[156] Elektryczne tylne szyby

Siekier

Nowy
Auto
AR 156 1,8TS
Tak aby oczywiscie dzialaly zarowno sterowane z tylnej kanapy jak i z panelu zbiorczego kierowcy.. Przpominalm tylko ze jest tam rowniez taka blokada uniemozliwjajaca otwieranie dzieciom szyb z tylu... :)
Tak wiec czy da sie to podlaczyc tak zeby to wszystko dzialalo jak nalezy?

pewnie ze sie da tylko trzeba dostac przyciski,silowniki, tapicerke i przydaly by sie tez kable od 156 co ma elektryczne tylnie szyby.

to tapicerke rowniez nalezy zmienic..? a nie ma przypadkiem juz przeciagnietych kabli.?

Wypadało by wymienić boczki drzwi- tapicerke, chyba że ktoś chce zostawić dziury po korbkach, albo je jakoś mało gustownie zaślepić.

co do kabli to nie wiem nie posiadam 156 ale tapicera 100 % chyba ze ktos sobie obije na nowo

No niestety kabelki trzeba sobie doprowadzić :cry: włoskie oszczędności :P

Zalozenie jest takie ze wsystko bedzie tzn przyciski na przod plus ta duza konsolka w drzwiach kierowcy, oczywiscie silowniki rowniez - kwestia tylko taka czy technicznie wszystko bedzie dzialac?

blacha w drzwiach moze nie miec otworow ma zamocowanie prowadnic z elektryka

Ale z tego co sie rozgladalem mechanizm elektryczny nie rozni sie bardzo od recznego. Jest tylko silnik dolozony ktory raczej nie koliduje z blacha. Co do dziór to nie zmienial bym calych tapicerek, mozna kupic zaslepki i wyglada to schludnie. A jak sprawa wyglada z tymi przewodami..? Z obydwuch trzeba ciagnac przewody do drzwi od kierowcy..?

Alfalotnik napisał:
Ale z tego co sie rozgladalem mechanizm elektryczny nie rozni sie bardzo od recznego. Jest tylko silnik dolozony ktory raczej nie koliduje z blacha. Co do dziór to nie zmienial bym calych tapicerek, mozna kupic zaslepki i wyglada to schludnie. A jak sprawa wyglada z tymi przewodami..? Z obydwuch trzeba ciagnac przewody do drzwi od kierowcy..?

witam!!!jeśli kupisz wszystkie podzespoły oryginalne to napewno będą pasować bez żadnych przeróbek. :wink:
najwięcej zabawy będzie z przeciągnięciem przewodów,z obu tylnych drzwi. ;//

przerabiałem ten temat w moim poprzednim samochodzie(opel vectra A)

miałem dużo trudniej bo montowałem we wszystkich czterech drzwiach elektrykę 8)))

kupiłem na giełdzie oryginalne siłowniki z wiązkami do drzwi i przyciskami tylko do tylnych drzwi. :DDD
całą instalację i adaptację przycisków (na przód wykorzystałem z volvo V40)robiłem sam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

boczki na drzwi zostały te same(miałem jasną tapicerkę i ciężko było coś znaleźć w takim kolorze i dobrym stanie),dokupiłem tylko w serwisie do tylnych plastiki z otworami na przyciski.natomiast w otwory po korbkach dorobiłem odpowiednie zaślepki i polakierowałem na kolor tapicerki.wyglądało to naprawdę przyzwoicie :>>

jednak do alfy proponowałbym kupić drugie tylne boczki bez otworów na korbki.można znaleźć odpowiednie i to za grosze (np.z anglików) :idea:

miałem z tym sporo zabawy,ale wszystko było zrobione jak oryginał i tak samo działało :!:

dla dobrego elektryka to dzień roboty i wszystko będzie działać. :lol:

P.S. jeśli mi coś takiego wpadnie w ręce też założę do swojej. :twisted:

pozdrawiam!!!
andrzej

Re: Elektryczne tylne szyby

Siekier napisał:
Tak aby oczywiscie dzialaly zarowno sterowane z tylnej kanapy jak i z panelu zbiorczego kierowcy.. Przpominalm tylko ze jest tam rowniez taka blokada uniemozliwjajaca otwieranie dzieciom szyb z tylu... :)
Tak wiec czy da sie to podlaczyc tak zeby to wszystko dzialalo jak nalezy?

Obawiam się że teraz to już nie masz wyjścia :mrgreen:

ile przewod musi miec zyl..? 3 wystarcza czy musi miec wiecej..? chodzi mi o tylne drzwi.

Alfalotnik napisał:
ile przewod musi miec zyl..? 3 wystarcza czy musi miec wiecej..? chodzi mi o tylne drzwi.

trzy to napewno,a być może i cztery lub pięć... :?:

u mnie w pracy stoi alfa 159,ma elektrykę też z tyłu. :>>
jutro sprawdzę dla porównania i dam znać. :wink:
bo możliwe że konstrukcja i instalacja są podobne. :mrgreen:

ja tez planuje dolozyc elektryke z tylu, ale chyba pojde troche na latwizne i sterowac nimi bedzie mogl jedynie kierowca

A moze ktos wie czy beda pasowaly te wiązki (tudziez kable) od Anglika??
Bo sa dwie sprzeczne opinie na ten temat.... A faktem jest ze dostac takie kable z wersji europejskiej graniczy z cudem - 99% rozbitkow na czesci to angliki... :(

Siekier napisał:
A moze ktos wie czy beda pasowaly te wiązki (tudziez kable) od Anglika??
Bo sa dwie sprzeczne opinie na ten temat.... A faktem jest ze dostac takie kable z wersji europejskiej graniczy z cudem - 99% rozbitkow na czesci to angliki... :(

ja sobie dołożyłem. Kable są przeciągnięte, jest przekaźnik. Potrzeba tylko wiązek do drzwi, najlepiej do trzech, ale ostatecznie wystarczy ci wiązka kierowcy i jedna tylna. Od anglika może być, ale uważaj bo są różne (z zilonymi i czarnymi wtyczkami) - jak kupisz złe to czeka cie przekładanie pinów i lutowanie. Tapicerka zbędna, otwory zaślepiłem gwizdkami takimi.
Z innych rzeczy (poza siłownikami i przyciskami) potrzebne będą ci na pewno 2 śruby M6 z podkładką, nożyk do cięcia tapicerki na przycisk z przodu, otwornica do montażu gwizdków i duuużo czasu.
Schematy są w DTE, z tego co pamietam tylko jeden kolor mi się nie zgadzał.

Kali_33 napisał:
Od anglika może być, ale uważaj bo są różne (z zilonymi i czarnymi wtyczkami) - jak kupisz złe to czeka cie przekładanie pinów i lutowanie.

To ktore mam brac - zielone czy czarne? :)
A masz moze jakies foto z tej operacji??

Siekier napisał:
To ktore mam brac - zielone czy czarne? :)
A masz moze jakies foto z tej operacji??

takie jak masz, czyli pewnie czarne. Jak kupisz z anglika to posprawdzaj z DTE czy kolejność pinów się zgadza (z tyłu na wtyczce będą ponumerowane). No i na wszelki wypadek sprawdź w wiązce np. z tyłu ile masz kabli bo może się okazać że księgowy zaoszczędził. U mnie np. wg epera powinny być wszystkie kable nawet w drzwiach, a okazała się lipa - numeru na wiązce wyciągniętej z drzwi jak się okazało nie było w eperze...
Fotek nie mam bo robota prosta parę śrubek tylko trzeba umieć odkręcić :)

Amortyzatory
Powrót