[156] ABS

• Autor wątku Autor wątku Arek 146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek 146

Guest
Mam następujący problem, we wtorek śmigałem alfą (było zimno, padał śnieg, czyli wilgotno) i było wszystko OK, wczoraj jade i świeci się kontrolka ABS, dzisiaj jest to samo. Gdzie szukac przyczyny, zaznaczam, że nic nie było robione przy kołach. Może wilgoc się gdzieś dostała. Dodam, że nie działą

temat był już parę razy:) zawilgotniały czujniki, postaw do ciepłego garażu na parę dni i będzie ok, też tak miałem:)

u mnie też sie zaświeciła kontrolka i też bez konkretnej przyczyny. Ani nie były odkręcane koła ani nic z tym rodzaju i niestety nie wiem jak z tym sobie poradzić. Na razie jeździłem bez ABS niebawem wymieniam zawieszenie z przodu to wszystko dokładnie wyczyszczę może zacznie działać a jak nie to jadę na kompa sie przekonać co to :twisted:

czytacie trochę to co piszą inni? pisałem że zawilgotniały i trzeba dosuszyć, sporo padało, śnieg, roztopy itp a czujniki wariują w takich warunkach

A czy jak się Wam te kontrolki świecą z wyżej podanego powodu, to ABS wówczas działa?
Pozdrawiam.
- Rafał

bo jeżeli kontrolka świeci a abs działa to wystarczy jechać wykasować błąd na kompie

no nie działa ale czasem jak by zadziałał. A błąd ABS jak by był np. na połączeniu gdzieś i by to połączenie sie poprawiło to po wyjęciu bezpiecznika zgasła by kontrolka ABS. Z tego co czytałem nie trzeba jechać na komputer, ale mogę sie mylić.

Gdy wilgotne są czujniki i świeci się kontrolka ABS nie działa - sprawdzałem u siebie, kasowanie błędu nic nie da, gdyż do chwili wysuszenia czujników błąd będzie się pojawiał ponownie, np po ponownym odpaleniu kontrolka się nie świeci, przejedziesz trochę i sie zapala:)
generalnie najbardziej niebezpiecznie jest gdy czujniki się dosuszają, wówczas zdarzają się momenty gdy nie ma hamulców bo pedał się blokuje:)
proponuję parę dni w ciepłym garażu i będzie ok:)

w przyszłym tygodniu zmieniam zawieszenie i wszystko sobie przepatrzę przesuszę i wyczyszczę jak nie pomoże to śmigam na kompa i zobaczymy co tam się okaże.

A jak wyschną czujniki, to kontrolka zgaśnie. czy dopiero po usunięciu błędu z kompa?

Amortyzatory
Powrót