[156] JTD, twardy pedał hamulca, słabe hamowanie

Barts

Nowy
Auto
Alfa 156 sedan 2000r 1.9JTD 8v& AR 156 2.5V6 Busso^^
Cześć, w mojej belli od pewnego czasu mam twardy pedał hamulca. Klocki, tarcze wymienione (tarcze brembo, klocki TRW), jarzma wyczyszczone i przesmarowane, prowadnice w zacisku rowniez. Przy odpalaniu auta pedał hamulca poddaje się, robi sie miekki. Mierzyłem wakuometrem podcisnienie, pompa vacuum wytwarza je prawidłowo, po zgaszeniu cisnienie jest utrzymywane. Jakieś wskazówki co to może byc? Zawór serwa, serwo, zaciski? Bo ja juz sie powoli poddaje...

Interesujący temat. Ale u mnie wygląda inaczej trochę . Mam tak że hamulce są ok . Ale jak pare razy popompuje to się robi twardy jak bez wspomagania. I gdy trzymam to powoli opada i zaczyba hamować.. czarna magia..

Jakby był nie odppwietrzony to byłby miękki. Ja jak miałem twardy pedały hamulca to padło mi Serwo. Jak nacisnalem go to robił się twardy i tak jakby odbijal

Albo podciśnienie ucieka, albo serwo. Warto też wymienić płyn hamulcowy.
Posprawdzajcie u siebie wężyki między serwem, a pompą vac. One są dosyć twarde i lubią popękać. Osobiście mam włożony wąż z FMIC-a.

Podciśnienie trzyma po wyłączeniu silnika. Wężyki sprawdze i tak jeszcze pare razy żeby miec 100% pewność. Obstawiam zaworek zwrotny w serwie albo z tylu zapieczone tłoczki w zaciskach, bo nic nie syczy, więc raczej to nie serwo.

Ktore to sa wężyki?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem gdzie jest ta pompka podciśnienia, leć od serwa, tam idzie jeden przewód z takimi zaworkami do pompy.

Pompa podcisnienia jest zaraz po prawej stronie głowicy (po przeciwnej niz rozrzad), wpiąłem się w trójnik wychodzący do serwa i zaworu sterowania EGRem. Miał ktoś może podobne objawy? Albo może ktoś wymieniał juz zawor zwrotny w serwie (koszt+ew niespodzianki jakie mozna napotkac?)

Płyn zostanie wymieniony + odpowietrzony. Choć wydaje mi się że jak by był zapowietrzony to by był miekki pedał...

Amortyzatory
Powrót