[156] Jakie Amortyzaotry i spręzyny

Solace

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 JTD 20V 2004r
Witam wszystkich , w mojej alfie( 156 Fl 2004r 2.4 jtd 20V) przyszedł czas na wymianę amorków i sprężyn tylko sie głęboko zastanawiam jakiej firmy kupić intersują mnie jakiś lekko obniżony zestaw tylko jedyny jaki znalazłem to Firma MTS i nie wiem czy to firma warta pieniędzy czy nie, może ktoś z was mi doradzi
Intersuje nie obniżenie w graniach 30mm wiec gwint raczej nie wchodzi w gre. Jestem zielony kompletnie co do tego jaką firmę wybrać a nie chciałbym po 15tys km wymieniac na nowo całego zestawu

Zrobiłem w ciągu 1,5 roku ~20 tys. na sprężynach -40mm z MTS . Nie narzekam.
Nic nie pękło , sprężyny nie siadły. Amory seryjne , raczej z dolnej półki.
Auto traktowane brutalnie ...

Kolego Solace to, że jesteś zielony jeżeli chodzi o dobór amortyzatorów i sprężyn rozumiem. Nie rozumiem natomiast dlaczego jesteś tak leniwy by poświęcić choćby 15 minut na przewertowanie choćby paru tematów z tym związanych a jest ich z grubsza "od wuja" na tym forum. Opcja "szukaj" prawy górny róg:edziabije:

Tylko że różnica w cenie jest spora zestaw Mts kosztuje 1000zl a eibach 3tysiące

a różnica w jakości jest większa niż różnica w cenie.

Widzę że cieżko z pomocą z waszej strony. Dobra rozumiem ale jeżeli ktoś pisze w sprawie opinni na temat zestawu za 1000zl to po co wyjeżdżać z zestawem za 3 tysiące przeciez to nawet dureń patrzać na różnice w cenie by wiedzial ze to lepsze szukam czegoś uczciwego w granicach 1000-2000 a nie 3+
Ewentualnie co myślicie o zestawieniu sprężyn obniżających Eibach Pro-Kit + standardowe amorki Blistein

Wysil się troche i poczytaj tematy w tym dziale o zawieszeniach sam się tam wypowiadałem i polecałem zestaw za ok 1600zl, który nie odbiega wiele od eibacha a jest zdecydowanie lepszy niz MTS

Ewentualnie co myślicie o zestawieniu sprężyn obniżających Eibach Pro-Kit + standardowe amorki Blistein

IMO słaby pomysł, przerabiałem u siebie połączenie nowych Bilstein B4 i sprężyny Eibach czerwone (-30) - dużo za słabe tłumienie mają seryjne amortyzatory względem tych sprężyn, niby na prostej auto sztywne, ale przy agresywniejszych manewrach się buja albo poskakuje.
Teraz mam do tych sprężyn założone Koni STR.T i zawieszenie pracuje bardziej harmonijnie, ale przydałoby się jeszcze mocniejsze tlumienie amorów (przynajmniej do V6 lub diesla 2.4, które mają ciężki przód), idealne połączenie do tych sprężyn to Bilstein B8, jest wtedy sztywno ale czucie auta super, a komfort i tak lepszy niż przy zawieszeniu gwintowanym.

Czyli wybór B4 + te sprężyny eibach -30 to też kiepski wybór ?

Do Eibachów B6, albo B8 jest najodpowiedniejsze, słyszałem też sporo dobrego o tych koni STR.T

Ogólnie w cenach do 3 tyś to tylko eibach z bilem (B6 lub B8). Reakcja gazowego amora jest genialna. O koni wiem tylko tyle, ze te wyższe modele robią robotę. MTS Shit to nie jest zawieszenie! Lepiej wspawac kawał pręta zamiast macphersona.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dobrą alternatywą i połowe taniej jak bilstein czyli vogtland - 3cm cena ok 1700 zl ja urzywam oczywiście dedykowane sportowe nie gwint i swietne są i nawet z konfortu zostało co nie co. :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót