[156] 2,4 JTD problem z odpaleniem

ostry11

Nowy
Auto
AR 156 2,4JTD
:( mam problem z odpaleniem auta z rana bądż po postoju ok.5-6 godz. na plaka pali na dotyk, słyszałem kilka wersji na ten temat: ciśnienie na cylindrach, pompa paliwa, akumulator (jest 66Ah), przy odpaleniu nie dymi, nie szarpie, ma równe obroty proszę o pomoc pozdrawiam. 8)))

ostry11, czujnik obrotu walu małem identycznie koszt wymiany w aso 200 zł
czujnik 120 i robocizna 80 zł

też tak myślałem, bo zaczeły się te problemy po wymianie czujnika(nie palił na ciepłym) ale po podłączeniu pod kompa(serwis fiat) błędu nie pokazuje

Warto przyjrzeć się czujnikowi a najważniejsze to sprawdź akumulator bo jak ma słabe napięcie to nigdy nie zapalisz... Popma to mało prawdopodobne tak jak ciśnienie na cylindrach to jest ostateczność,ale wtedy poznałbyś na pewno bo auto inaczej kręci się przy uruchamianiu silnika. Jak nie ten czujnik to odepnij przepływkę.

Akumulator 66Ah do 2,4JTD? Chyba trochę za mały prąd rozruchowy. Ja miałem kiedyś problem z 1,9TD w Citroenie- akumulator niby 74Ah, niby kręci, ale problem z odpaleniem. Jadę do zaufanego mechanika i mówię mu, że chyba świece- sprawdził, popróbował i mówi, że akumulator lipa, niby kręci, ale za słabo i stąd ten problem. Kupiłem nowy 70Ah i problem zniknął, palił "na dotyk". Jak masz możliwość, to spróbuj od kogoś pożyczyć większy, dobry akumulator i sprawdź, może akurat to tylko aku.

Zgodnie z instrukcją obsługi powinieneś miec akumulator 70Ah. Tak nawiasem zastanawiam sie co by było gdyby dać większy....72 lub 74Ah

Pojemność jest może mniej ważna ale 70Ah to minimum - głównie pliczy się prąd rozruchowy, a ten powinien wynosic (EN) 780A

arczimi napisał:
Zgodnie z instrukcją obsługi powinieneś miec akumulator 70Ah. Tak nawiasem zastanawiam sie co by było gdyby dać większy....72 lub 74Ah
Takie minimalne, w stosunku do polecanych, zwiększanie pojemności nie niesie za sobą żadnego niebezpieczeństwa, ale jak już trochę przesadzimy, to po prostu alternator nie doładuje akumulatora i efekt będzie przeciwny do zamierzonego.

zorganizowałem na jutro rano akumulator 75Ah zobacze czy pomoże, mam nadzieję,że tak koszt nowego do przeżycia 340zł za sznajdera

Mam Alfe od nie dawna, więc nie znam jej jeszcze dokładnie, ale może jest jakiś zaworek zwrotny w układzie paliwowym, który nie trzyma i po dłuższym postoju doprowadza do zapowietrzenia układu... To jest taka moja myśl:)

wymieniłem akumulator i odpalił bez problemu, zobaczę jeszcze jutro rano jak będzie palił to po kłopocie, ale jest mały problem po wymianie pali mi się kontrolka poduszek, czy podłączenie do kompa załatwi problem???

2.4 jtd kłopoty z odpaleniem

Panowie pomocy, jutro wskakuję na komputer w ASO ale z tego co widzę to błędu czujnika wału i tak nie wyczają. Mam trochę inny kłopot z odpaleniem opisany w osobnym poście . Mój nie pali wogóle a odpalił podczas holowania na trzecim biegu. wiem,że nie powinienem tego robić ale chciałem sprawdzić czy padł silnik czy coś obok.

Amortyzatory
Powrót