
5). zaczeło mi skrzypieć w przednim zawieszeniu ale na przeglądzie nic nie wyszło, wystarczy poskać np WD40 po elementach metalowo-gumowych czy coś mimo wszystko do wymiany?
Prosze o odpowiedzi i może ktoś coś od siebie jeszcze doda, Bardzo podoba mi się ten samochód i niechciałbym go sprzedawać za pół roku. Pozdrawiam

Ad1.Jak się kupi nowy samochód (a alfę 156 TS w szczególności) to pierwszą czynnością jest wymiana kompletnego rozrządu - tu się nic nie sprawdza
Ad.2. Podobnie z olejem i tak przy wymianie wariatora trzeba go wymienic - półsyntetyk 10W40 - marka praktycznie wg upodobań
Ad.3. Przepływomierz do wymiany, a pewnie i wariator też(ale to przy okazji rozrządu)
Ad.4. W zagłębieniach śiec to pewnie mechanikowi ręka się trzęsła przy wlewaniu, sprawdź czy masz drożną odmę, a uszczelkę i tak się wymienia przy okazji rozrządu.
Ad5. Jak popsikasz po gumach WD40 to będziesz miał wcześniej do wymiany, co najwyżej smar silikonowy. Piszczeć może dużo - najczęściej gumy drążka stabilizatora lub wahacz górny

Dzięki Maciek za info, ale powiedz mi czy nie wystarczy wyczyścić przepływki a co do wariatora to czytałem że on nadaje się do wymiany jak głośno chodzi, jak klekot- jak napisał ktoś. A mówisz że mechanikowi ręka się trzęsła- moim zdaniem to nie to bo przy korku wlewu oleju jest sucho i czysto, nie ma bata żeby tam tak ładnie wyschło, po oleju zawsze ślad jakiś zostaje, a olej zauważyłem koło kolektora wydechowego (na bloku).A uszczelka ile może kosztować? Zaczynam się bać tego samochodu, kosztów bo jak podsumować to wszystko to wyjdzie ładna sumka.Myślałem że na razie nie będe musiał wymieniać wariatora...Rozrząd to rozumiem, w każdym samochodzie jak się kupi to lepiej wymienić, nie wierzy się nikomu na słowo.A jeszcze o tej "dziurze"- czy przepustnica też mogłaby powodować takie objawy? Może filtr paliwa?

Przeplywomierz wymien bo sie go nie czysci. Wariator faktycznie lubi klekotac jesli jest uszkodzony ale przede wszystkim uszkodzenie czuc gdy od 3000 obrotow auto nie przyspiesza.
Jak napisal Maciek-156... wymien rozrząd z pompą wody + wariator (bo moze tak byc ze masz oryginalny czyli przedzmianowy) i uszczelke. Do tego nowy olej i jestem przekonany ze przez nastepne 50 tys bedizesz mial wielki fun z jazdy tym autem :)

fred

krzysiek-lex myslisz że jak tanio kupiłes to i tanio opędzisz przegląd - założę się że jak ktoś sprzedawał to wszystkich tych rzeczy nie zrobił. Co do wymiany wariatora i pompy wody (napędzane są paskiem rozrządu) przy okazji wymiany rozrządu to opinie są podzielone między dwie grupy ludzi:
-pragmatyków, którzy wymieniają to zgodnie z zaleceniami serwisowymi i mają spokój do następnej wymiany
-pseudooszczędni minimaliści wymieniają sam rozrząd i za kilka tysięcy powtórnie to robią bo wariator zaczyna klekotać, potem znowu sam rozrząd itd. - auto praktycznie nigdy nie jest sprawne w 100% i o wiele częściej odwiedza warsztaty (oczywiście jest to też kosztowniejsze)

no fajnie, wcale nie myślałem że to tanio będzie ale cóż takie jest życie. Teraz mam inny problem, dzisiaj wziołem się za czyszczenie przepustnicy i przepływki, po skręceniu tego do kupy i odpaleniu auta było wszystko ok ale jak pochodził z 10 min na wolnych obrotach wyłączyłem go i chciałem zapalić jeszcze raz to nie zgasła mi kontrolka od wtrysku a co za tym idzie silniczek nie chodzi! Co to może być?? Czy wystarczy reset kompa czy to przepływka do wyrzucenia?

czy aby napewno? tak sobie myśle że przepływomierz nie powinien tu jednak mieć nic wspólnego z tą kontrolką bo z tego co kojarze to mogę odpiąc przepływke a samochód i tak będzie chodził, przynajmniej powinien. A ten czujnik położenia wału co onim tyle napisano-to może to? tylko czy by padł tak znienacka?

Samochód z odpiętym przepływomierzem bedzie chodził, ale kontrolka będzie się paliła

Fakt, właśnie był u mnie specu z kompem i stwierdził że uszkodzony przepływomierz i słaba sonda, powiedział jeszcze że można dodatkowo wymienić świece. Znalazłem na aledrogo coś takiego http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=382982049 produkt firmy MTM czy możecie coś o tym powiedzieć? Opisane jest że gwarancja 12 m-cy, warto czy to za tanio?

