[156] Gdzie na kompa??? Wrocław...

• Autor wątku Autor wątku darloss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darloss

Guest
Witam... Jutro wymieniam sondę i przepływke, i tu pytanie, gdzie najlepiej wykasować błędy po wymianie? i czy samo wykasowanie błędów wystarczy???

P.O.Z.D.R.O.
Punkt 16 regulaminu brzmi:
Pisząc o konkretnym modelu, w forach technicznych używaj prefixów przed pytaniem np. [155] Jak wymienić olej?
Ostrzeżenie: 1-3 pktwiecie może ile w aso kosztuja np takie od GTA?
MODERATOR

polecam swoje usługi, a i chętnie sprawdzę nowy przyrząd na tym modelu.
- a model to alfa 156 156 ts 1.6 z 99' tak jak w stopce.
- jesli masz chęć to zapraszam na PW.
- samo kasowanie błędów nie wystarczy, musi być uruchomiona adaptacja do nowych warunków oraz te 200 km.

Re: Gdzie na kompa??? Wrocław...

darloss napisał:
Witam... Jutro wymieniam sondę i przepływke, i tu pytanie, gdzie najlepiej wykasować błędy po wymianie? i czy samo wykasowanie błędów wystarczy???

P.O.Z.D.R.O.

a ja polecam chłopaków z Paprotnej 8 - Irbisserwis , mają tam naprawdę fachowca od kompa

no to chyba numer 1 we Wrocławiu, tylko chyba pracują co drugą sobotę !!

nie widziałem ich w akcji, ale co widziałem to chyba mają examinera smart, a to nie jest graficzny diagnoskop.
Ale fachowcy pełną gębą.

ja widziałem że w BRZEGU DOLNYM jest nijaki Kuriata.to jakas firma.ale w zaprzyjażnionym sklepie w którym kupuje akcesoria mowili mi że on ma jakiegoś kompa że examiner pokaze NULL błędów a on wiecej....nie wiem.poszukajcie np na google cos o nim.postaram sie jutro wrzucic jakies info na temat tego goscia

dane tego warsztatu na paprotnej ( chyba to nie reklama ?? ale dobre warsztaty nalezy promować )

Kod:
[url]www.serwisfiat.pl[/url]

ul. Paprotna 8, boczna żwigrodzkiej

- tel : (0-71) 71- 97-917.
- 602 303 321, szef: 661-431-864  michał

- więcej nie pokaze błędów żaden nawet cudny komputer diagnostyczny , no bo skąd by brał te błędy.
- ale pokaże napewno o wiele więcej parametrów pracy silnika.
przyklad:
examiner smart pokazuje około 15 parametrów pracy w 156 ts
program alfadiag w tej samej zakładce pokazuje około 30.
Nadmiar tych parametrów czasami powoduje to że nie bardzo wiadomo co do czego.
i tak pomiar ilosci powietrza to około 6 parametrów a niektóre z nich bardzo abstarkcyjne, bo do czego jest np. pomiar 51 m3 na godzinę lub pomiar minimalnego przepływu.

bubu321 napisał:
polecam swoje usługi, a i chętnie sprawdzę nowy przyrząd na tym modelu.
- a model to alfa 156 156 ts 1.6 z 99' tak jak w stopce.
- jesli masz chęć to zapraszam na PW.
- samo kasowanie błędów nie wystarczy, musi być uruchomiona adaptacja do nowych warunków oraz te 200 km.

Witam... Pisałem do Ciebie na PW, ale nie chce mi wysłać wiadomości??? jak mozesz to wyślij mi swój nr. tel. na PW...

P.O.Z.D.R.O.

doszły wszystkie PW, alfaholicy.org tak juz ma , dochodzi z opóznieniem.

