• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

156 - coś żre prąd na postoju

To zmienia postać rzeczy.
330 mA, czyli 0,33 A rozładuje całkowicie aku w kilka dni, a mocno osłabi już po 1 dobie.
Taki pobór prądu odpowiada żarówce o mocy 4 W.

No właśnie.

Wychodzi na to że po błędnym podłączeniu radia "dolałem oliwy do ognia".
Zwiększyłem nim pobór prądu na postoju z 200 do 320 mA co spowodowało szybsze rozładowanie aku.

Problem radia uważam za rozwiązany, jutro rano podłącze go jak należy, ale zostaje jeszcze problem związany ze światłami, czyli pobór prądu w wysokości 200 mA.

Jak wcześniej pisałem po wyciągnięciu bezpiecznika nr 6 pobór spadł niemal do zera. Bezpiecznik ten wg instrukcji odpowiedzialny jest za kilka światełek w oświetleniu pojazdu.

I tutaj przypomniała mi się kolejna wskazówka: Kiedy auto ma włączony zapłon i wyłączone światła świeci się kontrolka "spalonej żarówki w oświetleniu", po włączeniu świateł kontrolka gaśnie i niby wszystko jest OK, przy uruchomionym silniku i wyłączonych światłach kontrolka ta pomruguje, gaśnie, znów się zapala itp.

Czy taką sytuacje może powodować jakieś zwarcie, przebicie czy coś w tym stylu?

Chyba faktycznie coś namieszałem z pomiarami, czerwony kabelek w mierniku miałem chyba wtedy wpięty w 10 A, a miernik ustawiony na 200 m. W każdym razie, kiedy miernik był tak podpięty i ustawiony na 10 A wynik wychodził 0,33 czyli o ile dobrze kojarzę pobór prądu wynosił 330 mA.

Jednym z problemów będzie napewno radio które ciągnie ok 120 mA. Poczytałem właśnie na innych forach że Alpine'y tak mają jak się je podłączy "na stałe" do aku i należy zasilanie puścić przez stacyjkę. Niestety wtedy gra tylko przy włączonym zapłonie.

Pozostałe ~200 mA to bedzie coś ze światłami, tak więc za radą kolegi marek230482, spróbuję jeszcze jutro rano coś pogrzegać w aucie.

Ja mialem podobny problem i tez reklamowalem akumulator,myslalem tez ze moze regulator napiecia,ze to alternator a jednak okazalo sie radio i to wlasnie Alpine.Alpine musi byc podlaczone pod stacyjke bo pamiec tego radia bedzie zzerala prad.Troche wnerwiajace jest to ze za kazdym razem trzeba po wlaczeniu silnika programowac stacje ale ja slucham tylko jednej tak wiec nie ma z tym az tak duzego problemu.

Troche wnerwiajace jest to ze za kazdym razem trzeba po wlaczeniu silnika programowac stacje
kolego, da sie zrobić żeby aku trzymało a JAKIEKOLWIEK radio zapamiętywało stacje.
prawdopodobnie żółty i czerwony przewód wychodzący z radia masz połączone razem i podpięte pod 12V po stacyjce, trzeba je rozłączyć i podłączyć
czerwony-czerwony
żółty-żółty
jeżeli nie pomoże to podłączasz
czerwony-żółty
żółty-czerwony
MUSI DZIAŁAĆ
uzupełnij profil, bo jak mieszkasz gdzieś blisko to mogę Ci to zrobić

Może spróbuj podłączyć radio w ten sposób, że kabel od popdtrzymania programów i zegara będzie zasilony cały czas, a na kabel zasilający radio daj wyłącznik i umieść go np. gdzieś pod kierownicą lub w innym dowolnym miejscu.
Wtedy będziesz mógł słuchać radia nawet przy wyłączonym silniku i nie będzie konieczności każdorazowego programowania radia.
Być może w tym radiu podtrzymanie programów pobiera znikome ilości prądu i wystarczy tylko zrobić przerwę na kablu zasilającym, przez który idzie większy prąd, nawet gdy radio jest wyłączone. Podobno niektóre radia tak mają.

Alpine

Panowie, co do radia to sprawa wygląda następująco:

Ja podłączyłem źle bo pomyślałem że skoro są czerwone i żółte to czerwony do czerwonego a żółty do żółtego.
Efektem tego było to że radio cały czas było włączone i ciągnęło dodatkowe 120 mA (poza światłami) co w bardzo krótkim czasie wyssało akumulator, a podtrzymanie pamięci szło przez stacyjkę.

Wczoraj czytałem na ten temat na innych forach i wychodzi na to że radio ma być podłączone odwrotnie czyli czerwony z żółtym i żółty z czerwonym. Wtedy podtrzymanie pamięci mamy podłączone na stałe do aku, a zasilanie idzie przez stacyjkę. Zdanie które się często pojawiało to "niestety Alpine'y tak mają".

