[156 FL] Programowanie kluczyka

jakiej produkcji jest ten BSI, bo jeśli z Marelli to raczej problemu nie ma poprzez odczyt z OBD2....... TMpro2 ma swoje ograniczenia, autor trzyma sie specyfikacji producenta. przykladowo: chcesz dodać dodatkowy klucz ponad limit przewidzany przez producenta auta, to nie dodasz. przyjmuje tyle kluczy ile fabryka dała, mimo tego że w pamięci jest miejsce np. na 8 kluczy. poniżej typy BSi obsługiwane przez program, ostatni procesor 70F3633 to chyba BSI od Giulietty, Fiat Grand Siena, Palio....... PS. do tego programu musi być dedykowany interfejs, tutaj ELM 327 nie sprawdzi się.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Zrzut ekranu jest z IO Terminala, którego też posiadam.Całkiem niezły za niewielką kasę, ale puki co raczkuje w Fiacie (jeszcze mało robi ale ma duży potencjał).
Osobiście do grupy Fiata używam innego sprzętu, większość BSI robi po ODB.

Ostatnia edycja:
W sumie tak sobie myślę...

Pastylka immo raczej się nie zniszczy? Jak daleko od pętli stacyjki ona może być? Musi być tam przez cały czas?

Kupuje dowolny scyzoryk z pilotem.

Kupuje u nas na forum nową obudowę z grotem.

Przekładam płytkę kluczyka, dorabiam grot.

Czy poza ASO ktoś mi doda kluczyk do samochodu? Czy to w ogóle zadziała?

Chodzi mi o otwieranie drzwi i bagażnika z pilota oraz czy jak będzie w aucie drugi kluczyk bądź sama pastylka immo to czy odpali?

Pastylka immo raczej się nie zniszczy? Jak daleko od pętli stacyjki ona może być? Musi być tam przez cały czas?
Jak będziesz się z nią obchodził ostrożnie to nie zniszczysz ;). Musi być jak najbliżej cewki. Transponder jest czytany tylko w chwili włączenia zapłonu

Kupuje dowolny scyzoryk z pilotem.
Kupuje u nas na forum nową obudowę z grotem.
Przekładam płytkę kluczyka, dorabiam grot.
Czy poza ASO ktoś mi doda kluczyk do samochodu? Czy to w ogóle zadziała?

Zadziała, ale do zaprogramowania pilota potrzebny pin i jakiś sprzęt który go dopisze do samochodu. ASO do tego niepotrzebne ;)
No i jeszcze potrzebny będzie nowy transponder, chyba że swój przykleisz do pętli.

Ostatnia edycja:
Czyli mając kartę kodową i niebieski kabelek od VIKENA mogę dodać sobie nowy kluczyk? :)

Nigdy Alfadiaga nie używałem ;)

e:

No ale zaprogramować/skopiować transponder to już nie takie łatwe :(

Ostatnia edycja:
Pilta zakodujesz kabelkiem, do transpondera to potrzebne "troszkę" droższe zabawki

Edit.
Właśnie ściągnąłem demo AlfaODB i jest tu funkcja kodowania immo. Czy działa na 100% to nie wiem bo nie używam tego programu.

Ostatnia edycja:
To aż zbyt piękne się wydaje :P

W okolicach KrK chyba tylko w Katowicach gość dorabia klucz bez pilota z kopiowaniem? immo za 250zł.

I później wystarczy mieć kartę kodową i samemu mogę ten używany pilot do swojego auta zakodować? Ewentualnie jak ktos nie ma karty kodowej to około 220zł w każdym ASO na poczekaniu.

- alfaobd programuje klucze w 156 oraz w 147, sprawdzone.
- tylko musi być pin oraz pełna wersja oprogramowania.
- jak na razie ma tylko problemy z kluczami od Giulietty.

- alfaobd programuje klucze w 156 oraz w 147, sprawdzone.
- tylko musi być pin oraz pełna wersja oprogramowania.
- jak na razie ma tylko problemy z kluczami od Giulietty.

Uściślijmy - co oznacza klucze? Dodaje pilota i immo? czy tylko pilota?

Dodanie pilota do centralnego zamka. Jak kupie pilot i dodam to się pochwalę efektem.

Imo to prawie że oddzielna bajka. Tu skolnowanie pastylki z dorobieniem grotu od 250zł ja znalazłem. Co ciekawe a sama osoba twierdzi że nawet ASO nie doda używanego pilota do centralki :P

Jeżeli już w temacie.
Mam kabel, mam program i kluczyk z elektroniką.
Potrzebuje zaprogramować jedynie pilot.
Tylko, że kupiłem pilot z diodą
o takiego typu. http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-166-kluczyk-pilot-elektronika-i3595131214.html
Natomiast w oryginale mam pilot taki
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-147-kluczyk-2-p-i3553873601.html
Bez diody.
Auto to 156 FL z 2004 roku.
Przechodzę przez całą procedurę dodawania pilota, jednak ten sam nie działa.
Raz usunąłem ? nie pamiętam jak, oryginalny pilot i ten dałem radę normalnie samemu zakodować.
No i pytanie brzmi - czy te piloty różnią się elektroniką ? Czy ta w pilocie który kupiłem jest po prostu uszkodzona ?
Kod Pin oczywiście posiadam.

Używanego pilota z Alfy 156 po lifcie nie dopiszesz. Trzeba wymienić jeden układ w pilocie i wtedy się da. Ale do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt.

po przeczytaniu tego tematu zaczołem sie zastanawiam bo rownierz moja ar posiada tylko jeden kluczyk i brak karty kodów wiec zadzwoniłem do salonu AR do katowic i do krakowa i dowiedziałem sie wyrobienia karty kodów i 2giego kluczyka to jest koszt 1070zł karte kodów mam w ciagu godziny a nowy kluczyk w ciagu 3dni :)

Jeżeli ktoś nie boi się kradzieży może transporder przymocować na pierścieniu w stacyjce i dorobić kluczyk za 30-50zł.

Przydałoby się żeby ktoś kto ma taką wiedzę rzetelnie podsumował co jest potrzebne:
mam tylko 1 kluczyk bez pilota do 156FL z 2005... co mi potrzebne żebym mógł zaprogramować klucz z pilotem?

Amortyzatory
Powrót