[156] Błąd

emzet156

Nowy
Auto
159 1.9 jtdm 16v 2007
Co oznaczają błędy P1177, P1178. i co je powoduje?

AutoData w wersji 3.18 nie ma tego błędu.
cały kod bledu to
Kod:
P1177 - mixture 1 strength (multiplicative)
Present
Above top limit

te błędy w tym modelu można tłumaczyć błedami P0177, P0178
powoduje je sonda lambda i jej połączenie do ECU.
- oznaczenie błędów w alfie.
P - powertrain.
1 - specyficzne dla alfy.
1 - menager emisji paliwa i powietrza.
77, 78 - mieszanka paliwa zbyt bogata lub zbyt uboga.

- jak widzisz nie podałes lub tobie nie podano całego oznaczenia błędu.
- sa to błędy multiplicatywne, czyli dotyczące całego zakresu obrotów silnika
- inne błędy to błedy addytywne dotyczące tylko obrotów biegu jałowego.
-

-

Dzięki za odpowiedz. W poniedziałek zadzwonie do kolesia i zapytam o pełną nazwę błędu. Pozdro. dla wszystkich ALFISTóW

Pomierzylem sondy. Oto wyniki:
SONDA1 od aku. SONDA2 od rozrządu SONDA3 tylna

napięcie obroty wolne-0.28-0.60V 0.26-0.62V 0.42-0.43V
napięcie gazowanie -0.29-0.69V 0.31-0.63V 0.43V
napięcie ECU -0.43V 0.46V 0.42V
opór grzałki -11.7Ω 12.8Ω 10.1Ω

Silnik był rozgrzany. Co o tym sądzicie? Bo kontrolka nadal świeci :(

poniżej wykres z sondy lambda, ja mam tylko jedną.

-

Witam po dłuższej przerwie. Wczoraj sprawdziłem wykresy sond na komputerze diagnostycznym i wszystko wyszło-3-cia sonda padła. W związku z tym mam pytanie, czy te 3 sondy są takie same czy nie i jaka jest cena? Dzięki :)

no to mnie zaskoczyłeś z tą 3 sondą.
jesli ona jest za katalizatorem to tak ma być, wykres będzie płaski !!!
jesli katalozator bedzie popsuty to dopiero 3 sonda bedzie miała sinusoidę i błąd w ECU.

Sam jestem zaskoczony. Po podpięciu do testera okazało się że 3-cia sonda nie daje napięcia.
(nie pokazało wykresu).tzn. wyglądało to tak samo jak rozpiąłem wtyczkę. Czy jest to wina sondy czy może kabel sygnałowy jest gdzieś przetarty?

emzet156 napisał:
Sam jestem zaskoczony. Po podpięciu do testera okazało się że 3-cia sonda nie daje napięcia.
(nie pokazało wykresu).tzn. wyglądało to tak samo jak rozpiąłem wtyczkę. Czy jest to wina sondy czy może kabel sygnałowy jest gdzieś przetarty?

Jak to nie daje napiecia Przeciez sam pomierzyles napiecia miernikiem i wyszlo ci ze daje w granicach 0,4-0,5 V Czyli tak jak powinno byc

Przed chwilą zmierzyłem ją jeszcze raz i miernik pokazuje 0.42V. Sam nie wiem co robić bo nie chcę kupować sondy na darmo. Błąd wykasowany więc kontrolka nie świeci.Czy sonda morze się wieszać tzn. czasem dawać napięcie a czasem nie, czy problem tkwi nie w sodzie a w jej połączeniu z ECU. Jeśli tak to jak to sprawdzić bez wymiany sondy?

emzet156,
Polaczenie mozesz sprawdzic wpinajac sie miernikiem poprostu od strony ECU w gniazdo a nie od strony Sondy we wtyke

Wpiąłem się tak jak napisałeś i napięcie wynosi dokładnie tyle samo 0.42V. Poczekam aż błąd powróci i wtedy zmierzę jeszcze raz.

Dziś rano silniczek znów zaświecił! :x . Przed chwilą zmierzyłem sondę i jak zawsze 0.42-0.44V. Pomóżcie bo ja już nie mam pomysłów. Może kupić nową i założyć-może się uda?

Kilka dni temu założyłem nową sondę i nic! po 2 dniach błąd powrócił. Załamuje ręce. Czy może to być przepływka lub przestawiony rozrząd? Dodam że błąd wyskakuje gdy silnik zaczyna łapać ok.85 stopni. :(

Odświeżam temat. Czy te błędy może powodować przepływomierz, lub nieszczelny wydech?
proszę o pomoc?

Jak masz nieszczelny wydech to sonda może źle pracować, a błędy sondy są często pokazywane przy uszkodzonym przepływomierzu

Zapytam także w temacie. Co by oznaczało napiecie sondy 0.60V-O.80V. Tak skacze w programie serwisowym Boscha.Sonada jest nowa uniwersalna NKG.

Amortyzatory
Powrót