Nawet w instrukcji radia znalazłem takie zdanie (które wcześniej jakoś przeoczyłem):

"Urządzenie lub wyświetlacz nie działa.
- Jeżeli radioodtwarzacz podłączony jest w sposób zgodny z
instrukcjami, przy wyłączonym zapłonie urządzenie nie będzie pracowało."

No, a teraz trzeba powoli kończyć kawkę i brać się za grzebanie w aucie :)

No i okazało się że nie tak do końca wystarczyło zamienić czerwony z żółtym aby było OK.

Najpierw sprawdziłem jak wygląda z zasilaniem. Na wyłączonym zapłonie sprawdzam czerwony kabelek - jest napięcie (czyli to ten bezpośredni od akumulatora), sprawdzam żółty i ...
też jest napięcie !

Na obu kablach pomimo wyłączonego zapłonu było zasilanie. Tak więc zamiana czerwonego z żóltym nic nie dawała.

Musiałem na kostce z auta szukać które gniazdo jest odcinane przez stacyjkę, znalazłem, następnie musiałem przełożyć blaszkę w kostce radia tak aby odpowiadała temu gniazdu w kostce auta i dopiero wtedy zadziałało jak należy.

Tak że sprawdźcie sobie na początek czy z auta zasilanie wychodzi jak należy.

Co do drugiej sprawy poboru prądu przez światła ustaliłem tylko tyle:
Włożona żarówka pozycyjne-STOP prawa, pobór prądu 220-230 mA
Wyciągnięta żarówka pozycyjne-STOP prawa, pobór prądu 20-30 mA

Wymieniałem żarówkę na inne + dokupiłem nową, wynik bez zmian.

napisałem dobrze
miernik do klem i przy odpalaniu nie powinno spaść poniżej 9.5V
wiem że PO ODPALENIU powinno być w okolicy 14 V

źle zrozumiałem twojego posta tzn że takie napięcie powinno być podczas kręcenia rozrusznikiem:D

Przeczytaj mój post wyżej o licznikach to będziesz miał winowajce. Jeśli masz możliwość to zamień na chwile obrotomierz z jakiejś innej alfy i sprawdź czy pomogło...

W zegarach, a dokładniej na płytce obrotomierza jest właśnie sterownik świateł, który powoduje np. żarzenie się tylnej pozycji. Pomaga wymiana pewnego tranzystora w tym układzie.
I sądzę, że jest to również problem autora tego tematu

Nie wiem jak mogłem przeoczyć tego posta.

Dokładnie mam wszystkie objawy o których pisał wcześniej Kolega markow_1979.
Teraz zauważyłem że faktycznie żarzy się postojówka po wyłączeniu auta.

Jak to można naprawić? Czy pozostaje mi wymiana obrotomierza?

Nie ukrywam że szkoda mi trochę ponad 5 stów na nowy Obr. w ASO :( , tym bardziej że mam czarne zegary i nie jest zbyt łatwo znaleźć dokładnie takie jak potrzebuję na rynku częsci używanych.

Ostatnia edycja:
w ostateczności zawsze można przełożyć czarną tarcze do nowego obrotomierza

W zegarach, a dokładniej na płytce obrotomierza jest właśnie sterownik świateł, który powoduje np. żarzenie się tylnej pozycji. Pomaga wymiana pewnego tranzystora w tym układzie.
I sądzę, że jest to również problem autora tego tematu

Pozostaje czekać aż kolega powie coś więcej na ten temat :)

Auto odwiedziło dziś elektryka, cała instalacja jest OK, potwierdzone że problem jest w płytce obrotomierza. W związku z tym że nie udało się naprawić nic nie zapłaciłem :).

Wg sprawdzającego, najprawdopodobniej problemem jest jeden z (z tego co widzę z trzech) układów VND810M, że niby któryś z nich jest jakby nadpalony czy coś.
Ja czegoś takiego nie widzę.
Kolega Kazzzek wcześniej pisał że wymiana jednego z tranzystorów załatwia sprawę, pytanie którego?

Oto płytka:
166.jpg

Ja osobiście zastanawiam się czy nie zacząć od jej wyczyszczenia.

PS. To czarno-czerwone po prawej pod płytką, to rękojeść śrubokręta który podłożyłem żeby układzik nie wywrócił mi się jak robię fotę ;)

To jest najprawdopodobniej to co elektryk uznał za uszkodzony układ:

167.jpg

A to obszar który zastanowił dziś mnie:

168.jpg

I teraz pytanie - czym wyczyścić nalot aby nie uszkodzić obwodów?

Ostatnia edycja:
Dziwnie wygląda ten brązowy nalot, niekoniecznie jest to skutkiem "spalonego" układu.