Re: Gdzie na kompa??? Wrocław...

sedicivalv0le napisał:
darloss napisał:

P.O.Z.D.R.O.

a ja polecam chłopaków z Paprotnej 8 - Irbisserwis , mają tam naprawdę fachowca od kompa

Chłopaków z Paprotnej może kiedyś sprawdzę, ale jak na razie skorzystałem z usług naszego klubowego kolegi BUBU, i również super fachowca od kompa :lol: za co wielkie podziękowania dla niego za pomoc :lol:
ps. i co najważniejsze na Paprotnej nie pracują w niedziele :lol:

P.O.Z.D.R.O.

bubu321 napisał:
doszły wszystkie PW, alfaholicy.org tak juz ma , dochodzi z opóznieniem.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :) , a co do tej przepływki to sprawdzę ten wkład i dam znać na forum, jeśli posiadasz info odnośnie dokładnych oznaczeń wkładu, to napisz, porównam po wyciągnięciu z tym "oryginalnym" które kupiłem...

P.O.Z.D.R.O.

tak jak gdybałem P0340 to czujnik Halla
- co do numeru wkładki przepływomierza to ja mam taką:
F 00C 2G2 044

- chinska jest dawana o numerze
F 00C 2G2 027
- czasami jest także spotykana F 002 2G2 030, tez podróba.
--

--

--

bubu321 napisał:
tak jak gdybałem P0340 to czujnik Halla
- co do numeru wkładki przepływomierza to ja mam taką:
F 00C 2G2 044

- chinska jest dawana o numerze
F 00C 2G2 027
- czasami jest także spotykana F 002 2G2 030, tez podróba.
--
[url=http://img395.imageshack.us/img395/538/p0340ol4.th.jpg]Obrazek[/URL]

--
[url=http://img395.imageshack.us/img395/9697/przeplywomierzdj2.th.jpg]Obrazek[/URL]

--
[url=http://img514.imageshack.us/img514/8872/sondalambdagrzejnik1rc1.th.jpg]Obrazek[/URL]

Czyli czeka mnie wymiana tego czujnika? a jakiś przybliżony koszt wymiany? ale z tego co mówiłeś mogę chyba tak jeździć? od czego tak właściwie jest ten czujnik?

P.O.Z.D.R.O.

Jesli jest uszkodzony czujnik Halla ( czyli czujnik położenia wałka rozrządu zainstalowany obok wałka rzozrządu, dlatego aby go wymienic rozbieramy rozrząd ) to auto zapala, jeżdzi i nie ma żadnego obniżenia mocy !!!.

- jedyny mankament że rozruszk musi kręcić dłużej aby ECU zdeszyfrowało cylinder 1.
- w przypadku sprawnego czujnika Halla deszyfrację cylindra 1 podaje ten czujnik.
- w przypadku awarii czujnika obrotów wału korbowego ECU blokuje tor sterowania zapłonu, wtrysku.
- rozrusznik będzie krecił ale auto nie odpali. ( ten efekt jest wykorzystywany podczas pomiaru kompresji cylindrów).
- co do ceny , to chyba 470 zł na Lwowskiej + rozbiórka rozrządu.

Czujnik halla produkcji włoskiej EPS kupisz już za ok 250 zł - niestety jakość tych czujników jest wątpliwa - ja już wymieniłem dwa takie czujniki i niestety padają po krótkim czasie. Natomiast oryginał boscha jest kosmicznie drogi - ok. 500 zł. Niestety wymiana tego czujnika jest dość pracochłonna, bo trzeba zdemontować cały rozrząd i odkręcić obydwa koła - wtedy dopiero jest do niego dostęp. Więc jeżeli masz do wymiany pasek, napinacz i rolkę to warto od razu to zrobić za jednym zamachem - unikniesz w ten sposób podwójnych kosztów robocizny.

Witam
nadal nie zlokalizowałem przyczyny nie równej pracy, myślałem że poczyszczenie wszystkiego coś da ale widzę że jednak nie:)
Bubu, nie chciało by ci się do mojej balbiny wejść z kompem, oczywiście odpłatnie, ale chciałbym aby ktos kto ma pijecie zajrzał, a niestety pracuje do 18 i za bardzo nie mam jak gdzieś podjechać

Amortyzatory
Powrót