• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] jak odlaczyc immo ? pomocy

• Autor wątku Autor wątku bmw535i89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wyguglować "immo killer" albo "otocheck" na chomikach bywają. Sam nie robiłem bo nie było potrzeby.

Dopadł mnie również jak sądzę temat "immo" ... auto nie chce odpalić bez związku z temperaturą silnika, na zewnątrz i w ogóle ... po prostu od czasu do czasu strzela "focha" i tyle. Dziś akurat też mnie to dopadło i miałem okazję przyjrzeć się dokładniej i właśnie w trakcie focha zauważyłem następujące objawy:
- świeci kontrolka od immo
- nie załącza się kontrolka świec żarowych w ogóle
- nie gaśnie kontrolka od systemu VDC i wyświetla się na infocenter komunikat o usterce VDC i oczywiście "go to dealer"

Początkowo podejrzewałem standardowo uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego, ale teraz mam wątpliwości czy temat jednak nie jest związany z immobilizerem. W związku z tym pytanie ... co zostaje zablokowane przez immobilizer w alfach i czy jak immo nie zostanie odblokowane rozrusznik kręci (bo kręci wtedy a nie odpala).

Czy ktoś potwierdzi diagnozę, że to jednak immobilizer a nie czujnik wału. Po lekturze tego tematu spróbuję sprawdzić czy drugi kluczyk pomoże w takim przypadku oraz poszukam tej "kostki" od anteny przy stacyjce, ale jakby ktoś miał inne pomysły to czekam na wypowiedzi.

Ostatnia edycja:
a tymi programami da sie to zrobić za pomoca tych podstawowych kabli OBD2 co używamy do FiatECUscan czy też jakiś innych ??

Dopadł mnie również jak sądzę temat "immo" ... auto nie chce odpalić bez związku z temperaturą silnika, na zewnątrz i w ogóle ... po prostu od czasu do czasu strzela "focha" i tyle. Dziś akurat też mnie to dopadło i miałem okazję przyjrzeć się dokładniej i właśnie w trakcie focha zauważyłem następujące objawy:
- świeci kontrolka od immo
- nie załącza się kontrolka świec żarowych w ogóle
- nie gaśnie kontrolka od systemu VDC i wyświetla się na infocenter komunikat o usterce VDC i oczywiście "go to dealer"

Początkowo podejrzewałem standardowo uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego, ale teraz mam wątpliwości czy temat jednak nie jest związany z immobilizerem. W związku z tym pytanie ... co zostaje zablokowane przez immobilizer w alfach i czy jak immo nie zostanie odblokowane rozrusznik kręci (bo kręci wtedy a nie odpala).

Czy ktoś potwierdzi diagnozę, że to jednak immobilizer a nie czujnik wału. Po lekturze tego tematu spróbuję sprawdzić czy drugi kluczyk pomoże w takim przypadku oraz poszukam tej "kostki" od anteny przy stacyjce, ale jakby ktoś miał inne pomysły to czekam na wypowiedzi.

Jeśli świeci kontrolka immo to na pewno problem tkwi w immo, a nie w czujniku wału.
A wtyczki od antenki nie szukaj przy stacyjce, tylko w puszcze immo głęboko pod kolanami kierowcy.

czy jest ktoś na forum kto potrafi wyłączyć to cholerstwo bo mnie dobija !! albo powiedzcie jak to zrobić samemu jak się da zwyczajnym kablem obd2 tym tanim za 50zł

Po dzisiejszej walce ... kluczyki wyeliminowane ... na obu jest to samo. Wypiąłem przewód od antenki immo i wtedy rzeczywiscie rozrusznik kręci i auto nie odpala, ale kontrolki świec żarowych i VDC zachowują się normalnie, a dochodzi świecenie "kłódki" i "check engine" (nie ma tego jak strzela focha) więc nie sądze, żeby przyczyną była wtyczka od anteny immo. Przy okazji wykryłem jedną luźną kostkę, ale wygląda, ze to też nie jej przyczyna. Muszę poszukać schematów elektryki .... może w nich znajdę jakiś punkt wspólny.

I jak poszło Wam dopadło mnie to dziś rano naszczęście pod pracą tylko nie wiem jak będzie przy powrocie. ;)

U mnie wyszło, ze jednak prawdopodobnym powodem była luźna kostka .... po przeczyszczeniu, włożeniu i zablokowaniu auto jeździ (odpukać) bez zastrzeżeń ... więc proponuję posprawdzać kostki od elektryki w okolicy bezpieczników w nogach kierowcy :)

Witam ! Troche pozno ale moze komus sie przyda :
Jesli da sie zlapac sygnal z immo i samochod zapali jest bradzo latwa sztuczka : przy wlaczonym silniku trzeba wypiac biala kostke (mowa o modelu 146) ktora znajduje sie przy module i po immobilizerze !

szukam i szukam tematu ale nie mogę odnaleźć chodzi mi gdzie w którym miejscu jest umieszczony sterownik immo i komputer silnika bo chce przełożyć sobie od starej belli

U mnie z koleji w 147 2.0 TS kontrolka Immo świeci cały cza przy prekreceniu stacyjki potem przy jeździe tez ciagle sie pojawia auto zapala bez problemu pomimo tego że ciągle jest immo failture.

szukam i szukam tematu ale nie mogę odnaleźć chodzi mi gdzie w którym miejscu jest umieszczony sterownik immo i komputer silnika bo chce przełożyć sobie od starej belli
immo nad nogami kierowcy komputer nad nogami pasażera :)

Koledzy... opisze wam moja sytuacje. By bylo troche smiesznie. Kto nie chce sie posmiac radze ominac ten tekst. Od pewnego czasu zapala mi sie kontrolka od kluczyka... ale przekrecilem ponownie i bylo ok. Wczoraj jade na stacje tankuje sobie V6 dumnie do pelna ide do kasy place... wszystko pieknie. Stoi za mna stary VW czekajac na dystrybutor... ja wsiadam krece... a ona nic! Facet podchodzi i mowi ... chlopie daj popchamy ja na parking, brat tez taka mial i tez sie psulo... No myslalem ze szlak mnie trafi. Z uwagi na to ze nie woze ze soba zadnych kluczy itp bo jak mialem juz 3 alfy tak nigdy zadna mi nie nawalila to stalem na tej stacji czekajac na kolege. Zjawil sie za pol godziny a bylo juz grubo po 23. Teraz do sedna.

Czytajac posty wiem ze musze wyczyscic styk od tej antenki. Czym to czyscicie? Jakis specjalny preparat albo cos by to juz sie tak "nie brudzilo"?

Ja na szczescie znalazlem u siebie takie cudo do psikania na styki tip. U mnie dostep do tej kostki nie byl zly. Odkrecilem ta "szmatke" i dosc latwo bylo reke wsadzic. Przeczyscilem i wszystko ok!

Amortyzatory
Powrót