[156]Kluczyk

• Autor wątku Autor wątku marian813
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian813

Guest
Witam
Ostatnio kluczyk od mojej alfki uległ zniszczeniu a mianowicie najpierw porwała się guma a póżniej odleciał mikroswitch> Wiecie może gdzie można takie coś naprawić bo w takich serwisach co dorabiaja klucze nie mogą tego dorobić.
Z góry dzięki za pomoc. :|

Mam ten sam problem i w koncu musze sie za to zabrac. Pozostaje tylko Autoryzowany Serwis Alfy bo Nikt inny owego kluczyka Ci nie dorobi. A tam z duplikatem nie powinno być najmniejszego problemu. Podajesz swój numer nadwozia i pozostaje spokojnie czekać na odbiór. A co do ceny,mam obawy że to "troszke" może kosztować :?

No nie tak troszkę... zwykły bez pilota koło 400 zł, właśnie na niego czekam bo zgubiłem jeden :evil: A taki "scyzoryk" z pilotem do bagażnika i zamka do 156 po lifcie z 2002, kosztuje 700ZŁ MASAKRA :evil:

No cóż, mogę tylko życzyć szczęścia w poszukiwaniach bo może być ciężko ;// W ASO raczej kawałka klucza nie zamówisz, ale zapytać możesz ;)

Adasco, spytaj o nią w aso, ja kupiłem też swoją u nich i z tego co pamiętam nie zapłaciłem fortuny. W każdym razie jest do kupienia jako normalny element ekspaatacyjny.
Co do kluczyka to nie wiem czy nie lepiej poszukać na Allegro, widziałem chyba jeden za 50 zł. Nie powinno być problemu z zamianą.
Pzdr!

/ nie działa /

Witam.
Mam problem z kluczykiem - scyzoryk.
Chodzi o to, że kiedy chcę zamknąć/otworzyć zdalnie Alfę, to dioda na pilocie mruga, ale samochód ani się nie otwiera, ani nie zamyka. To samo dotyczy klapy bagażnika. (niezależnie z jakiej odległości).
Czym to może być spowodowane? Zużyciem baterii? A może jeszcze czymś innym. Czy jeśli dioda na kluczyku mruga, tzn, że kluczyk jest sprawny?
Pozdrawiam.
- Rafał

Daniel156SW napisał:
No nie tak troszkę... zwykły bez pilota koło 400 zł, właśnie na niego czekam bo zgubiłem jeden :evil: A taki "scyzoryk" z pilotem do bagażnika i zamka do 156 po lifcie z 2002, kosztuje 700ZŁ MASAKRA :evil:

jak to po lifcie ja mam 2001 rok i jeszcze bez liftu a mam scyzoryk

Re: / nie działa /

Wymien baterie - bedzie dobrze, ja mialem to samo.
Sugeruje, zebys sobie zrobil to jednak sam a nie dawal jakiemus magikowi do wymiany.
Przekrecasz srubke we wskazanym kierunku (pół obrotu) i delikatnie podważasz mocowanie.U mnie facet kręcił dookoła i lekko wyłamał zaczep :evil:
Powodzenia!

Dzięki za radę.
A gdzie w Alfie 156 (po liftingu wnętrza) znajduje się czujnik do którego należy "strzelać" pilotem?

Nie koniecznie zmiana baterii pomoże ;//
Alces1 ja miałem to samo, kontrolka mrugała normalnie a pilot nie łapał.. Tak więc prawdopodobnie u Ciebie jest to samo, trzeba przylutować przyciski do płytki w kluczyku, kazdy elektronik ci to zrobi.. Tylko najlepiej rozmontuj kluczyk sam bo oni go zmasakrują tak jak mnie ;) Miałem ten problem z dwoma kluczykami i za każdym razem pomogło, tylko najpierw kup dobrą baterię i sprawdź ;)

Kosiar napisał:
jak to po lifcie ja mam 2001 rok i jeszcze bez liftu a mam scyzoryk

Być może już były wcześniej nie wiem, ale chciałem żeby było wiadomo o co chodzi bo wiem
że w tych starszych były też normalne kluczyki.

Rozebrałem kluczyk, a potem ponownie go zmontowałem i... zadziałał:) To trochę niepokojące jak dla mnie. Jutro kupię mimo wszystko nową baterię. Jeśli będzie działał nadal bez problemów, to OK. Jeśli nie, to wówczas nowa bateria potwierdzi teorię Daniela i oddam kluczyk do znajomego elektronika. (na szczęście mam dwa!)
Pozdrawiam.
- Rafał

Dodam tylko że styki tych przycisków nie muszą być urwane, trzeba tylko je wzmocnić/poprawić. Chociaż raz miałem tak że odpadły całkiem, i kluczyk wcale nie działał ale po przylutowaniu było git:)

a wracając do przycisku mam ten scyzoryk jest przycisk od drzwi i od bagaznika , ryglowanie drzwi to już z przyzwyczajenia z bardzo daleka słyszę :mrgreen: ale czy awaryjne nie powinny mignąć ? Jak jest u was ?

U mnie jak zamykam to sie zapalają i gasną po ok. 3s, a jak otwieram to mrugają dwa razy krótko.

Kosiar napisał:
a wracając do przycisku mam ten scyzoryk jest przycisk od drzwi i od bagaznika , ryglowanie drzwi to już z przyzwyczajenia z bardzo daleka słyszę :mrgreen: ale czy awaryjne nie powinny mignąć ? Jak jest u was ?
Podczas otwierania bagażnika nie mrugają (ale nie wiem czy o to Ci chodziło)

no bo u mnie słychać tylko jak się drzwi ryglują i tyle nigdy nie miga ani przy drzwiach ani przy bagażniku

Amortyzatory
Powrót