[156] Brak mocy 1,9 jtd

• Autor wątku Autor wątku Arek 146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
A

Arek 146

Guest
Może ktoś podpowie co może byc przyczyną słabych osiągów w Lancii Lybrze 1,9 JTD 105KM. Mój ojciec ma takie auto od roku, jak je kupił było strasznie mułowate (18s. do setki).
Podpięcie pod kompa nic nie wykazało, zaślepienie EGR też nic nie dało. Wymieniliśmy z ojcem przepływomierz na oryginalny boscha i to dało poprawę (15s do setki), ale to nadal nie jest to co ma byc. Auto odpala bez problemu, filtr paliwa też jest nowy, przyspiesza równomiernie, nie dymi nagminnie. Co to może jeszcze byc?. Spalanie też jest w normie.

Re: Brak mocy 1,9 jtd

A podłączaliście się pod kompa?

Możliwe przyczyny: zapchany katalizator , zapchany intercooler , i najgorsze - turbina umiera, złap ten wąż gumowy idący z icka do silnika , a druga osoba niech przygazuje - nie powinieneś go utrzymać ściśniętego, taki wstępny test.

Jeżeli kat to pół biedy , bo go jeszcze opchasz. :DDD

u mnie to byl przetwornik cisnienia turbosprezarki - jak wymienili - az milo w deche sie dusi :D - sprawdz i to - jednak u mnie zapalala sie kontorlka doladowania turbiny i cyk w tryb awaryjny.

Na kompie był i błędów nie wykazało, turbo puszcza trochę olej, ale sprawdzałem wąż i robi się twardy jak się przygazuje. Czyli może katalizator

RUDA napisał:
u mnie to byl przetwornik cisnienia turbosprezarki - jak wymienili - az milo w deche sie dusi :D - sprawdz i to - jednak u mnie zapalala sie kontorlka doladowania turbiny i cyk w tryb awaryjny.

Nie wiem czy w wersji 105KM jest taki przetwornik

jak CF2 to jest inny(na ściance grodziowej) i steruje egr-em

a sprawdzałeś wszystkie przewody gumowe od doładowania?

Amortyzatory
Powrót