[156] carbon w 156

• Autor wątku Autor wątku Pio84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Pio84

Nowy
Postanowilem cos zrobic z brzydkimi uchwytami w drzwiach
wyszlo cos takiego...

i jak sie podoba ???
oczywiscie w tylnych drzwiach jest tak samo...

Jak dla mnie calkiem niezle. Jak to zobiles? Mozesz troche opisac?

sprawa barodz prosta
potrzebna jest folia , opalarka lub suszarka do wlosow
cos do odtluszczania i ostry nozyk do tapet lub skalpel

wymontowalem
odtlusiclem
folie dopasowalem przy pomocy suszarki podgrzewajac ja i naciagajac odpowiednio
potem przycialem nadmiar i zamontowalem w aucie :D

ot cala filozofia :d

i jeszcze zrbilem sobie pas aby chroniz zderzak z tylu bo sie rysuje przy zaladunku

Ostatnia edycja:
fajne!
ja tam mam zasade ze wszystko ma byc seria.
ale jesli bym nie mial..
a powiedz; to nie jest wloknopodobne, czyli folia jakas , nie? tylko zywe wlokno weglowe?
jesli folia - to cofam wszystko od poczatku poczawszy od "fajne!"
jesli prawdziwe wlokno - nie trzeba tego utwardzac jakos? jakas zywica czy cos?
bo jesli zostawisz niezabezpieczone wlokno to na moje to sie bedzie strzepic jakos po jakims czasie, prawda?

no takie wolne mysli

no całkiem fajnie tylko czy nie będzie się odklejać podczas łapania i zamykania drzwi, rozumiesz ktoś zahaczy, podwinie się i ... ja tą samą folią zrobiłem u siebie słupki, czarna folia była już nieco zmęczona więc ją usunąłem i nałożyłem nową - więcej w dziale zrób to sam ;) na wiosnę zrobię też tą folią aluminiowe uchwyty lusterek bo mam już dość ciągłego ich malowania...

Efekt całkiem przyzwoity. Na pewno trwalsza byłaby hydrografika, jednak tego samemu wykonać się nie da. Też się nad czymś podobnym zastanawiam.

A możesz podać jakiegoś linka do folii jakiej używałeś w tych modyfikacjach, coś o kosztach itp.

Kolego a jak powycinałeś ta folie na tych uchwytach? równo Ci to wyszło? Opisz dokladnie

folia jak się nie mylę to 3M DI-NOC na allegro arkusz 30x50 25,- folia ma super teksturę, wyczywalną podczas dotyku tak jakby była pleciona, prócz tego fajnie się mieni pod wpływem światła - przynajmniej ja mam taką na słupkach - po fotkach twierdzę, że to właśnie ta folia...

Na alledrogo też można kupić folię do hydrografiki oraz aktywator, ale raczej wizja nanoszenia grafiki na jakąś cześć w wannie mnie nie przekonuje, no ale kto wie - świat idzie do przodu :)

A orientujecie się czy na śląsku dałoby się gdzieś pokryć dach włóknem węglowym i jaki by był to koszty?
Bo mam go strasznie podrapany, i mam maly odprysk od kamienia który się wybrzuszył (rdza).

No powiem że ładna robota autora wątku! Na wiosnę to może w swojej 166 zrobię lusterka,konsolę środkową i słupki w drzwiach.Ale muszę trochę poprzeglądać takie właśnie wątki,żeby coś więcej się dowiedzieć żeby nie spieprzyć sprawy?!
Generalnie czy to trudne jest?

Ostatnia edycja:

Ogólnie naklejanie folii trudne nie jest. Trzeba pamiętać o wcześniejszym wyczyszczeniu i odtłuszczeniu powierzchni żeby folia się dobrze trzymała. Opalarka się przydaje ale nawet zastosowanie starej suszarki zazwyczaj wystarcza żeby wszystkie zagięcia wyrównać.

Najlepiej jeśli jeszcze nigdy się tego nie robiło wybrać sobie coś na co da się nakleić folię o dość nieregularnych kształtach i popróbować. Praktyka czyni mistrza :)

Ogólnie naklejanie folii trudne nie jest. Trzeba pamiętać o wcześniejszym wyczyszczeniu i odtłuszczeniu powierzchni żeby folia się dobrze trzymała. Opalarka się przydaje ale nawet zastosowanie starej suszarki zazwyczaj wystarcza żeby wszystkie zagięcia wyrównać.

Najlepiej jeśli jeszcze nigdy się tego nie robiło wybrać sobie coś na co da się nakleić folię o dość nieregularnych kształtach i popróbować. Praktyka czyni mistrza :)

Dzięki! Będę próbował aż do skutku! ;)

no całkiem fajnie tylko czy nie będzie się odklejać podczas łapania i zamykania drzwi, rozumiesz ktoś zahaczy, podwinie się i ... ja tą samą folią zrobiłem u siebie słupki, czarna folia była już nieco zmęczona więc ją usunąłem i nałożyłem nową - więcej w dziale zrób to sam ;) na wiosnę zrobię też tą folią aluminiowe uchwyty lusterek bo mam już dość ciągłego ich malowania...

nie odkleja sie :) testowalem to na obudowie telefony. wyjmowanie z kieszeni przesowanie po biurku i nic... znosi to dzielnie
ta folia jest dosc gruba i latwo sie nie poddaje

---------- Post dodany o godzinie 10:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:45 ----------

Efekt całkiem przyzwoity. Na pewno trwalsza byłaby hydrografika, jednak tego samemu wykonać się nie da. Też się nad czymś podobnym zastanawiam.

A możesz podać jakiegoś linka do folii jakiej używałeś w tych modyfikacjach, coś o kosztach itp.

folia 3M DI-NOC Carbon Black ( sa rozne odcienie) na allegr jest tego duzo...

---------- Post dodany o godzinie 10:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:47 ----------

No powiem że ładna robota autora wątku! Na wiosnę to może w swojej 166 zrobię lusterka,konsolę środkową i słupki w drzwiach.Ale muszę trochę poprzeglądać takie właśnie wątki,żeby coś więcej się dowiedzieć żeby nie spieprzyć sprawy?!

w zasadzie to trudne nie jest
te akurat elementy sa dosc latwe do wykonania
ja w wolnej chwili chce sprobowac zrobic obudowy lusterek ( zawsze to taniej niz malowanie podrapanych )

---------- Post dodany o godzinie 10:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:49 ----------

jasne ze trwalsza ,ale:
- droższa...
- nie da sie zrobic tego samemu
- brak satysfakcji ze zrobiło sie cos samemu

wiesz to jak z kazdymi zmianami w aucie
mozna majac kase isc polozyc na stole w firmie tuningowej i powiedziec zrobcie tak i tak
fajnie ... profi... ale przeciez nie o to w tym chodzi...
głownie chodzilo mi o zmiane zniczocnych uchwytów ( cel osiągniety) , poprawe estetyki ( cel osiagniety) , zrobienie tego samemu za nnie duza kase ( cel osiagniety)

To jeszcze też sie tu pochwalę. Do kompletu zrobię za jakiś czas słupki i tylną klamkę. Jutro zrobie fotki na aucie.

Folia 3M Di-Noc Carbon Black.

Załączniki

• lusterka.jpg
    lusterka.jpg
    145.1 KB · Wyświetleń: 1,803
hohohohohohohohohohoho no nieźle - BRAWO !!!

Amortyzatory
Powrót