[156] Drążek zmiany biegów nie wraca w pozycję neutral

• Autor wątku Autor wątku 0czko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

0czko

Guest
Witam

mój problem jest taki, że drążek przy zmianie z 1, 2 i 5 nie wraca na środek, przez co muszę "szukać" kolejnego przełożenia. standardowo popychałem drążek z 2 na 3, a teraz jeżeli tak zrobię to wraca do 1 biegu. Ściągnąłem mieszek i w zasadzie trudno powiedzieć co zatrzymuje ruch. Na zdjęciu widać kuliste łożysko wykonane z plastiku oraz z prawej strony blaszka, która przekazuje ruch drążka w lewo lub prawo, odpowiednio podnosząc się lub opadając. Pytanie jest takie:
Czy ktoś z Was próbował ww elementy przesmarować np. WD40?, czy może jakiś element należy wymienić, jeżeli tak, to czy wymiana jest możliwa do przeprowadzenia z góry (kabiny)?

pozdrawiam
Marek

Załączniki

• drążek.jpg
    drążek.jpg
    102 KB · Wyświetleń: 2,752
z góry chyba nie da rady - trzeba pod autko włazić jeżeli się nie mylę

dzisiaj oczyściłem łożysko kulowe na tyle na ile się dało oraz przesmarowałem wszystkie ruchome elementy C34 - białym smarem w sprayu. Jak na razie skrzynia pracuje poprawnie, zobaczymy na ile zda to egzamin na dłuższą metę.
Jeżeli ktoś przeglądający ten post wie jak rozebrać to plastikowe kuliste łożysko, fajnie byłoby jakby opisał, bo podejrzewam, że część piankowych wiórków dostała się głębiej (mam wrażenie,że prósząca się piankowa osłona dostaje się do łożyska) i problem może za jakiś czas powrócić.

Sprawa jest oczywista, co do Wd-40 to kup go ze 2 litry wlej cały a i tak ci to nie pomorze
Musisz cały mechanizm wyciągnąć, rozebrać, wtedy zobaczysz czy ten problem skonczy sie na zalozeniu z powrotem spręzyny za to odpowiedzialnej czy też bd musiał kupic zestaw naprawczy i to zrobić

U mnie pomaga (doraźnie niestety, ale wyraźnie jest lepiej) smarowanie wodzików. Wyjąłem akumulator i dostałem się do tej "głowicy" przy skrzyni. Wlałem do pancerzyków ile wlazło wd40. Było super przez miesiąc. Zabiorę się chyba za wymianę tego.

Amortyzatory
Powrót