[156] Chłodnica oraz termostat

piotr_alex

Nowy
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Witam!
Dziś byłem na wymianie rozrządu w ASO i mechanik zauważył w 2 miejscach pęknięcia chłodnicy a pod nimi mokro, stwierdził że do wymiany jest chłodnica, spuścił trochę "płynu" który widać na fotce niżej, powiedział że ktoś nie miał litości i wlał wodę z uszczelniaczem w proszku, pytał o ogrzewanie które działa dobrze co go zdziwiło, próbował odpowietrzać układ ale nie udało się, silnik pochodził z 15 min gazowany a wskazówka od temp. nie drgnęła więcej niż za środkową kreskę czyli ok 70C. Nie zauważyłem żeby zbytnio ubywało tego pseudo płynu. Czy w takim razie mam wymieniać termostat o którym widziałem głośno na forum oraz chłodnicę? jak jest z płukaniem układu na czym to polega? [center:8540fa43c9]
H.jpg
[/center:8540fa43c9][/center]

[156] Witaj

wymieniaj i to szybko znaczy się chłodnice ja miałem podobnie ale umnie grzał się ale tylko na wysokich obrotach różni "mechanicy" z tego forum też opowiadali niestwożone żeczy łącznie z uszczelką pod głowicą ja zaczałem niestety od tzw dupy strony i chłodnice (przyczyne mego upodlenia obiekt mojej zemsty) wymieniłem na końcu a co do płynu to w chłodnicy jest go niewiele najwięcej w bloku proponuje następujące kroki :
1 chłodnice wymienić
2 kupić 4 l koncentratu płynu chłodzącego
3 wypłukać czystą wodą!!!!!!! układ w jeden końiec szlauch a drugi koniec w kierunku chin>>>>>>>
4 zmątowac do kupy zalać koncentrat sprawdzić na aerometrze krzepliwość !!!!!!! jak za niska niestety upuścić ciecz z chłodnicy w to miejsce dolac koncentratu i jak wyżej do punktu krzepnięcia żądanego np -25c

ta krytykujesz ,,mechaników,, z forum a sam radzisz koledze aby zrobił plyn na - 25 st rada wręć rewelacyjna :shock: a tak przy okazji nie czepiam sie jakiś blachych blędów ale te które ty robisz są bykami jakich mało / ortografia/ :evil:

Amortyzatory
Powrót