156 2.0 155KM rozrzad i kluczyk !!-HELP-!!

I

irekolsztyn

Guest
pomocy! szykuje mi sie rozrzad do roboty i nie wiem ile kasy szykowac i co tak na prawde mam kupic...?
mam rownierz kluczyk z doszczetnie polamana obudowa plastikowa(grot i uklad caly) czy moge cos jeszcze z nim zrobic?(niestety nie mam karty od kodowania)

Jeżeli to Twój pierwszy raz, to powinieneś wymienić:
Pompę wody,
wariator
pasek rozrządu
rolki
pasek klinowy
rolki paska
Koszt w sumie ok 500-600,- z części + robocizna tu juz zależy od warsztatu czyli od 400 wzwyż.
I raczej nie szukaj najtańszego bo ustawienie rozrządu w TSie wymaga nie tylko blokad, ale i sporej wiedzy oraz czujnika zegarowego.

Dlaczego pompa i wariator? ponieważ mają ograniczoną zywotność, a do ich wymiany , konieczne jest zrzucenie rozrządu. Czyli podwójnie płacisz za ustawienie rozrządu.
Kupując wariator upewnij się że jest "pozmianowy" czyli z usuniętymi wadami . taki można wymieniać co 2 wymianę rozrządu.

Co do kluczyka, poszukaj , nawet chyba a dziale bazar ktos ma do sprzedania kluczykz ułamanym grotem. Więc ylko przełożenie obudowy

dzieki wielkie kolego,
troche mnie uspokoiles bo z opowiesci slyszalem ze rozrzad kosztuje w okolicach 1500zl. jak bys byl tak mily i podal mi jakies jakie kolwiek linki do tych czesci? zeby mnie na szaro z czesciami nie zrobili...

dzieki wielkie kolego,
troche mnie uspokoiles bo z opowiesci slyszalem ze rozrzad kosztuje w okolicach 1500zl. jak bys byl tak mily i podal mi jakies jakie kolwiek linki do tych czesci? zeby mnie na szaro z czesciami nie zrobili...

kolego dobrze słyszałeś.
koszt samego wariatora to 400-500 zł (w zależności od żródła.choć ktoś w "bazarze "- za 350 oddaje i ja bym kupił bo taniej nówki nie znajdziesz)
przy 2.0ts dojdzie ci koszt "balansu" wiec jak zamkniesz sie w czesciach w 1200zł to sie nie przestrasz no i dolicz olej +filtr + robocizne na poziomie 250 -400 zł srednio wiec 1500 z palcem w uchu poleci....
niestety ale w alfie i nie tylko to chyba jeden z najdroższych rozrządów w silnikach r4

kolego dobrze słyszałeś.
koszt samego wariatora to 400-500 zł (w zależności od żródła.choć ktoś w "bazarze "- za 350 oddaje i ja bym kupił bo taniej nówki nie znajdziesz)
przy 2.0ts dojdzie ci koszt "balansu" wiec jak zamkniesz sie w czesciach w 1200zł to sie nie przestrasz no i dolicz olej +filtr + robocizne na poziomie 250 -400 zł srednio wiec 1500 z palcem w uchu poleci....
niestety ale w alfie i nie tylko to chyba jeden z najdroższych rozrządów w silnikach r4

Słuchaj kolegi,
ja Cię wprowadziłem w błąd, opierając się na cenach do swojej 1.8 TS.

Ja fajnie zagrałem z mechanikiem u którego robiłem rozrząd i wariator.(nie to ze jestem cwaniakiem i hamem ale niektóre ceny są chore i z kosmosu.
Pytam sie ile biedzie kosztować wymiana rozrządu (napinacz,pasek,rolka prowadząca) + wariator + olej.
ok 400 zł w zalezności od tego ile to zajmie bo roboczo godzina to 120 zł.Tak i powiedział na koniec!!!!!!!
Cały czas byłem na miejscu i pilnowałem (nie czasu pracy) tylko zeby nic nie spartolił.
Wymiana trwała w bardzo powolnym tempie 2 godziny.
Na koniec pytm sie ile płace, z tym ze podkresliłem ze trwało to 2 godziny robocze.
Bez awantury zapłaciłem 250 zł :D
Tak jak pisałem nie była to hamska zagrywka z moje strony.

Ja fajnie zagrałem z mechanikiem u którego robiłem rozrząd i wariator.(nie to ze jestem cwaniakiem i hamem ale niektóre ceny są chore i z kosmosu.
Pytam sie ile biedzie kosztować wymiana rozrządu (napinacz,pasek,rolka prowadząca) + wariator + olej.
ok 400 zł w zalezności od tego ile to zajmie bo roboczo godzina to 120 zł.Tak i powiedział na koniec!!!!!!!
Cały czas byłem na miejscu i pilnowałem (nie czasu pracy) tylko zeby nic nie spartolił.
Wymiana trwała w bardzo powolnym tempie 2 godziny.
Na koniec pytm sie ile płace, z tym ze podkresliłem ze trwało to 2 godziny robocze.
Bez awantury zapłaciłem 250 zł :D
Tak jak pisałem nie była to hamska zagrywka z moje strony.

W jakim silniku tyle zapłaciłeś ?
Jeśli w 1.8, to ja czytając forum dochodzę do wniosku, że biorę za mało za robociznę.

dzieki chlopaki...
przynajmniej juz wiem na czym stoje...

Amortyzatory
Powrót