[156] Gdzie znajduje sie wariator

Młody 25

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM
Witam:) Koledzy szykuje się do wymiany rozrządu i mam pytanie w którym miejscu znajduje się wariator przy alfie 156 2.0? i jeśli słychać go tylko przy rozruchu na zimnym silniku i słychać go tylko przez ok 2 sekundy to czy go wymieniać czy to jeszcze nie jest popsuty wariator?

Od strony rozrządu on jest i jego nie zobaczysz, jeśli chodzi o wymianę to się nie wypowiadam bo może ci wytrzymać z 2 miechy albo już jutro będzie coraz głośniej się odzywał.

rozumiem kolego a jak się go wymienia?? jak on w ogóle wygląda bo nawet nie wiem a nie mogę nigdzie znaleźć:( Wiesz coś może na ten temat??

Wariator znajduję się na prawo od korka wlewu oleju na wałku ssącym pod plastikową czarną pokrywą silnika. Umiejscowiony między kołem zębatym rozrządu a wałkiem. Temat wymiany wariatora to już wyższa filozofia bo trzeba rozrząd rozpinać, ściągać wałek. potrzebne są specjalne narzędzia typu klucz do wariatora, blokady na wałki, czujnik zegarowy i trochę wiedzy. Zagadnienie z typu "nie próbujcie tego w domu".

O ile blokady i czujnik zegarowy sa bardzo potrzebne do działania tak bez specjalnego klucza do odkrecania wariata mozna sobie poradzic :P
Młody 25 wymieniałeś kiedykolwiek sam rozrzad w jakims aucie?? Czy bedzie to twoj pierwszy taki zabieg??

Amortyzatory
Powrót