krzysiek-lex napisał:
Znalazłem na aledrogo coś takiego http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=382982049 czy możecie coś o tym powiedzieć? Opisane jest że gwarancja 12 m-cy, warto czy to za tanio?
Jeśli chcesz wyrzucić w błoto 108zł, to nie ma sprawy. Kupuj!
Prawda jest taka, że jedyny i słuszny przepływomierz w Alfie, to BOSCH i nic innego! Koszt w ASO spory, ale ten sam w serwisie BOSCH'a kosztuje znacznie mniej, bo w granicach 350zł bodajże.
P.S. ktoś tutaj napisał, że przepływomierzy się nie czyści. Nie zgodzę się z tym, z resztą jest na ten temat wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/top...z-czyszczenie-i-objawy-uszkodzenia-vt4585.htm
oraz przeglądnij to: http://www.forum.alfaholicy.org/top...m?sid=938ec71f2753f7c01585cae80bec1ef5#119503
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie tyle się nie czyści co trzeba umieć to zrobić, a czyszczenie i tak nie pomoże na wygrzane elementy elektroniki, więc mniej wiecej co 60-80tys km wymiana. krzysiek-lex wymiana przepływomierza to drobnostka, a allegro sobie odpuść, najpierw zajmij się rozrządem

Maciek-156 tak bym zrobił ale teraz to nie idzie wogóle jeździć, prycha, kicha i bóg wie co jeszcze, jak go wkręce powyżej 3000 obr/min to chodzi ale to sprawdzałem na jałowym w garażu bo boje się wyruszyć do miasta zeby obciachu nie było... :wink:

Witam znowu. Widze że nikt nic nie dopisał....szkoda. To może troche z innej bajki? Ktoś może wie jak wyglądają i co się wymienia przy serwisowaniu alfy co 20.000 km? dostałem wczoraj ksiązke instrukcje obsługi Alfy 156 ( na marginesie dodam że napisałem maila do fiat auto poland czy mają i ile by taka kniga kosztowała i jakież było moje ździwienie jak po tygodniu dostałem przesyłke za darmo!? tym bardziej że na mojego maila nie odpisali), co prawda jest to książka do nowszego modelu ale to chyba nie ma tak wielkiej różnicy.tam jest napisane że pasek rozrządu wymienia się co 120 tyś km, moje auto ma 142 tyś km przebiegu i ostatni wpis do ksiązki serwisowej jest przy 119. 600 km więc o co biega z tym rozrządem? mam go mieniać czy nie? co ile się powinno go wymieniać, rozumiem że jak zakładamy u nas to pewno lepiej jest go wymieniać co 60 tyś km a jak był zmienianiany we włoszech? Gdzie znajduje się filtr paliwa, a doładniej wkład filtra paliwa? W którym miejscu znajduje się czujnik uderzeniowy? Pozdrawiam Was serdecznie i prosze o odpowiedzi na moje pytania, na innych forach (innych marek gł. niemieckich), udzielałem się społecznie że tak powiem bo mam pojęcie o tamtych samochodach ale alfa to dla mnie nowość, więc jak ktoś mi pomoże to naucze się czegoś nowego i pewno przyjdzie taki czas że ja pomogę innym..

Poza polska rozrzad wymieniaja co 120tyś.W polsce ze np ze wzgledu na różnice temp pasek tyle nie wytrzymuje i nalezy wymieniac co 60tys km.Ja sprowadziłem z włoch z przebiegiem 92 tyś km i rozrzad był jeszcze niezmieniany,ale pasek od wewnątrz był troche popękany takze az bałem sie gdziekolwiek pojechac.
A filtr paliwa znajduje sie w zbiorniku paliwa.

kolego rafał, u mnie pasek wizualnie od wewnątrz wygląda bardzo dobrze, nie ma pęknięć ale ryzyko zawsze istnieje, widze że masz taki sam model i rocznik jak ja, powiedz mi jeszcze czy do tego wkładu filtra paliwa dostane sie od wewnątrz auta czy z zewnątrz? czy musze wymontować całą pompe paliwa? w jaki sposób moge się dowiedzieć jaki dokładnie mam typ i rodzaj samochodu z jakim wyposażeniem, tz. typ silnika itp, jaki olej lejesz bo chyba raczej ciężko kupić u nas olej selenia ( czy to miałby być SAE 5W-30,SAE 10W-40 obojętnie jakiej firmy czy coś innego?) i jakie świeczki, chociaż to akurat moge dowiedzieć sięw sklepie. Dużo tego co nie? Ale ja zawsze ciekawski byłem...

ja jestem zdania ze z paskiem nie ma co ryzykować.Wymień go od razu.Co do filtra paliwa to musisz odkręcić tylne siedzisko,a pod nim masz dojscie do pompy paliwa. Ten filter jest gdzies przy pompie paliwa . Z tego co pamietam to ten filtr nie jest wymienny(ja go nie wymieniałem).Ja leje olej selenia 20k.Olej mozesz zalac jaki chcesz tylko zeby miał specyfikacje 10w40 czyli półsyntetyk.jezeli nie selenia to koledzy polecają motul.Poszukaj na forum to napewno znajdziesz na ten temat posty
co do oleju http://www.forum.alfaholicy.org/top...-lejecie-polecacie-vt168.htm?highlight=swiece

co do swiec http://www.forum.alfaholicy.org/topics3/swiece-do-ts-vt866.htm?highlight=swiece

Dzięki za info, a jak sprawdzić jaki mam silnik i wyposażenie?

TO jeszcze raz ja. W JAKI sposb mogę sie dowiedziec jaka przepływka pasuje do mojego silnika? Pytam sie dlatego bo musze kupic i szukalem w inernecie , cos tam znalazłem ale jak sprawdziłem nr to sie okazalo ze prawdopodobnie mam od 2.0 a nie 1.8. W papierach mam tak napisane: MARKA/MODEL- Fiat Auto SPA Alfa Romeo 156 932A3000 07, nr podwozia ZAR93200000023425
Pilnie prosze o pomoc!! Jak coś to piszcie na gg 8385845

Amortyzatory
Powrót