Pierwsza sprawa - wilgoć - bywa iż PCB nie są dobrze wyczyszczone z topnika, innych zanieczyszczeń chemicznych z procesu produkcji - bywało iż topnik reagował z wilgocią o którą w aucie nie trudno i przeżerał struktury połączeń logicznych na PCB, także punkty lutowania układów scalonych.

Druga sprawa - uszkodzenie układu scalonego (zdarza się) lub któregoś z elementów dyskretnych - tranzystor, cewka etc. Te jest najłatwiej wymienić, można przy okazji wymienić kondensatory które ulegają starzeniu, poprawić luty, skorodowane ścieżki.

Chcesz wyczyścić - bardzo miękka szczoteczka do zębów, ręcznik papierowy, sucha szmatka. Preparat - Kontakt S - psikamy bezpośrednio na styki, odkryte ścieżki, punkty lutowania (lub na szczoteczkę), delikatnie czyścimy, powtarzamy jeśli zaśniedziałe, skorodowane elementy nie odzyskają swojego wyglądu. Delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym resztki płynu, rozpuszczone zacieki. Preparat - Kontakt U - psikamy na szmatkę lub bezpośrednio na czyszczone wcześniej elementy - przecieramy delikatnie szmateczką, powtarzamy aż usuniemy wszelkie zanieczyszczenia z poprzedniego czyszczenia Kontaktem S. Generalnie Kontakt U da się zastąpić bardzo czystym, przeznaczonym do elektroniki alkoholem izopropylowym. Możemy na koniec przedmuchać powierzchnie czyszczone PCB sprężonym powietrzem w spray'u zamiast przecierać do sucha szmatką.

Kontakt U oraz Kontakt S jest w małych opakowaniach 60 ml jak i roboczych 400 ml. 60 ml za obydwa pojemniki powinieneś zapłacić w granicach 14 PLN.

Szkoda, że nie jesteś z rejonów Kielc, wziąłbym Ci tę PCB na warsztat :)

Ostatnia edycja:
Witaj
Z tym tranzystorem to trochę sie zapędziłem. Po prostu już nie pamietam o co tam biegało.
Tu masz datascheet:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/a/0sxgxpfdq0aew5fzc4u4pkh8p3yy.pdf

Układ ten jest sterownikiem oświetlenia i to on ma przebicie powodujące żarzenie się postojówki czyli rozładowywanie akumulatora

a Tu instrukcja naprawy: [niestety fotki juz wygasły]
http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=39108
i troche do poczytania:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147-156-and-gt/157629-156-rev-counter-issue.html

Chyba to wszystko wyjaśnia ;)

p.s. z tego co widzę układ VND810M jest raczej cięzko dostać ale da rade zaadaptować vnd10bsp wystarczy porównać piny [zresztą elektryk na pewno to ogranie]
Np tu idzie je dostać:
http://vnd10bsp-e.katalog-tme.pl/

Ostatnia edycja:
zjedzony prąd w 147

Witam,
mam podobny problem, objawil sie tym, ze moja alfa zdechla po kilkudniowym postoju. Pojechalem do serwisu, okazalo sie, ze: nie wlacza mi sie 1 bieg wentylatora, nie wlacza sie klimatyzacja (na pewno jest szczelna i naladowana), swieci mi sie dioda od poduszek powietrznych :/ Niestety sam nie bardzo mam czas zajac sie tym problemem wiec pytanie moje brzmi: "Czy mozecie polecic jakiegos dobrego elektryka we Wroclawiu, ktory szybko sobie poradzi z tymi problemami???" Bardziej denerwujace od tych "niedzialajacych" rzeczy jest fakt, ze idzie zima, a z nia moge sie ktoregos pieknego ranka zdziwic, gdy moje auto rano nawet nie zakreci:/ (mysle, ze problem traconego pradu i tych bledow jest ze soba powiazany, jezli nie to wyprowadzcie mnie z bledu)
z gory dziekuje ;)

kolego, w wrocławiu macie spoty co jakiś czas, odezwij się na Twoim forum regionalnym, może ktoś weźmie lapka.

Witam ponownie.

Teraz szukam obrotomierza a w zasadzie zależy mi na samej płytce. Niby można dostać układy VND810M, ale trzeba kupić co najmniej pięć, potem bawić się w lutowanie itd. itp.

Jest kilka ofert na Allegro ale chciałbym się upewnić:

Czy wszystkie obrotomierze do JTD mają to samo wnętrze? Czy np. jak zamówię taki od 2,4 to będzie pasował? Na co ewentualnie patrzeć podczas poszukiwań.

Zapytam u swoich doatawców. Czasem jak czegoś mi brakuje ratują mnie darmowymi próbkami :D Ja już swoje przeszedłem z próbami kupna scalaków na sztuki, czasem warto przeglądać Allegro, kilka razy trafiłem niezłe okazje :)

Amortyzatory
Powrót